characters characters

Cum il ajuta esecurile pe copil

De ce nu e nevoie sa il aperi pe copil de esecuri

Propus de: SuntParinte.ro   |   15 august 2018    |   9176 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

cum ii ajuta esecurile pe copii
Vrem sa avem copii curajosi, optimisti si fericiti, care sa devina adulti puternici si impliniti. Cum putem face acest lucru? Imprietenindu-i cu greselile si esecurile. Esecurile ne sperie la orice varsta, din motive usor de inteles. In afara de faptul ca ne arata ca eforturile sau ideile noastre nu au fost suficiente, esecurile sunt asociate cu rusinea, vinovatia si dezamagirea. Ne pot afecta increderea in noi insine si ne pot descuraja. Nu ar fi minunat sa devenim cu totii imuni la esecuri?

Insa cum succesul nostru si al copiilor nostri depinde de multe lucruri pe care nu le putem controla, nu avem de ales decat sa acceptam faptul ca esecul este inevitabil, intr-o anumita masura. Iar singura imunizare impotriva esecului este sa invatam sa il depasim. Iar pentru acest lucru, atat copiii nostri, cat si noi insine, avem nevoie de exercitiu :).

De ce nu e nevoie sa il aperi pe copil de esec


Esecul este o oportunitate de invatare.

Un studiu arata ca atunci cand parintii au o atitudine extrem de negativa fata de esec (il considera un eveniment catastrofic), copiii vor creste cu convingerea ca inteligenta si abilitatea sunt fixe si ele nu pot fi schimbate. Cand atitudinea parintilor fata de esec este mai relaxata, orientata catre a invata din experienta, copiii cresc cu mentalitatea flexibila, adica au convingerea ca inteligenta lor poate evolua, prin efort.

Cum invata copiii din esecuri? Intrebandu-se ce trebuie sa evite data viitoare, cum ar fi putut sa actioneze mai bine, care sunt lucrurile pe care ar trebui sa le exerseze mai mult etc.

Esecul ii face pe copii mai puternici din punct de vedere emotional.

Cand un eventual esec nu il sperie pe copil, nimic nu va putea sa il opreasca sa incerce sa obtina ce isi doreste. Iar pentru cei mai multi copii, teama de esec este invinsa prin confruntarea cu acesta, eventual in mod repetat. Relatia apropiata dintre parinte si copil, iubirea neconditionata a copiilor si accentul pus pe motivatia intrinseca (atunci cand copilul este incurajat sa descopere ce ii place sa faca) ajuta ca esecurile sa devina surse de putere interioara si nu de descurajare.

Vorbeste-i copilului tau despre propriile tale esecuri, despre esecurile personalitatilor pe care le admira si despre dificultatile pe care acestia le-au depasit. Explica-i faptul ca de multe ori, situatiile dificle prin care trecem ne ajuta sa devenim de fapt mai puternici.

Esecul poate creste motivatia.

Cand copilul tau are o nereusita care il afecteaza foarte mult, explica-i faptul ca tristetea sa arata cat de mult si-a dorit sa obtina lucrul pentru care a depus efort. Un esec ne poate arata cat de mult ne dorim de fapt un anumit lucru si cat de mult vrem sa incercam din nou.

Studiile arata ca esecurile pot creste motivatia mai ales atunci cand reusita a fost foarte aproape. De exemplu, cand un copil a avut un punctaj foarte apropiat de cel maxim sau de el dorit. De asemenea, atunci cand copiilor li se vorbeste despre esecuri ale oamenilor de stiinta celebri, motivatia lor pentru invatare creste.

Atletii de elita obisnuiesc sa spuna „Dupa o mare infrangere, vine o victorie rasunatoare”. Chiar daca nu garanteaza nimeni ca un esec va fi urmat de o reusita, invata-l pe copil sa foloseasca tristetea sau frustrarea ca forte motivationale, pentru a incerca din nou sau pentru a incerca altceva.

Esecul poate deschide usi catre noi proiecte.

Desi esecurile sunt inevitabile, iar perseverenta este benefica in marea parte a timpului, uneori un esec poate fi primul pas catre un nou proiect. Daca un copil interesat de sport, de exemplu, nu reuseste sa fie selectat intr-o echipa de fotbal, poate descoperi ca de fapt talentul sau este de alergator sau poate decide sa dea o sansa unui curs de baschet. Uneori, esecurile ne orienteaza catre alegeri mai potrivite cu aptitudinile si interesele noastre. Incurajeaza-l pe copl sa fie flexibil cand vine vorba de interesele sale si sa fie deschis catre experiente noi. Dupa un esec sau mai multe intr-un anumit domeniu, incurajeaza-l sa ceara sfatul unui profesor sau unui mentor: ce trebuie sa imbunatateasca pentru a obtine rezultate mai bune sau ce alt domeniu ar putea sa incerce?

Esecul poate ajuta autocunoasterea.

O nereusita poate sa fie ocazia copilului tau de a desoperi lucruri noi despre el insusi. Mai ales pentru adolescenti, esecul poate fi o ocazie de autocunoastere: care sunt obiceiurile personale care au contribuit la esec? Cat de responsabil a fost copilul tau inainte si dupa esec? Care sunt gandurile sau emotiile care au contribuit la esec? Toate acestea sunt intrebari care il pot ajuta pe copil sa se cunoasca mai bine si sa evite un alt esec in viitor.


Teama de esec si dorinta de a-l evita sunt normale, insa in afara de foarte putine exceptii, copiii se vor confrunta cu acesta, fie ca vrem, fie ca nu. Iar copilaria este perioada in care majoritatea esecurilor nu au efecte iremediabile pe termen lung, fiind perfecta pentru formarea capacitatii de a le depasi. 

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    09 octombrie 2024   

    Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.

  • Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    24 noiembrie 2023   

    Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.

  • 6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    30 octombrie 2023   

    Studiile sustin ca inca de la varsta de 3-5 ani, copiii incep sa dezvolte ingrijorari cu privire la aspectul fizic si la greutatea corpului si implicit sentimente de nefericire

Mai multe