characters characters

Gandirea negativa

Cum o recunosti si cum o poti evita

Propus de: SuntParinte.ro   |   07 august 2023    |   709 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

gandirea negativa
Simptomele de depresie sau anxietate frecvent intalnite in cazul parintilor au in spate un tipar de gandire negativa care alimenteaza simptomele si le acutizeaza. Aceste ganduri negative, adesea nerealiste poarta numele de distorsiuni negative, numite si greseli de gandire. A invata cum sa recunoastem astfel de distorsiuni cognitive ne va ajuta sa gandim pozitiv, sa rezolvam mai repede problemele cu care ne confruntam si sa vedem lumea intr-o lumina mai buna.

Citeste si:


Ganduri irationale care iti fac viata de parinte mai grea


Trei tipuri de gandire care cresc anxietatea parintilor


Gandirea negativa - cum se manifesta

Cele mai comune distorsiuni cognitive sunt:

Gandirea de tipul totul sau nimic: "Copiii sunt fie buni, fie rai.”; ”Lumea e buna sau e rea.”; ”Voi avea succes in viata sau voi fi un ratat.” etc.

Suprageneralizarea:”Toti copiii sunt rai”; ”Nu trebuie sa crezi niciodata ce spun barbatii”; ”Fac numai greseli.” etc.

Filtrul mintal - ne concentram doar pe lucrurile negative, indiferent cate dovezi contrare ni s-ar oferi: ”Copilul a dat ochii peste cap, sigur crede ca sunt un parinte rau.”; ”Partenerul mi-a spus ca nu ma avantajeaza bluza asta, cu siguranta nu ma mai place” etc.

Catastrofarea - in care ne imaginam ce e mai rau: ”Copilul si-a uitat tema acasa, sigur profesoara il va face de rusine in fata clasei.”, ”Simt intepaturi in piept, cred ca o sa fac infarct”.

Citirea gandurilor - tendinta de a banui ce cred altii despre noi si de a crede cu tarie ca doar ceea ce noi gandim este adevarat: ”Toti cred ca sunt o mama rea pentru ca mi-am pierdut rabdarea.”.

Ghicirea viitorului - credinta ca avem capacitatea de a prezice viitorul, chiar daca nu avem suficiente date si informatii: ”Mi-a promis ca mergem cu copilul la circ in week-end, dar sigur uita”; ””Am repetat de atatea ori poezia cu el, dar oricum stiu ca o va uita la serbare” etc.

Etichetarea negativa a noastra si a celor din jur, pe baza unui singur incident: ”Nu mi-a multumit pentru cadou, pentru ca e o nerecunoscatoare.”; ”Sunt incompetent pentru ca mi-a scapat detaliul acesta din discutiile noastre” etc.

Personalizarea - presupune a ne asuma vina pentru tot ce se intampla in jurul nostru, fara a exista motive reale in acest sens: ”Sotul meu nu m-a sunat azi deloc, sigur am gresit cu ceva”; ”Copilul nu mi a zambit cand l-am lasat la scoala si sigur din vina mea fiindca nu l-am lasat sa bea sucul dimineata.”.

Judecata afectiva in care dam sens lumii si lucrurilor din jur in functie de ce simtim: ”Am cazut o data de pe bicicleta, deci bicicleta este periculoasa.”.

Minimizarea binelui sau a pozitivului presupune a nu tine cont de pozitiv si a reduce din importanta acestuia: ”Imi spune ca ma iubeste, doar pentru ca stie ca asta vreau sa aud”; „Mi-a spus ca si-a terminat temele doar pentru ca nu vrea sa il mai bat la cap cu asta.”.

Imperativele categorice apar atunci cand o persoana are niste reguli interne foarte stricte si sunt exprimate in termeni de trebuie: ”Lucrurile trebuie sa mearga asa cum mi-am propus”; ”Sotul meu trebuie sa ma iubeasca si sa ma respecte”; ”Copilul trebuie sa respecte ceea ce spun.”.

Cum pot fi schimbate aceste distorsiuni cognitive?

  • Primul pas este recunoasterea lor, iar apoi gasirea alternativei sanatoase. Echilibrul emotional se obtine printr-o gandire echilibrata care presupune exercitiu constant de eliminare a distorsiunilor cognitive si de a procesa realitatea asa cum este ea, fara a o filtra prin lentilele afectivului.
  • Jurnalul gandurilor poate fi o idee buna de exercitiu. Pentru o anumita perioada, iti poti nota zilnic distorsiunile cognitive pe care le ai si mai apoi sa cauti dovezi care sa-ti infirme aceste ganduri.
  • Intreaba o persoana in care ai incredere despre ce crede cu privire la ideile si gandurile care iti vin in minte. S-ar putea ca din exterior, o alta persoana, sa vada mai bine realitatea decat tine si sa te ajute sa elimini din aceste distorsiuni.
  • Fa comparatie intre cum te simti la nivel emotional atunci cand gandirea ta este una negativa si cum te simti cand gandesti pozitiv.
  • Foloseste meditatia si tehnici de relaxare pentru a invata sa iti incetinesti procesul gandirii si sa intelegi mai bine ce se intampla de fapt.

Tiparele de gandire sunt amprente care se schimba foarte greu. Atunci cand nu reusesti, nu este nicio problema sa ceri ajutor.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    02 decembrie 2024   

    Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.

  • Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    26 noiembrie 2024   

    Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.

  • Momentele mici de bucurie - glimmers
    Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
    04 noiembrie 2024   

    Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.

Mai multe