Metode de invatare
Care este cea mai eficienta metoda de invatare? Cu siguranta exista mai multe metode, insa este indicat sa o alegem pe cea mai potrivita, in functie de varsta si interesele copilului, de capacitatea si stilul acestuia de a invata. Iata cele mai eficiente metode de invatare folosite.
Ce metode de invatare sunt eficiente?
- Invatarea informala. Pentru a o folosi, este nevoie sa cunosti copilul foarte bine, sa stii care sunt interesele lui si ce stil de invatare are. Daca nu stii exact ce ii place si cum invata cel mai bine, poti sa descoperi mai multe observandu-l atunci cand face asta. Afla mai multe despre stilurile de invatare proprii fiecarui copil: stilul vizual, auditiv, tactilo-kinetic sau stilul spatial de invatare . In plus, descopera ce inseamna si invatarea accelerata.
- Invatarea bazata pe experimente. Aceasta metoda ofera copilului ocazia de a descoperi singur fenomenul efect-cauza, putand realiza experimente care il ajuta sa inteleaga mai usor un fenomen sau sa testeze o ipoteza. Pentru toate partile implicate (profesor, parinte, copil) presupune multa energie, timp si necesita planificare. Copiii exerseaza rezolvarea de probleme si gandirea critica pentru a putea ajunge la rezolvare si la concluzii.
Tehnici de invatare eficienta
Metoda celor 5 “R”, o metoda care ajuta mult memorarea logica a informatiilor:
Record (inregistreaza): ascultarea atenta e primul pas in a lua notite
Reduce (redu): sumarizarea ideilor principale si renuntarea la detaliile care nu ajuta prea mult
Recite: (formuleaza folosind cuvintele proprii): reformularea ideilor retinute si repetarea lor;
Reflect (reflecteaza): afla cum anume te pot ajuta informatiile pe care le-ai invatat si cum le poti lega de restul lucrurilor pe care deja le stii;
Review (a revedea): sumarizarea pe o singura foaie de hartie a informatiilor pe care le-ai asimilat in ora respectiva.
Metoda RICAR
Initialele care formeaza numele acestei metode provin de la cele 5 etape care o formeaza:
1. Rasfoirea generala a materialului.
2. Intrebari.
3. Citire activa.
4. Amintire.
5. Recapitulare.
Invatarea distribuita
Impartirea materialului de invatat in bucati care vor fi invatate treptat, de-a lungul unei perioade mai lungi de timp este mult mai eficienta decat invatarea unei cantitati mari de informatii intr-un timp scurt.
Testarea Una dintre cele mai eficiente metode de a consolida informatiile este auto testarea. Orice forma de evaluare il ajuta pe copil sa retina mai usor ce a invatat. Asadar, ii poti recomanda sa isi verifice singur cunostintele dandu-si teste, sa iti explice ce a invatat sau sa realizeze o prezentare a subiectului pe care l-a invatat.
Articole despre "Metode de invatare "
-
7 obiceiuri zilnice care ii ajuta pe copii sa invete
Obiceiurile zilnice bune sunt cele care ii ajuta atat pe copii, cat si pe adulti sa aiba performante si sa se simta impliniti din toate punctele de vedere.
-
Anul Nou. Cinci obiceiuri noi de invatare pentru copilul tau
Inceputul anului nou poate fi o ocazie perfecta pentru a vorbi cu copilul tau despre felurile in care isi poate imbunatati rezultatele scolare. Iata cinci obiceiuri de invatare eficienta pe care le poate dezvolta in acest an.
-
De ce e importanta invatarea in vacanta de vara
Cinci motive pentru care este benefic sa introduci invatarea in programul de vacanta al copilului.