Cum alegem facultatea?
Alegerea facultatii la care va da admitere adolescentul tau este bine sa fie facuta tinand cont de preferintele si de aptitudinile sale, dar si de cerintele de pe piata muncii. Deoarece probabilitatea ca toti acesti factori sa se afle in echilibru este destul de mica, apar frecvent conflicte intre parinti si copii atunci cand vine vorba de alegerea facultatii.
Care sunt cele mai frecvente probleme legate de alegerea facultatii?
- Banii: cheltuieli privind inscrierea la facultate, taxa de inscriere, taxele de scolarizare, chiria, mancarea si restul lucrurilor necesare; daca este vorba despre o facultate in strainatate, cheltuielile vor fi mai mari si puteti incerca sa gasiti universitati care ofera burse viitorilor studenti sau modalitati alternative de sponsorizare.
- Distanta: cat de departe se afla facultatea de casa - ce cheltuieli implica venitul acasa, trimiterea de pachete, alte deplasari etc.
- Profilul ales: in fiecare an este un trend al facultatilor alese - copilul tau va urma trendul, va alege facultatea care ii place sau cea de pe urma careia va putea sa isi gaseasca mai repede un loc de munca?
- Facultate privata versus facultate de stat: cheltuielile implicate, acreditarile existente si posibilitatile de cariera la finalizarea studiilor;
- Nivelul de dificultate: in orice oras universitar vei auzi vorbindu-se de facultati unde se invata mult si de facultati la care examenele sunt usoare;
- Profesia parintilor: Sunt unii parinti care isi doresc ca fiul sau fiica sa le urmeze in cariera, desi domeniile in care profeseaza nu sunt pe placul viitorilor studenti.
Recomandari pentru depasirea problemelor:
- Cauta topul celor mai bune universitati din tara si vezi unde se situeaza universitatea si facultatea aleasa de adolescentul tau.
- Informeaza-te care sunt actele necesare admiterii si termenele limita.
- Cauta informatii despre materiile care se predau la facultatea respectiva si analizeaza impreuna cu copilul tau daca este ceea ce isi doreste.
- Tine cont de distanta facultate-casa (cat de des va putea veni acasa?)
- Tine cont de cheltuielile pe care le implica studiul la facultate: transport, chirie sau camin, mancare, taxe cerute de facultate etc.
- Intereseaza-te cate locuri bugetate sunt si cate la taxa, incercand sa vezi unde ar avea mai mari sanse sa intre la buget si sa reduca si din cheltuieli.
- Faceti impreuna o vizita la facultatile ramase pe lista in topul preferintelor.
- In final, retine ca, oricare ar fi domeniul ales de copilul tau, majoritatea profesiilor realizate cu pasiune si competenta ajung in cele din urma sa fie satisfacatoare si din punct de vedere financiar. Asadar, ajuta-l pe copil sa descopere profesia care ii poate pune in valoare potentialul.
Articole despre "Cum alegem facultatea?"
-
Cum il ajuti pe adolescent sa isi aleaga profesia
Alegerea profesiei este una dintre cele mai importante alegeri pe care le va face copilul tau, definindu-i felul in care va trai.
-
Studiu. Nu ne descoperim vocatia, o cultivam in timp
Tendinta generala este de a crede ca fiecare dintre noi avem o chemare sau o vocatie, care „asteapta” sa fie descoperita.
-
Vrei ca adolescentul tau sa aiba o cariera care sa ii aduca multumire? Ajuta-l sa isi gaseasca un mentor
Copiii care au mentori, mai ales cand relatia se formeaza in mod natural, au sanse mai mari de a descoperi profesii care sa le aduca satisfactii si dezvoltare personala.
Intrebari si respunsuri despre "Cum alegem facultatea?"
-
Fii primul careRaspunde