characters characters

Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important

Propus de: SuntParinte.ro   |   14 iunie 2024    |   526 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +, 0 - 3 ani.

parenting constient
Pentru ca reteta unui parenting de succes inca nu s-a inventat, dincolo de tehnici sau strategii exacte in cresterea copiilor, este mai benefic sa ne axam mai mult pe o disciplina pozitiva in care relatia parinte-copil sa aiba la baza respect reciproc, prezenta fizica si emotionala din ambele parti. Astfel, a luat nastere ”parentingul constient”.

Citeste si:


Cum poti fi un parinte mai bun? Acorda atentie propriilor experiente interioare


Parinte pe pilot automat sau parinte constient?


Parentingul constient


Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, care pune accentul pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau. Acest lucru presupune un nivel ridicat de autoreflectie, o intelegere in profunzime a propriei persoane (a parintelui) pentru a putea raspunde prompt si adecvat nevoilor copilului. Empatia, compasiunea si responsabilitatea sunt elemente cheie in parentingul constient. Principiile de baza ale parentingului constient sunt urmatoarele:


Autoreflectia sau autoconstientizarea. Parintii sunt cei care isi recunosc propriile emotii, ganduri, reactii, stari si inteleg modul in care acestea pot sa ii influenteze in interactiunile cu propriii copii.


Prezenta. A fi complet prezent, nu doar fizic, ci si emotional alaturi de copil si a-i oferi atentie atunci cand cel mic o cere, este un aspect foarte important in parentingul constient.


Compasiunea. Parintii sunt incurajati sa isi trateze copiii cu bunatate, cu intelegere si empatie. Acest lucru inseamna a recunoaste si a valida emotiile pe care le traiesc parintii si copiii, deopotriva, fara a judeca, a critica sau a pedepsi. Cultivand compasiunea in relatie cu copiii vei crea un mediu suportiv, in care copilul se va simti in siguranta, iubit si inteles.


Non-judecata. Parintii sunt sfatuiti sa evite judecatile si critica in relatia cu copiii si sa ofere mai deraba indrumare intr-un mod pozitiv si constructiv.


Rabdarea. A fi parinte nu e deloc usor, iar rabdarea pare ca sta in niste recipiente care permanent se tot golesc. Atunci cand parintele duce lipsa de rabdare apar certurile, tipetele si neintelegerile, de aceea e important sa fii mereu atent la doza de energie pe care o ai. Cu cat ai mai multa grija de propriile nevoi emotionale si fizice, cu atat vei avea mai multa energie pentru a reactiona cu rabdare in relatia cu copilul tau.


Respect reciproc. Relatia dintre parinti si copii trebuie sa se bazeze pe respect reciproc fiindca asta inseamna ca fiecare observa si intelege nevoile si dorintele celuilalt.


Parentingul constient ajuta la formarea unei legaturi emotionale mai puternice intre parinte- copil, abilitatile de comunicare sunt mai bune, empatia si compasiunea isi fac des simtite prezenta, iar copiii crescuti cu astfel de principii vor avea mai putine probleme de comportament si abilitati mai bune de reglare emotionala.

Cum poti sa pui in practica parentingul constient?

Propune activitati de joaca care sa necesite imaginatia si care sa permita o mai buna conectare emotionala: teatru de papusi, jocuri creative (foloseste costume sau obiecte din casa pentru a pune in scena diferite povesti), discutii despre emotii, utilizarea unui jurnal comun in care sa scrieti emotiile pe care le-ati trait in activitatile realizate impreuna, proiecte de arta si creatie, citit impreuna, jocuri de societate, puzzeluri sau activitati fizice (practicati sporturi impreuna, dansati, inventati coregrafii etc.). Puneti accentul si pe activitati de mindfulness,, gatiti impreuna si implicati-va in proiecte comunitare si de voluntariat. Aceste activitati vor intari legatura dintre voi, dar au si rolul de a promova dezvoltarea emotionala, sociala si cognitiva a copilului.

A folosi un parenting constient inseamna a fi un parinte prezent, care intelege ca fiecare moment al relatiei parinte-copil e un moment trecator, dar si o imensa posibilitate de crestere si invatare atat pentru copil, cat si pentru parinte.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe