Elevii de nota 10
Stresul cu care se confrunta copiii de nota 10
Sunt laudati, apreciati si dati ca exemple de catre profesori si alti parinti. Elevii de nota 10 sunt deseori responsabili, ascultatori, constiinciosi si ambitiosi. Majoritatea dintre ei sunt si foarte stresati. Iar stresul ridicat in copilarie poate duce in viitor la probleme emotionale si de comportament, dar si de sanatate.
Reputatia de „copil de nota 10” poate veni cu costuri emotionale prea mari pentru cei mici, atat in prezent, cat si in viitor. Iata care sunt problemele cu care se confrunta copiii care iau doar note mari si cum pot parintii sa ii sprijine pentru a nu fi afectati de stres.
Stresul constant si teama de esec.
Din moment ce toti adultii din jurul lui se asteapta doar la note mari, copilul poate deveni extrem de stresat de situatiile in care este evaluat si notat. Simpla posibilitate a unei note mai mici poate crea copilului panica si disperare, daca parintii si cadrele didactice i-au aratat apreciere si afectiune conditionata de rezultatele scolare.
Recomandare: Arata-i copilului tau iubire neconditionata si incurajeaza-l sa isi dezvolte si alte laturi ale vietii in afara de cea scolara. Arata-i copilului tau ca este la fel de important si sa se relaxeze (de altfel, relaxarea este esentiala pentru invatarea eficienta) si sa isi urmeze interesele si pasiunile in afara scolii.
Sindromul impostorului
Copiii si adolescentii cu rezultate foarte bune la scoala pot trai cu senzatia ca cei din jur ii percep ca fiind mult mai inteligenti sau mai talentati decat sunt in realitate. Apare si teama ca oricand este posibil ca ceilalti sa isi dea seama de realitate. Sindromul impostorului ii face pe copii sa creada ca nu merita cu adevarat rezultatele bune pe care le obtin, ca acestea s-au datorat norocului sau ca nu le vor putea repeta decat cu eforturi foarte mari. Sindromul impostorului poate continua sa existe si la maturitate si poate umbri reusitele copilului tau.
Recomandare: Pentru a-l contracara sau preveni, este important ca parintii sa adopte o atitudine mai relaxata cu privire la rezultatele scolare ale copilului, sa priveasca esecurile ca oportunitati de invatare si sa il incurajeze pe copil sa aiba o imagine de sine realista: cu totii avem atat calitati, cat si defecte.
Teama de provocari
Copiii de nota 10 pot deveni atat de preocupati de note in sine incat vor evita acele situatii in care li se pare ca nu au sanse sa obtina cele mai bune rezultate. Astfel, cei mici risca sa piarda ocazii in care isi pot dezvolta noi abilitati si calitati.
Recomandare: Pune accentul pe bucuria de a cunoaste, de a descoperi si intelege lucruri noi si mai putin pe note. Incurajeaza pasiunile copilului tau si ajuta-l sa si le urmeze in timpul liber.
Pe viitor, copiii care reusesc sa ia doar note bune la scoala, fara a se confrunta cu esecuri, risca sa nu aiba inteligenta emotionala care sa le permita sa faca fata situatiilor dificile cu care se vor confrunta la maturitate. Asa ca este esential ca parintii sa nu puna accentul doar pe rezultatele scolare impecabile, ci mai degraba pe cunoastere, curiozitate, socializare si curaj.
In plus, copiii preocupati excesiv de note pot ajunge deseori sa aiba tulburari emotionale precum depresie sau tulburari de anxietate, care le pot afecta pe termen lung sanatatea psihica, dar si fizica.
Indiferent de notele pe care le ia la scoala, cauta sa il ajuti pe copil sa isi dezvolte trasaturi de personalitate precum integritatea, rezilienta, gandirea critica, perseverenta si munca in echipa fiindca ele vor conta mult mai mult atunci cand va fi adult.
*Sursa foto: Pixabay.com
Citeste si:
Sindromul copilului cuminte sau ce pierd copiii prea ascultatori
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: