characters characters

Beneficiile automonitorizarii

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 septembrie 2023    |   1334 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

beneficiile automonitorizarii
Te-ai intrebat vreodata cum ai putea sa il motivezi pe copilul tau sa depuna efort zilnic pentru a obtine un anumit rezultat (de exemplu, sa invete sa cante la un instrument muzical sau sa citeasca zilnic)? Sau poate ai incercat tu insuti sa iti formezi un obicei nou (miscarea fizica este una dintre cele mai frecvente exemple) doar pentru a-ti pierde interesul sau motivatia pe parcurs? Cum putem sa ne mentinem motivatia pentru o activitate pe termen lung si sa ne imbunatatim rezultatele? Automonitorizarea este cea mai simpla si mai eficienta metoda pe care o avem la dispozitie pentru a ne imbunatati rezultatele, indiferent de domeniul de activitate.

Citeste si:


Fisa de monitorizare a progresului


Culoarea fiecarei zile. Activitate de monitorizare si constientizare a emotiilor


Monitorizarea sau urmarirea propriului progres


Automonitorizarea inseamna a-ti urmari in mod constant progresul in atingerea unor obiective, modificarea sau implementarea unor noi comportamente sau strategii, fara a renunta. Desi pare plictisitor, automonitorizarea este recomandata in toate domeniile vietii:

  • Sanatate: autominitorizarea stilului de viata, a nivelului de stres, a valorilor unor analize etc.
  • Educatie:automonitorizare in obtinerea de performante scolare
  • Stiinta: in stabilirea progresului si obtinerea unor rezultate inovative
  • Relatii sociale: in mentinerea relatiilor sociale sau imbunatatirea lor
  • Iubire: ce iti doresti de la propria persoana, de la partener si de la familia/cuplul format


Intotdeauna atunci cand ne propunem sa imbunatatim ceva, e nevoie sa urmarim evolutia/progresul a ceea ce facem si ce ne dorim. Acest lucru presupune o analiza reala a stadiului in care ne aflam in momentul de fata raportat la obiectivul pe care ni l-am stabilit si ce strategii putem folosi pentru a atinge in timp, acest obiectiv.


Automonitorizarea se poate face folosind un jurnal, o schita, un plan de actiune, un timer etc.


Activitatea efectiva de a urmari este un comportament extern care ne ajuta sa ne descoperim
puterea interioara, sa devenim constienti de noi insine, mai concentrati, mai creativi si mai motivati.


Desi monitorizarea este o activitate simpla si eficienta, putini o folosim, in special pentru ca exista o multime de bariere de natura emotionala, pe care nu reusim sa le doboram. Iata cateva exemple:

  • Simpla automonitorizare nu ne ajuta sa ardem ca prin minune caloriile, sa ne dezvoltam muschii, sa obtinem iubirea sau sa fim sanatosi. Problema sta in faptul ca suntem usor de distras, uitam, ne gandim mai des la ziua de maine decat la rezultatele pe termen lung si suntem usor influentati de factori externi.
  • Uneori nu ne place ceea ce vedem sau descoperim despre noi. Ne e greu sa recunoastem ca avem o problema pe care trebuie sa o monitorizam si atunci, din cauza disconfortului psihic, renuntam la aceasta strategie pretinzand ca totul este in regula. De exemplu, este dificil sa recunoastem ca am consumat mai multe dulciuri decat ne-am propus sau ca am citit doar doua carti in doua luni.


Automonitorizarea, urmarirea progresului, acceptarea realitatii prezente, stabilirea de obiective, sunt elemente care ne vor ajuta si ne vor ghida in viata, usurandu-ne parcursul. Automonitorizarea inseamna a tine scorul, nu pentru un joc de baschet sau „nu te supara frate”, ci pentru propria viata. Invata sa urmaresti ce vrei sa imbunatatesti si fa din automonitorizare, un obicei care la un moment dat, te va ajuta sa iti atingi potentialul tau maxim de dezvoltare.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 10 intrebari pentru sfarsitul de an scolar
    Exercitiu de reflectie la sfarsit de an scolar
    18 iunie 2024   

    Inca un an scolar incheiat, inca o ocazie de a reflecta asupra experientei scolare a copilului tau. Fiecare sfarsit este si un nou inceput, dar pentru a marca cu adevarat incheierea anului scolar, este util sa il incurajezi pe copil sa faca un exercitiu de reflectie sau bilant cu privire la acesta.

  • Lipsa de motivatie cauze frecvente
    Lipsa de motivatie pentru invatare - cauze frecvente
    14 septembrie 2023   

    La inceput de an scolar, motivatia copiilor pentru invatare este la nivel crescut: entuziasmul revederii colegilor, un nivel mai ridicat de energie si bucuria unui nou inceput contribuie la elanul cu care cei mici incep scoala.

  • Sapte schimbari pentru un an scolar mai bun
    Sapte schimbari pentru un an scolar mai bun
    07 septembrie 2023   

    Sapte lucruri pe care le poate face copilul sau adolescentul tau in noul an scolar pentru rezultate mai bune.

Mai multe