characters characters

Gasirea vocatiei

Studiu. Nu ne descoperim vocatia, o cultivam in timp

Propus de: SuntParinte.ro   |   04 decembrie 2018    |   3775 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

gasirea vocatiei
Gasirea vocatiei este un proces de autocunoastere care se poate intinde pe durata catorva ani si uneori chiar pe toata viata. Tendinta generala este de a crede ca fiecare dintre noi avem o chemare sau o vocatie, care „asteapta” sa fie descoperita. Insa povestile de succes ale oamenilor care si-au urmat chemarea profesionala arata ca lucrurile nu sunt atat de simple.

Citeste si:

Ikigai - conceptul care il ajuta pe copil sa isi gaseasca vocatia

Cum descoperi care sunt interesele copilului


Potrivit Asociatiei Britanice de Psihologie, studiile cu privire la gasirea vocatiei si la semnificatie acesteia scot in evidenta cateva aspecte care il pot ajuta pe copilul tau sa isi gaseasca si sa isi urmeze vocatia.

Cum il ajuti pe copil sa isi descopere vocatia


Exista o diferenta intre a avea o pasiune armonioasa si o pasiune obsesiva.

Cercetatorii fac diferenta intre pasiunile armonioase si pasiunile obsesive. Pasiunea armonioasa este cea care are efecte pozitive asupra persoanei: duce la experienta de flux, la cresterea vitalitatii, la energie si la rezultate pozitive in activitate. Pasiunea obsesiva are efecte negative: anxietate si stres, emotii negative si nevoia de a persista in activitate, in ciuda acestor efecte negative. Este important pentru adolescenti sa faca diferenta dintre cele doua tipuri de pasiuni si sa aleaga sa le urmeze pe cele armonioase. Daca observi ca interesele copilului tau au asupra lui mai multe efecte negative decat pozitive, ajuta-l sa incerce sa isi imbunatateasca rezultatele sau sa gaseasca o activitate care sa il influenteze pozitiv.

Este mai rau sa ai o vocatie pe care nu o urmezi decat sa nu iti gasesti vocatia.

Un studiu realizat cu cativa ani in urma a aratat ca acei oameni care isi stiu vocatia dar nu au facut nimic in acest sens au de suferit din punct de vedere al satisfactiei vietii, au o stare de sanatate mai proasta, un nivel mai ridicat de stres si un nivel de satisfactie profesionala mai scazut decat oamenii care considera ca nu si-au descoperit vocatia. Pe de alta parte, oamenii care si-au descoperit si si-au urmat vocatia au declarat cele mai ridicate niveluri de satisfactie personala si profesionala si de sanatate.

Vocatia nu se descopera, se cultiva

A considera vocatia sau interesele ca fiind fixe si asteptand sa fie „descoperite” poate avea cateva efecte negative asupra motivatiei. O mentalitate rigida privind interesele si pasiunile ii poate face pe copii sa renunte atunci cand o anumita activitate devine prea dificila. De asemenea, copiii si adulti cu o mentalitate fixa privind interesele si pasiunile tind sa isi limiteze domeniile pe care le exploreaza. De aceea, este bine sa il incurajezi pe copil sa isi exploreze toate interesele, oricat de slabe ar fi la inceput. Cu cat va invata mai multe despre un domeniu, cu atat pasiunea pentru el poate creste, daca face progrese vizibile si daca investeste suficient timp si efort.

Incurajeaza-l pe adolescent sa descopere care sunt lucrurile importante pentru el, nu doar cele care ii fac placere

Se spune deseori ca este bine sa facem ce ne place, insa studiile arata ca oamenii care aleg o activitate care li se pare importanta sunt mai fericiti decat oamenii care aleg o activitate care “le place”. Acest lucru se poate datora faptului ca activitatile care ne fac placere se pot schimba in timp, ducand la o scadere a interesului fata de cariera aleasa. In schimb, recomandandu-i copilului tau sa aleaga o activitate care i se pare semnificativa pentru societate, il vei ajuta sa isi mentina un interes crescut constant fata de activitatea aleasa. 

Cu toate ca cei mici si de regula adolescentii intampina probleme serioase in a-si descoperi vocatia, este important de stiut ca niciodata nu este prea tarziu. Ajuta-l sa isi gaseasca vocatia:

  • adresandu-i intrebari despre ceea ce ii face placere
  • indemnandu-l sa exploreze cat mai multe domenii
  • incurajandu-l sa imbratiseze si sa accepte noutatea
  • discutand despre interesele si pasiunile sale
  • punand accent pe valorile personale si morale


Fiecare copil poate avea mai multe interese si mai multe talente. Lasandu-l sa le urmeze pe fiecare dintre ele si incurajandu-l sa il aleaga pe cel care I se pare cel mai semnificativ, il vei ajuta sa isi aleaga vocatia si sa aiba o viata care sa ii aduca satisfactie si bucurie. Tu cum iti ajuti copilul sa isi gaseasca vocatia?


*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe