characters characters

6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala

Propus de: SuntParinte.ro   |   30 octombrie 2023    |   900 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

6 moduri de a evita problemele legate de infatisarea fizica
Studiile sustin ca inca de la varsta de 3-5 ani, copiii incep sa dezvolte ingrijorari cu privire la aspectul fizic si la greutatea corpului si implicit sentimente de nefericire. Un procent de 47% din copiii de varsta cuprinsa intre 6 si 10 ani simt anxietate fata de propria infatisare si 1 din 5 preadolescenti refuza mancarea din frica de a nu se ingrasa. Ce poti face ca parinte pentru a evita ca fiul sau fiica ta sa se confrunte cu aceste probleme.

Citeste si:


Atitudinea pozitiva fata de propriul corp


Cand fiica ta este nemultumita de infatisarea fizica


6 moduri prin care il ajuti pe copil sa evite problemele legate de imaginea corporala


Formarea unei imagini corporale incepe de la varste fragede astfel ca e important ca parinte sa urmaresti stereotipurile nerealiste si centrate pe gen care e posibil sa apara. Copiii invata despre imaginea corporala si dezvolta anxietati legate de aspectul lor din diferite surse, inclusiv culturale, de la parinti, prieteni, colegi de scoala si mass media. In calitate de parinte joci un rol crucial in a-l incuraja pe copil sa isi formeze o imagine pozitiva corporala. Iata cum poti face asta.

Acorda atentie cuvintelor pe care le folosesti cu privire la greutatea corpului sau aspectul fizic. Copilul asculta ceea ce spui. Statisticile arata ca intre 5 si 8 ani, copiii cred despre mamele lor ca nu sunt deloc multumite cu propriul corp.

Evita sa pui foarte mare accent pe aspectul fizic. In loc sa vorbesti mereu despre cum arata oamenii sau despre corpul pe care il au, vorbeste mai des despre calitatile lor, talentul, bunele maniere sau comportamentele pe care acestia le adopta.

Concentraza-te pe obiceiuri sanatoase ce implica miscare fizica si un stil alimentar corect si echilibrat. Propune copilului tau iesiri cu bicicleta, cu rolele, jocuri in natura, iesiri in parc, catarari sau excursii in padure. Atunci cand mergeti la cumparaturi, invata-ti copilul sa aleaga fructele si legumele si sa citeasca etichetele produselor. Poti incepe cu data de expirare a produselor, iar mai tarziu, cand va fi mai mare, il poti invata si ce sa urmareasca pe etichete.

Sorteaza jucariile copilului si fii mai atent atunci cand le cumperi. Daca acestea au o imagine nerealista, cauta altele cat mai echilibrate si cu reprezentari cat mai realiste ale corpului uman.

Promoveaza o atitudine pozitiva fata de propriul corp, discutand despre gen si stereotipuri frecvent promovate in social media. Analizati continutul reclamelor, discutati despre ce lipseste sau ce este gresit.

Limiteaza timpul petrecut in fata ecranelor, aspect ce e dovedit ca scade riscul de obsezitate in randul copiilor si favorizeaza imbunatatirea performantelor scolare. Invata-ti copilul despre mancarea de tip fast-food si consecintele negative pe care le aduce corpului si cat de importanta este o dieta echilibrata.

A-ti ajuta copilul sa dezvolte o imagine corporala pozitiva este cu siguranta o provocare, insa este o parte importanta din procesul de crestere al unui copil. Poti reduce prin simpla ta implicare in viata copilului, mesjele negative sau distorsionate pe care copilul le primeste din lumea „din afara casei” cu privire la corpul „ideal”.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    09 octombrie 2024   

    Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.

  • Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    24 noiembrie 2023   

    Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.

  • Esecul inteligent - ce inseamna si de ce este benefic pentru copii
    Esecul inteligent - ce inseamna si de ce este benefic pentru copii
    03 octombrie 2023   

    Adesea copiii sunt crescuti protejati de esecuri, greseli sau obstacole, din dorinta de a-i proteja de emotii dificile sau dureroase. Totusi, copiii au o nevoie innascuta de aventura si de explorare si acestea sunt metodele prin care ei vor invata sa paseasca in lume.

Mai multe