characters characters

Inteligenta si trasaturile de caracter

Ce trasaturi au oamenii cu inteligenta superioara

08 ianuarie 2018    |   2665 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

inteligenta si trasaturile de caracter
Inteligenta este un subiect fascinant pentru multi dintre noi, inclusive pentru oamenii de stiinta, care au studiat care sunt trasaturile oamenilor cu un coeficient ridicat de inteligenta. Iata ce spun studiile despre trasaturile care insotesc inteligenta superioara:

Oamenii inteligenti au o capacitate ridicata de adaptare

Oamenii inteligenti se adapteaza, demonstrand care sunt lucrurile posibile, in ciuda complicatiilor sau restrictiilor cu care se confrunta. Abilitatea de a ne schimba comportamentul in functie de mediul in care ne aflam sau de a aduce schimbari in mediu reprezinta esenta inteligentei.

Oamenii inteligenti inteleg cat de mult nu stiu inca.

Intelegand un anumit domeniu in profunzime, oamenii care isi valorifica inteligenta sunt capabili sa isi dea seama cat de multe alte lucruri nu cunosc si cat de multe lucruri mai au de invatat.  Studiile realizate de Justin Kruger si David Dunning au scos in evidenta fenomenul cunoscut sub numele de “efectul Kruger-Dunning”: cu cat oamenii sunt mai putin competenti intr-un anumit domeniu, cu atat tind sa isi supraestimeze abilitatile, in timp ce oamenii cu competente ridicate tind sa si le subestimeze.

Invata-l pe copil sa recunoasca atunci cand nu stie un anumit lucru si sa gandeasca pozitiv: chiar daca nu cunoaste sau nu intelege o anumita notiune, acest lucru nu inseamna ca nu o va intelege.

Citeste si alte materiale despre inteligenta:


Fetele incep sa creada ca sunt mai putin inteligente decat baietii de la 6 ani

Greseala pe care o fac parintii si care poate sa scada coeficientul de inteligenta al copiilor

Arta ii face pe copii mai buni si mai inteligenti


Au o curiozitate insatiabila.

Inteligenta este pusa in valoare atunci cand invatam lucruri noi, iar lucrurile noi sunt cel mai eficient invatate atunci cand suntem motivati sa invatam. De aceea, este important sa incurajezi curiozitatea copilului tau.

In plus, un coeficient ridicat al inteligentei in copilarie este asociat cu deschiderea catre noi experiente la maturitate.

Sunt deschisi catre experiente si idei noi.

Capacitatea de a cauta solutii alternative, de a asculta si lua in considerare idei noi sau opuse celor personale, dar si deschiderea catre experiente noi sunt asociate cu o inteligenta ridicata.

Se simt bine in propria companie.

Solitudinea este esentiala pentru creativitate, in multe domenii, chiar daca in prezent se pune foarte mult accent pe munca in echipa. Asadar, il poti incuraja pe copil sa studieze si individual si sa invete sa faca fata plictiselii si pe cont propriu. Poti incepe prin a-l incuraja sa se joace independent.

Au o capacitate ridicata de autocontrol.

Inteligenta este esentiala in luarea deciziilor care aduc avantaje pe termen lung, in opozitie cu cele care aduc avantaje doar pe termen scurt (de exemplu, alegerea de a economisi regulat o suma de bani in loc de a-i cheltui spontan). Se pare ca persoanele cu un nivel ridicat de inteligenta iau aceste decizii si le respecta mai usor.

Au un simt al umorului dezvoltat.

Studiile arata ca un nivel ridicat al inteligentei verbale este asociat cu un simt al umorului mai dezvoltat. Iata inca un motiv pentru care sa incurajezi rasul in familia ta.

Pot face legaturi intre notiuni aparent nerelationate

Iar aceasta capacitate este semnul distinctiv al creativitatii, asociata la randul ei cu inteligenta. Capacitatea de a gandi creativ poate fi imbunatatita prin exercitiu.

Pot avea tendinta de a procrastina.

Insa este vorba de acea procrastinare (amanare) in care aduna mai multe idei, analizeaza solutii, asteapta inspiratia pentru a crea ceva care sa corespunda cu adevarat propriilor standarde de exigenta.

Sunt preocupati de intrebarile „importante”.

Oamenii inteligenti au tendinta de a aborda intrebari filosofice, despre viata si univers, cu motivatia autentica de a gasi un raspuns la acestea.

Studiile indica faptul ca aceste trasaturi sunt asociate cu inteligenta, nu cauzate de aceasta. Asadar, incurajand aceste trasaturi la copiii nostri, putem incuraja si dezvoltarea inteligentei lor.

*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/dkalo/3031915016

 
Sursa: IFLScience.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu