characters characters

Stresul legat de rezultatele scolare

Cum sunt afectati copiii de presiunea parintilor pentru note bune la scoala

Propus de: SuntParinte.ro   |   05 mai 2021    |   2857 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

stresul legat de rezultate scolare
Inca din primele zile de scoala ale copilului, parintii se asteapta la note cat mai bune si la rezultate scolare cu care sa se mandreasca. Nu este nimic gresit in a-l incuraja pe copil sa isi dezvolte abilitatile si sa invete lucruri noi, insa presiunea pentru note sau calificative bune poate face mai mult rau decat bine.

Citeste si:

Cum il ajuti pe copil sa aiba succes la scoala

Stresul cu care se confrunta elevii de nota 10


Cum ii afecteaza pe copii presiunea parintilor pentru rezultate scolare bune


Motivatia copilului pentru invatare poate sa scada

Cand punem accentul pe note sau calificative, il orientam pe copil catre motivatia extrinseca. Desi motivatia extrinseca poate fi eficienta in unele situatii, motivatia intrinseca este cea care il mentine pe copil implicat intr-o activitate pe termen lung. Asadar, copiii care sunt incurajati sa invete pentru ca astfel afla lucruri interesante si isi dezvolta abilitati, vor fi mai implicati in activitatea scolara decat copiii care sunt invatati ca este important sa obtina anumite note sau calificative.

Nivelul de stres al copilului poate afecta invatarea

Cand parintii critica, pedepsesc sau se arata extrem de dezamagiti de rezultatele mai putin optime ale copilului, nivelul de stres pe care il resimte acesta va creste. Desi un nivel relativ de stres are rolul de a ne activa si de a ne motiva sa actionam in directia obiectivelor noastre, copiii foarte stresati nu pot invata bine. Asadar, cu cat parintii creeaza presiune mai mare pentru note bune, cu atat sansele de a obtine un efect pozitiv asupra copilului vor scadea.

Accentul prea mare asupra notelor inseamna mai putina atentie acordata valorilor morale

Daca ne orientam atentia doar asupra notelor si competitiei, inseamna ca vorbim mai putin copilului despre empatie, compasiune, bunatate sau cooperare. Un studiu publicat in 2016 arata ca atunci cand parintii au asteptari neutre sau scazute legate de rezultatele scolare ale copiilor, acestia din urma au rezultate scolare mai bune, o stima de sine mai ridicata si un echilibru emotional mai bune decat copiii ai caror parinti pun accentul pe rezultatele scolare. Atitudinea critica a parintilor care asteapta rezultate scolare bune de la copii este de asemenea un factor important care poate explica problemele emotionale ale copiilor.

Copiii devin prea orientati catre competitie, afectandu-le astfel relatiile sociale

Nu totul in viata are legatura cu a castiga. Cand comparam rezultatele scolare ale copilului cu cele ale colegilor, il invatam ca se afla intr-o permanenta stare de competitie cu acestia. Astfel, copilul nu se va simti in siguranta din punct de vedere emotional in clasa, iar nivelul de stres trait in timpul orelor va creste. Atat copiii, cat si adultii au nevoie sa se simta in siguranta in situatiile sociale pentru a putea sa isi dezvolte abilitati sau sa isi implineasca potentialul intelectual. In plus, copiii vor invata sa se compare cu alti copii si din alte puncte de vedere (fizic, social etc.), atitudine care le va afecta relatiile de prietenie si abilitatile sociale.

 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 10 intrebari pentru sfarsitul de an scolar
    Exercitiu de reflectie la sfarsit de an scolar
    18 iunie 2024   

    Inca un an scolar incheiat, inca o ocazie de a reflecta asupra experientei scolare a copilului tau. Fiecare sfarsit este si un nou inceput, dar pentru a marca cu adevarat incheierea anului scolar, este util sa il incurajezi pe copil sa faca un exercitiu de reflectie sau bilant cu privire la acesta.

  • Beneficiile automonitorizarii
    Beneficiile automonitorizarii: cum cresti motivatia si performanta
    18 septembrie 2023   

    Automonitorizarea este cea mai simpla si mai eficienta metoda pe care o avem la dispozitie pentru a ne imbunatati rezultatele, indiferent de domeniul de activitate.

  • Lipsa de motivatie cauze frecvente
    Lipsa de motivatie pentru invatare - cauze frecvente
    14 septembrie 2023   

    La inceput de an scolar, motivatia copiilor pentru invatare este la nivel crescut: entuziasmul revederii colegilor, un nivel mai ridicat de energie si bucuria unui nou inceput contribuie la elanul cu care cei mici incep scoala.

Mai multe