Dezbatere - Educatia religioasa trebuie sa mai fie subordonata Bisericii?
Dezbatere propusa de utilizatorul cornel_cretu.
Ministerul Educatiei a facut public luni, 2 iunie, dupa doua zile de proteste a societatii civile, protocolul incheiat cu Patriarhia Romana cu privire la predarea in scoli a disciplinei religie-cultul ortodox, semnat joi, 29 mai, la sediul Patriarhiei.
Incadrarea profesorilor pe catedre de religie - cultul ortodox in scoli si licee se face “cu avizul scris (binecuvantarea) al chiriarhului”. Refuzul acordarii binecuvantarii trebuie sa fie “motivat temeinic”, retragerea binecuvantarii “se face pentru abateri grave de la doctrina sau morala cultului” si duce la incetarea de drept a contractului individual de munca.
De asemenea, procedura de acordare si de retragere a binecuvantarii se elaboreaza de catre Patriarhia Romana, se aproba prin hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, dupa care procedura se comunica Ministerului Educatiei si Secretariatului de Stat pentru Culte. Numai ca Ministerul trebuie sa se execute, fara nici un fel de impotrivire, conform intelegerii, desi profesorul respectiv este angajatul Ministerului si nu al Bisericii Ortodoxe Romane.
Alte puncte ale protocolului semnat arata ca:
Unitatile de invatamant preuniversitar au obligatia legala de a asigura respectarea convingerilor, a valorilor si a simbolurilor religioase.
Programele scolare pentru disciplina religie - cultul ortodox se elaboreaza de catre Ministerul Educatiei Nationale in colaborare cu Patriarhia Romana si cu Secretariatul de Stat pentru Culte si sunt aprobate conform legii.
Manualele de religie - cultul ortodox sunt avizate de Patriarhia Romana si se aproba conform legii.
Tu esti de acord cu protocolul semnat de Ministerul Educatiei si Patriarhia Romana?
Luca Mihaela
DA, sunt de acord. "Sa dam Cezarului ce este al cezarului si lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu"
Iuliana Vintila
Da, bineinteles! Biserica este mai in masura sa gestioneze religia, decat ministerul, unde pot fi oameni superficiali!
Ioana Luca
Un raspuns complet si exact cu opinia mea l-a dat mai jos gabi vsk. Nu sunt de acord ca Patriarhia sa hotarasca si Ministerul Educatiei sa execute.
Georgian Soare
Faptul că un credincios este mai fericit decât un sceptic nu este mai relevant decât faptul că un om beat este mai fericit decât unul treaz. Fericirea credulității este o calitate ieftină și periculoasă.
Aneta Mihalcsik
Consider că educația religioasă în școală ar trebui să cuprindă noțiuni de istorie a religiilor. Partea de catehism ține de familie și de biserica fiecărui elev.
gabi vsk
O societate nu poate functiona fara ordine si reguli.In trecut Religia a fost una dintre institutii, mai presus decat celelalte, care impunea ordine si reguli in societate avand un rol important in evolutia omenirii. Asta trebuie sa inteleaga copilul despre religie si nu numai copilul si noi. Copilul trebuie sa cunoasca RELIGIA SUB FORMA DE ISTORIE, sa inteleaga diferenta dintre povetile morale,constructive si manipulante pe de alta parte, create in lipsa de raspunsuri la necunoscutele vremii pentru a tine in frau o populatie lipsita de educatie, intelegere a functionarii universului, a naturii, fata de realitatea actuala, unde educatia, stiinta, logica in decurs de un secol, schimba intelegerea noastra a tot ce ne inconjoara, schimba relatiile interumane. Nu exista ZEU sa manipuleze omul, OMUL a creat Zeul sa-si manipuleze semenii sub motivatii diferite, fie si pozitive sau coercitive. Teama, incertitudinea, necunoastearea, incapacitatea de a-si gestiona si intelege emotiile, esecurile personale sunt pe ce se bazeaza religiile, care fiecare aduc un zeu iubitor-salvator si "pedepsitor" daca regulile sunt incalcate. E trist ca inca mai exista adepti ai lozincii "crede si nu cerceta", e trist ca inca in lume se construiesc biserici in loc de spitale si scoli, e trist ca inca tu mama cand nu ai un raspuns pt copilul tau apelez la "bau-bau" sau la "mos craciun". Educati copilul cu notiuni realiste de mic, e mai socant pt el cand la 6-7 ani descopera ca mos craciun nu este ce i-ai spus pana acum. Asa e si cu Religia, ea trebuie predata in scoli de catre istorici si nu de catre preoti si nici decum in clasele primare. Iar Biserica nu ar mai trebui sa fie o institutie in Romania, ci o societate de consum ca oricare alta.
Alte dezbateri
-
72% danu 28%29 opinii
-
75% danu 25%59 opinii
-
100% danu 0%14 opiniiUltima opinieEu incerc sa stabilesc reguli privind timpul pe care il petrece baiatul meu la calculator. Este greu, pentru ca mereu ar vrea sa stea mai mult. Incercam mereu sa gasim alternative, activitati care sa ii atraga interesul si care sa il faca sa [...]