characters characters

Cat ne costa educatia azi?

Romania este tara din Europa care ofera cea mai mica suma de bani pe elev din bugetul tarii, conform unui raport publicat in 2010 de organizatia Salvati Copiii. Acest lucru inseamna inevitabil costuri mai mari pe care trebuie sa le suporte parintii, iar copiii din familiile cu un nivel social scazut nu vor avea aceleasi sanse la educatie precum restul copiilor.

Conform aceleiasi organizatii, iata care sunt costurile estimate pentru un scolar, pe an:

  1. Rechizite- 266 ron
  2. Manuale scolare, culegeri si alte echipamente educationale- 201 ron
  3. Softuri educationale- 201 ron
  4. Transport intre casa si scoala- 721 ron
  5. Alimente consumate de copil in timpul zilei la scoala- 634 ron
  6. Meditatii- 1348 ron
  7. Contributie la paza unitatii scolare- 63 ron
  8. Fondul clasei- 39 ron
  9. Fondul scolii- 38 ron
  10. Uniforma si echipament de sport- 255 ron
  11. Serbari si evenimente scolare- 184 ron
  12. Alte cheltuieli- 119 ron

In total, pretul pentru educatia unui copil de ciclu primar pe an se ridica la peste 4 500 ron. Exista totusi diferente daca copiii provin din mediul rural sau din cel urban. Deseori suma de bani este mai mare pentru copiii care invata la scolile din oras decat la cele din mediul rural.

Daca parintii sunt de acord sau propun ei insisi strangerea de fonduri, fondul scolii sau fondul clasei poate sa creasca per elev daca scoala nu ofera conditii optime in clasa pentru desfasurarea orelor. Asta inseamna ca se vor mai adauga costuri si pentru dotarea clasei cu mobilier, covoare, table sau alte echipamente pe care cadrul didactic le considera necesare procesului educational.


Ce nu platesc parintii sau ce ofera scoala?

Exista o serie de programe sociale si ajutoare pe care statul le ofera elevilor: bursele sociale, bursele pentru copiii orfani, bani pentru rechizite, programul Cornul si laptele, bursele pentru rezultate la invatatura. Exista si programe de after school de tip social, unde parintii nu platesc, precum si centre de zi ale DGASPC-urilor sau ONG-urilor unde copiii dupa scoala mananca si isi fac temele gratuit.

Taxele pentru utilitati si salariile cadrelor didactice sunt acoperite de stat, insa din ce in ce mai multi profesori propun ideea de after school parintilor. Acest lucru inseamna ca parintii platesc pentru pranz si pentru orele suplimentare pe care le vor petrece la scoala alaturi de profesor facand exercitii suplimentare, teme si alte activitati.

Exista diferente de costuri si intre scolile private si cele de stat. In Romania exista aproximativ 400 de scoli private care educa peste 47 700 de elevi, iar taxa anuala pe care un parinte o plateste la o astfel de scoala depaseste deseori 5000 de euro.

Articole despre "Cat ne costa educatia azi?"

Mai multe


Intrebari si respunsuri despre "Cat ne costa educatia azi?"

Mai multe