Cinci obiceiuri noi de invatare
Inceputul anului nou poate fi o ocazie perfecta pentru a vorbi cu copilul tau despre felurile in care isi poate imbunatati rezultatele scolare. Iata cinci obiceiuri de invatare eficienta pe care le poate dezvolta in acest an.
Citeste si:
Obiceiuri eficiente de invatare
Sapte metode eficiente de invatare
Metode eficiente de invatare
Reformularea ideilor sau notiunilor invatate in propriile cuvinte
De fiecare data cand trebuie sa retina o idee noua, incurajeaza-l pe copil sa o reformuleze in propriile cuvinte. Poti face acest lucru intrebandu-l ce a invatat la o materie si adresandu-i intrebari precum: “Cum altfel ai putea spune acelasi lucru?”, “Adica?”, “Ce inseamna de fapt acest fenomen?” sau “Cum ar arata o schema daca ai incerca sa desenezi acest proces?”. In plus, recomdanda-i sa verifice daca reformularea este corecta: inseamna acelasi lucru cu prezentarea initiala a informatiei?
Selectarea informatiilor esentiale
Deseori, copiii au dificultati in a invata sau intelege pentru ca nu fac neaparat diferenta dintre detaliile nesemnificative si ideile esentiale dintr-un text sau dintr-o lectie. Incurajeaza-l sa extraga ideile principale din fiecare lectie – preferabil sa le noteze pe o foaie de hartie – si sa identifice intotdeauna conceptele sau notiunile esentiale, fara de care intelegerea lectiei nu ar fi posibila. Poate face acest lucru prin:
- liste de concepte si definitiile lor
- cartonase cu idei si concepte esentiale
- scheme
- harti mentale
Organizarea timpului pentru invatare
Calcularea timpului disponibil pentru un proiect
Pe masura ce cresc, copiii primesc teme din ce in ce mai complexe, multe dintre ele implicand munca timp de mai multe zile. Invata-l pe copilul tau sa isi calculeze numarul de ore disponibile pentru astfel de proiecte. In caz contrar, va avea iluzia ca are la dispozitie zile intregi pentru a le realiza. Folosirea unei agende sau a unei aplicatii pentru organizarea timpului este foarte utila in acest sens.
Stabilirea unor intervale limitate de timp pentru invatare
Tendinta de a amana sau procrastina apare deseori ca o modalitate inadcvata de a gestiona stresul, dar si din tendinta de a supraestima timpul pe care il avem la dispozitie. Cand copilul sau adolescentul tau crede ca are la dispozitie o zi intreaga pentru a invata, ii va fi usor sa amane temele sau lectiile. Cand isi ofera insa doar o ora pentru a termina o tema la o materie, ii va fi mai usor sa se activeze pentru a o termina.
Increderea in sine in invatare
Consolidarea autonomiei si puterii personale
Cu cat copiii invata mai independent, cu atat sunt mai motivati sa invete. Cu cat isi organizeaza mai eficient timpul si obtin rezultate mai bune la scoala, cu atat increderea in sine in rolul de elevi creste. De aceea, este benefic sa il incurajezi pe copil sa observe care sunt obiceiurile care il ajuta sa invete mai eficient, sa isi propuna obiective zilnice legate de invatare si sa isi sarbatoreasca reusitele. Astfel, copilul isi consolideaza autoeficacitatea (convingerea ca are abilitatile necesare pentru a reusi sa isi indeplineasca scopurile), sentimentul puterii personale (increderea in propria capacitate de a produce schimbari) si increderea in propria capacitate de autocontrol.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
7 obiceiuri zilnice care ii ajuta pe copii sa invete
Obiceiurile zilnice bune sunt cele care ii ajuta atat pe copii, cat si pe adulti sa aiba performante si sa se simta impliniti din toate punctele de vedere.
-
De ce e importanta invatarea in vacanta de vara
Cinci motive pentru care este benefic sa introduci invatarea in programul de vacanta al copilului.
-
Esecul productiv in invatare, o metoda inedita de predare
Cand elevii sunt pusi in fata unor probleme dificile, care le trezesc interesul si ii ajuta sa vada care sunt cunostintele sau abilitatile care le lipsesc, motivatia pentru invatare creste.
Adauga tu primul comentariu: