Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta. Poate fi vorba de dificultati emotionale, cognitive sau relationale, spre care e bine sa iti indrepti cat mai timpuriu atentia.
Citeste si:
Mentalitatea de victima la copii
In general, copiii pot spune frecvent ”Nu pot!” pentru ca:
Au incredere scazuta in propriile abilitati. Poate fi experienta dintr-o situatie similara in care a esuat sau teama de nou. Incurajeaza-l sa incerce indiferent de rezultat, lauda efortul si nu doar succesul.
Le este frica de esec, sunt anxiosi, se tem de dezamagire sau de critica pe care ar putea-o primi. Incearca sa construiesti un mediu in care copilul sa se simta in siguranta si asigura- l de faptul ca greselile sunt ceva normal si parte din procesul de invatare.
Nu stiu cum sa isi gestioneze frustrarea, in special cand sarcina este noua, mai dificila sau nu reusesc sa o realizeze din prima. In aceste situatii, copilul are nevoie de sprijin in invatarea unor tehnici de respiratie profunda, in prioritizarea activitatilor si impartirea sarcinilor mari, in bucati mici.
Sunt perfectionisti, ceea ce poate duce la evitarea de a incerca lucruri noi, de teama ca nu vor face totul perfect. Incurajeaza-l in aceasta situatie sa se concentreze pe proces si nu pe rezultat.
Nu au experienta sau nu detin inca abilitatile necesare pentru a rezolva o sarcina noua sau dificila. Ofera-i indrumare si sprijin, arata-i cum sa inceapa pas cu pas sa rezolve lucrurile si incurajeaza-l sa incerce singur.
Simt stres sau anxietate, ceea ce scade increderea in sine si capacitatea pe care o au de a aborda provocarile. Ajuta-ti copilul sa se relaxeze, sa se bucure de natura si de lucrurile din jur.
Cauta atentie din partea celor din jur. Incurajeaza independenta si ofera copilului oportunitati de a rezolva singur lucrurile.
Atunci cand copilul spune frecvent ”Nu pot!”, valideaza-i sentimentele, dar incurajeaza-l sa incerce si reaminteste-i de reusitele trecute. Asigura-l ca vei fi mereu langa el si iubirea pe care i-o porti nu se va schimba daca greseste.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Descurajarea la copii - cum o poti reduce
Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.
-
6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
Studiile sustin ca inca de la varsta de 3-5 ani, copiii incep sa dezvolte ingrijorari cu privire la aspectul fizic si la greutatea corpului si implicit sentimente de nefericire
-
Esecul inteligent - ce inseamna si de ce este benefic pentru copii
Adesea copiii sunt crescuti protejati de esecuri, greseli sau obstacole, din dorinta de a-i proteja de emotii dificile sau dureroase. Totusi, copiii au o nevoie innascuta de aventura si de explorare si acestea sunt metodele prin care ei vor invata sa paseasca in lume.
Adauga tu primul comentariu: