characters characters

Motivatia pentru invatare

La varste mici, copiii sunt dornici sa afle lucruri noi in mod natural. De aceea, sarcina parintilor este una destul de simpla: trebuie doar sa profite de curiozitatea naturala a copiilor pentru a mentine activ interesul pentru invatare. Iata cateva modalitati prin care poti stimula interesul prescolarului pentru lucruri noi:


  • Porneste de la interesele copilului. Daca este fascinat de dinozauri, de exemplu, ofera-i carti, imagini sau filmulete despre acest subiect si porneste de aici pentru a-l invata si alte lucruri, despre istoria planetei noastre, despre alte animale, despre cum au fost obtinute informatiile despre dinozauri de-a lungul timpului etc. Nu transforma invatarea in ceva obligatoriu. Daca ai vrea sa il inveti formele geometrice, de exemplu, iar copilul tau ar prefera sa se joace cu animalele de plus, nu insista, in caz contrar copilul va resimti invatarea ca ceva neplacut, care “trebuie facut” pentru ca asa isi doresc parintii lui.
  • Alterneaza invatarea de noi informatii cu formarea abilitatilor. Ii vei mentine mai mult atentia daca il inveti sa faca diverse activitati, fiind implicat direct. In aceste situatii, este important sa il lasi pe el sa termine activitatea (desenul, puzzle-ul, figurinele din plastilina etc.) si sa nu intervii decat daca iti cere ajutorul sau observi ca isi pierde interesul.
  • Foloseste mai multe modalitati de a transmite informatia. De exemplu, daca vrea sa afle cum se formeaza fulgii de zapada, ii poti arata imagini cu fulgi de zapada la microscop, puteti iesi afara sa observati impreuna fulgii de nea, folosind o lupa si puteti folosi tehnica origami pentru a crea fulgi din hartie.
  • Nu te stresa sau ingrijora in legatura cu ce stie sau nu stie copilul tau. Risti sa ii transmiti copilului tau aceste emotii negative si sa il inveti, fara sa vrei, ca invatarea este stresanta. Aminteste-ti ca fiecare copil evolueaza in propriul ritm si ca, in general, diferentele care apar intre nivelul de dezvoltare al copiilor prescolari sunt depasite pana cand incep scoala.

Articole despre "Motivatia pentru invatare"

  • 10 intrebari pentru sfarsitul de an scolar
    Exercitiu de reflectie la sfarsit de an scolar
    18 iunie 2024   

    Inca un an scolar incheiat, inca o ocazie de a reflecta asupra experientei scolare a copilului tau. Fiecare sfarsit este si un nou inceput, dar pentru a marca cu adevarat incheierea anului scolar, este util sa il incurajezi pe copil sa faca un exercitiu de reflectie sau bilant cu privire la acesta.

  • Beneficiile automonitorizarii
    Beneficiile automonitorizarii: cum cresti motivatia si performanta
    18 septembrie 2023   

    Automonitorizarea este cea mai simpla si mai eficienta metoda pe care o avem la dispozitie pentru a ne imbunatati rezultatele, indiferent de domeniul de activitate.

  • Lipsa de motivatie cauze frecvente
    Lipsa de motivatie pentru invatare - cauze frecvente
    14 septembrie 2023   

    La inceput de an scolar, motivatia copiilor pentru invatare este la nivel crescut: entuziasmul revederii colegilor, un nivel mai ridicat de energie si bucuria unui nou inceput contribuie la elanul cu care cei mici incep scoala.

Mai multe


Intrebari si respunsuri despre "Motivatia pentru invatare"

Mai multe