characters characters

Mentoratul si beneficiile sale pentru adolescenti

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 iulie 2018    |   4640 vizualizări

Varsta: 15 - 18 ani.

mentoratul si beneficiile sale
Iti doresti ca fiul sau fiica ta sa aiba o cariera de succes cand va fi adult? Atunci ar trebui sa il ajuti sa isi gaseasca un mentor, spun studiile. Copiii care au mentori, mai ales cand relatia se formeaza in mod natural, au sanse mai mari de a descoperi profesii care sa le aduca satisfactii si dezvoltare personala. In plus, responsabilitatea si autonomia se dezvolta mult mai repede.

Te-ar putea interesa si:

Activitati de vara pentru adolescenti

Conceptul IKIGAI: cum isi descopera adolescentii scopul in viata 


Mentoratul – ce inseamna si ce beneficii aduce


„Mentorul se pare ca ofera beneficii clare in vietile copiilor. Mentoratul trebuie vazut ca si o relatie naturala intre un individ si un individ mai in varsta care nu este parintele si care prezinta un interes activ in dezvoltarea carierei persoanei pe care individul o indruma.

Exemple de mentori pot fi matusile, unchii, profesorii, antrenorii sau alte persoane. Mentorii merg dincolo de rolurile sociale pe care le joaca pentru a influenta vieti”, arata un studiu realizat in cadrul Universitatii North Carolina. Aceasta cercetare a fost realizata pe 12 000 de tineri, in perioada lor de adolescenta si 6 ani mai tarziu cand deja erau in campul muncii (adolescenti care au avut sau nu mentori).

„Se pare ca adolescentii care au avut mentori au, spre deosebire de ceilalti, locuri de munca ce le ofera satisfactii personale si intrinseci mult mai mari. Exemple de astfel de recompense includ autoritatea si autonomia. Aceste tipuri de recompense fac munca satisfacatoare din punct de vedere al implinirii personale.”, adauga cercetatorii. Rata de angajare si nivelul compensatiilor financiare au fost asemanatoare in cazul celor doua categorii de tineri (cei care au avut si cei care nu au avut mentori), insa diferentele au aparut in ceea ce priveste multumirea personala si motivatia intrinseca pentru profesie. Aceste doua elemente, multumirea si motivatia profesionala intrinseca sunt asociate cu succesul pe termen lung.

Mentorii sunt importanti pentru ca:

  • pot sa aduca schimbari in gandirea adolescentului
  • ii ajuta pe adolescenti sa vada lumea reala asa cum este ea
  • ii ofera copilului un mode de excelenta si performanta si ii arata care este drumul catre acestea
  • dezvolta abilitatile de comunicare si relationare, punandu-l pe copil in relatie cu o persoana adulta si cu experiente de viata diferite.

Cine poate fi mentorul copilului tau?

Orice adult pe care copilul tau il admira sau care activeaza intr-un domeniu de interes pentru copilul tau poate deveni mentorul acestuia. Adolescentii pot gasi mentori in organizatii dedicate dezvoltarii lor profesionale si personale, implicandu-se in voluntariat si stagii de internship sau inscriindu-se in programe de mentorat dedicate acestora. Incurajeaza-l pe copilul tau sa intre in contact cu oamenii pe care ii admira din punct de vedere profesional, fie participand la conferinte si evenimente care ii au ca invitati, fie solicitand direct o pozitie de voluntariat sau internship in cadrul organizatiilor acestora. Multe personalitati apreciaza tinerii motivati si pasionati, dornici sa invete, asa ca adolescentul tau ar putea fi surprins placut de rezultatul incercarilor sale :).

Copilul tau pe cine crezi ca ar alege ca mentor?

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe