characters characters

Crizele de plans la copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   18 ianuarie 2017    |   8661 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani.

crize de plans
Crizele de plans ale copiilor sunt printre cele mai temute momente din viata de parinte, in primii ani de viata ai copilului. „Cum sa il fac sa se opreasca?”, „Ce cred toti oamenii care ne vad?”, „Ce sa raspund sfaturilor mai mult sau mai putin binevoitoare ale martorilor la aceste scene?”, sau „Ce am gresit ca parinte?” sunt doar cateva dintre intrebarile care pot trece prin mintea unui parinte care asista neputincios la criza de plans a copilului.

In cele mai multe cazuri, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa iti pastrezi tu calmul si sa te asiguri ca cel mic este in siguranta. Iata modalitatile prin care poti face fata unei crize de plans a copilului.

Pastreaza-ti calmul

Desi tumultuoase si impresionante, crizele de plans sunt reactii normale in primii ani de viata ai copilului. Asa reactioneaza la furie si frustrare copiii mici. Nu inseamna ca ai facut ceva gresit, ca esti un parinte ingrozitor sau ca ai produs copilului o suferinta de nedepasit.

Nu ceda cerintelor copilului

In caz contrar, copilul va face mai des crize de furie, pentru a obtine si in viitor ce isi doreste. Este foarte tentant sa oferi copilului ce isi doreste, chiar daca initial ai decis ca nu vei face acest lucru, doar pentru a-l opri din plans. Dar asta va transmite copilului ideea ca de fiecare data cand isi doreste ceva, va obtine acel lucru plangand. Cu siguranta ai avut motive pentru decizia ta, motive care de obicei se refera la binele pe termen lung.

Lasa criza sa treaca

Furia sau frustrarea sunt emotii care activeaza organismul. Practic, copilul are nevoie sa isi consume cumva energia nascuta de furie sau frustrare. Ii poti vorbi copilului linistitor in timpul crizei, pentru a-I arata ca acorzi importanta emotiilor sale. Insa explicatiile rationale este bine sa le lasi pentru momentele in care este mai calm.

Nu iti manifesta furia

Emotiile tale nu vor fi interpretate sau intelese de catre copil cand este el insusi in mijlocul unei crize emotionale. Este foarte important sa reusesti sa te calmezi tu insuti in timpul crizei de plans a copilului. Aminteste-ti ca nu este intentia copilului tau sa te supere, ca nu isi poate gestiona altfel emotiile si ca reactia sa nu inseamna ca vrea sa fie in conflict cu tine.

Nu il pedepsi pe copil

Pedepsele nu fac decat sa dea nastere la mai multa furie sau frustrare. Poti vorbi despre emotiile pe care le-a simtit si feluri in care ar fi putut sa le exprime.

Nu incerca sa ii explici

Cand este in mijlocul crizei de furie, copilul tau nu va asculta si nu va intelege nicio explicatie rationala, asa ca nu te astepta ca explicatiile sa functioneze in timpul crizei. Asteapta sa se calmeze inainte de a discuta rational cu el.

Ajuta-l sa inteleaga ce simte

Arata ca ii accepti emotiile: „Vad ca esti suparat.”

Denumeste emotia pe care o simte: „Esti furios pentru ca nu ai primit jucaria.”

Arata-i ca nu ti-ai propus sa il faci sa sufere: „Nu am vrut sa te supar, as dori si eu sa iti ofer jucaria, dar nu se poate pentru ca....”


Siguranta fizica:

Nu incerca sa il tii in brate decat daca iti cere acest lucru.

Asigura-te ca nu se loveste.

Asigura-te ca nu loveste pe altcineva.

Ramai in apropierea copilului tau.

Pentru a-ti simplifica viata, este important sa eviti situatiile in care copilul tau ar putea face crize de plans, anticipand momentele in care foamea, setea, lipsa somnului il fac pe copil mai sensibil sau evitand locurile in care este probabil ca cel mic sa faca o criza de furie (magazine, de exemplu).


Citeste si:

Ce e recomandat si ce nu e recomandat sa faci cand copilul e nervos

Cand copilul e nervos. Solutia mea? Imbratisarea!

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe