3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
Citeste si:
Trei exercitii pentru rezilienta
13 lucruri pe care nu le fac parintii copiilor rezilienti emotional
Pentru a face acest lucru, trebuie sa stii ca cei mici au nevoie de 3 abilitati care spun specialistii, stau la baza formarii rezilientei. Acestea sunt:
Autoreglarea emotionala. Copiii au nevoie sa fie ajutati sa invete cum sa isi gestioneze in mod adecvat emotiile, chiar si in situatii limita. Invata-ti copilul prin diverse jocuri de rol si tehnici de mindfluness, cum sa isi controlezze anxietatea, furia, cum sa isi mentina calmul chiar si atunci cand e foarte nervos.
Gandirea flexibila si pozitiva. E important pentru copii sa invete sa priveasca lucrurile si din perspectiva celuilalt si sa se puna in locul celui cu care se joaca sau interactioneaza. Poti sa il ajuti in acest sens invatandu-l cum sa evite gandirea catastrofica, gandirea negativa sau cea in termeni absolutisti, cum sa priveasca esecul ca pe o oportunitate de invatare si cat de util ne este optimismul in orice situatie.
Relationarea eficienta si sprijinul social. Oamenii sunt fiinte sociale care au nevoie de persoane cu care sa convietuiasca in armonie. Pentru a face asta, ei au nevoie sa invete cum sa ceara ajutor, cum sa comunice eficient, au nevoie sa fie empatici si sa manifeste compasiune atunci cand situatia o cere.
In plus, pe langa aceste 3 abilitati, copilul mai are nevoie pentru a invata sa fie rezilient, si de ajutor pentru a invata cum sa rezolve probleme, cum sa se provoace mereu si sa isi asume riscuri, sa incerce lucruri noi, sarcini multiple si complexe. In plus, aminteste-ti ca primul exemplu din viata copilului tau, esti chiar tu asa ca, ofera-i un bun model de cum sa gandeasca, sa simta si sa se comporte pentru a fi in echilibru cu el insusi si cei din jur.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
-
Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.
Adauga tu primul comentariu: