De ce e importanta invatarea in vacanta de vara
Cinci motive pentru care este benefic sa introduci invatarea in programul de vacanta al copilului.
Citeste si:
Activitati care incurajeaza invatarea in vacanta de vara
15 activitati de vacanta pentru un an scolar mai bun
Cinci motive pentru care invatarea in timpul verii este benefica
Invatarea in vacanta de vara nu trebuie sa insemne manuale, culegeri de exercitii si caiete pline de exercitii si probleme de matematica. Cand parintii impun doar astfel de activitati, copiii simt, pe buna, dreptate, ca scoala nu a luat de fapt pauza, si se vor revolta sau isi vor pierde usor interesul.
Cand invatarea este insa interactiva si bazata pe surse alternative, care explica eficient copiilor notiuni si idei, poate avea efecte benefice asupra dezvoltarii cognitive, dar si asupra motivatiei intrinsece pentru invatare.
Ii mentin pe copii activi punct de vedere intelectual
Obiceiul efortului cognitiv se poate pierde usor, fara a fi nevoie de o pauza indelungata. Copiii care nu citesc si nu invata lucruri noi in timpul verii, pierd o mare parte din informatiile si abilitatile pe care si le-au format in timpul anului scolar precedent. In plus, au nevoie de o perioada indelungata de readaptare la cerintele scolare si activitatile de invatare. De aceea, activitatile educationale din timpul vacantei sunt esentiale pentru ca fiul sau fiica ta sa nu aiba dificultati de readaptare cand incepe noul an scolar.
Ii ajuta pe copii sa recupereze eventuale lacune la anumite materii
De exemplu, cunostintele de limbi straine sau matematica pot fi imbunatatite in timpul verii printr-un efort concentrat al copilului asupra respectivelor materii. Invatarea in timpul verii cu scopul de a-si imbunatati cunostintele la o materie nu trebuie sa fie neaparat monotona si la fel de structurata ca in timpul scolii. Gasiti impreuna video-uri care explica notiunile pe care copilul nu le-a inteles la scoala, carti in limbi straine care sunt de interes pentru copil sau chiar aplicatii si jocuri educationale.
Il poate ajuta pe copil sa descopere bucuria de a invata
In timpul scolii, invatarea poate fi insotita de emotii negative deoarece mizele asociate cu invatarea sunt mai ridicate – notele la testari si examene pot decide viitorul scolar al copilului, intr-o oarecare masura reputatia sociala a copilului la scoala depinde si de rezultatele scolare obtinute, iar presiunea parintilor pentru note mari contribuie la stresul asociat cu invatarea.
In timpul vacantei, toate aceste surse de presiune si stres ar trebui sa lipseasca, iar copilul se poate concentra mai putin pe rezultate si mai mult pe procesul de explorare si descoperire, descoperind fascinatia si bucuria de a invata lucruri noi.
Le da ocazia copiilor de a descoperi interese noi
Cand programul de vacanta al copiilor includ si activitati de invatare, acestia au mai multe sanse sa descopere interese si pasiuni noi.
Este un exercitiu de disciplina si autocontrol
Invatarea in timpul verii presupune si un efort de vointa, care ii va fi copilului de folos pe termen lung. Cand va incepe noul an scolar, nu va avea dificultati in a trece la un program mai structurat de invatare, iar pe termen lung, va avea o mai buna capacitate de disciplina si autocontrol.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
7 obiceiuri zilnice care ii ajuta pe copii sa invete
Obiceiurile zilnice bune sunt cele care ii ajuta atat pe copii, cat si pe adulti sa aiba performante si sa se simta impliniti din toate punctele de vedere.
-
Anul Nou. Cinci obiceiuri noi de invatare pentru copilul tau
Inceputul anului nou poate fi o ocazie perfecta pentru a vorbi cu copilul tau despre felurile in care isi poate imbunatati rezultatele scolare. Iata cinci obiceiuri de invatare eficienta pe care le poate dezvolta in acest an.
-
10 metode prin care verificam intelegerea lectiei de catre copii
Cand vrem sa ii ajutam pe copii sa invete, ne concentram deseori asupra metodelor eficiente de invatare, asupra resurselor alternative sau asupra metodelor de predare eficiente. Dar un aspect esential al invatarii este intelegerea: inainte de a-i ajuta sa retina informatii noi, trebuie sa fim siguri ca cei mici le-au inteles.
Adauga tu primul comentariu: