Toleranta la frustrare
De ce este benefic pentru copii sa treaca prin situatii frustrante
Frustrarea este una dintre emotiile care dau mari batai de cap nu doar adultilor, ci si copiilor. De multe ori, atunci cand copiii dau peste un obstacol sau o situatie pe care nu o inteleg si cu care nu stiu sa se descurce, devin frustrati si daca obstacolul nu este depasit sau situatia nu este rezolvata, apar crizele de furie sau de plans.
Cand frustrarea devine deseori furie, iar copilul se manifesta violent (arunca, rupe sau tipa) de fiecare data cand este frustrat, acesta nu va invata sa depaseasca frustrarea, iar pe termen lung va avea de pierdut.
Frustrarea este o emotie care ne da impulsul de a actiona pentru a depasi dificultatile, asadar, are si o latura pozitiva. Pentru a nu avea efecte negative asupra comportamentului copilului tau este esential sa il inveti pe copil sa faca fata frustrarii si sa o poata suporta fara a deveni furios de fiecare data. Acest lucru inseamna ca il ajuti pe copil sa devina tolerant la frustrare, cu alte cuvinte il ajuti sa aiba mai multa rabdare si sa fie perseverent in situatiile dificile.
Citeste si:
Copilul rasfatat – copilul intolerant la frustrare
Cum obtin copiii succesul: prin curaj si perseverenta
Toleranta la frustrare – cum poate fi incurajata
Incearca sa iti analizezi propriile reactii la frustrare.
Cum faci tu fata situatiilor in care esti frustrat? Cum te simti cand copilul tau da semne de frustrare? Principala modalitate prin care poti sa il ajuti pe copil sa isi gestioneze frustrarea este ramanand calm in fata frustrarii lui si fiind convins ca poate depasi situatia. Rabdarea ta il poate inspira pe copil sa incerce sa aiba si el mai multa rabdare.
Ajuta-l pe copil sa observe cum se manifesta frustrarea la nivelul corpului.
La unii copii poate sa apara o musculatura rigida, ameteli, dureri de stomac, inrosirea obrajilor, senzatii de caldura interioara sau tremur la nivelul membrelor. Invata-ti copilul sa isi identifice partile din corp care incep sa prezinte schimbari bruste in situatii tensionate. Cand simte aceste senzatii, inseamna ca ca este frustrat de ceva si o pauza este binevenita. In aceste momente, poate incerca sa isi dea seama cum sa rezolve problema care il frustreaza.
Spune-i sa faca o lista cu toate lucrurile care il frustreaza.
Uneori, cel mai simplu mod prin care ne putem calma este sa scriem sau sa spunem toate lucrurile care ne supara. Faptul ca le va vedea pe taote scrise pe hartie ii poate da un sentiment al controlului si il poate ajuta sa caute solutii eficiente pentru fiecare solutie in parte, in loc sa fie doar coplesit de frustrare si furie.
Iata potentiali factori ce ar putea sa produca frustari unui copil:
- trecerea de la o rutina cunoscuta la una noua (de exemplu, inceperea scolii dupa vacanta)
- interactiuni negative cu ceilalti copii
- sentimentul de a nu se simti inteles de adulti sau alte persoane
- sentimentul de lipsa de control
- foamea
- oboseala
- situatiile neasteptate
Tehnicile de relaxare si exercitiile de respiratie pot fi utile in momentele de frustrare.
Foloseste-te de tehnicile de respiratie prin care sa il ajuti pe copil sa se relaxeze. Atunci cand sunt realizate corect, respiratiile pot ajuta la calmarea copilului, insa aminteste-ti sa il inveti aceste tehnici atunci cand e calm, nu frustrat si nervos. Respiratia in 4 timpi poate fi utila, precum si vizualizarea (in timp ce expira, copilul isi poate imagina ca sufla puful unei flori, iar cand inspira, ca trage in nari, mirosuri dulci, de prajitura etc.).
Tehnica „Stop Rosu” este o alta strategie de a-l ajuta pe copil sa se linisteasca si sa isi reduca din frustrare. Atunci cand frustrarea da semne de aparitie, copilul isi poate imagina un semafor care arata culoarea rosie. La fel ca la semafor, in aceste momente inseamna ca trebuie sa nu mai faca nicio miscare, ci doar sa stea locului. Astfel, cand frustrarea si furia incep sa se reduca, verdele poate sa apara, la fel ca la semafor, ceea ce inseamna ca poate merge mai departe.
*Sursa foto:Pixabay.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: