characters characters

Zece replici ale parintilor care nu functioneaza

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 septembrie 2024    |   247 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

10 replici ale parintilor care nu functioneaza
Modul in care comunici cu copilul tau poate face diferenta in cum anume se dezvolta din punct de vedere emotional si comportamental. Iata zece replici ale parintilor care nu mai functioneaza si alternative pentru a le inlocui.

Citeste si:


Metode inedite prin care incurajezi comunicarea despre subiecte dificile


Sapte replici de evitat in disciplina copilului


1. ”Nu plange! Plansul nu rezolva lucrurile.”

Replica este corecta in sensul strict al cuvintelor - nu rezolvam o problema plangand, insa plansul ne ajuta sa ne eliberam de pierderea sau suferinta pe care o traim ajutand la calmarea emotiilor intense. In loc sa il impiedicam pe copil sa planga, il poti lasa sa planga, iar cand este mai calm, il poti intreba: ”Spune-mi ce s-a intamplat.”, ”Spune-mi ce te-a intristat”.

2. ”Opreste-te!”

Comenzile pe care le dam pentru ca un copil sa inceteze un comportament nu vor functiona sau vor functiona doar pe moment. Acest lucru se datoreaza faptului ca in situatii tensionate, copiii nu sunt capabili sa asculte fiindca reactia de lupta sau fuga este activata la nivelul creierului. In loc sa spui asta, daca este posibil, ii poti spune ”Haide sa gasim altceva de facut.” sau ”Hai sa gasim un alt loc in care sa faci asta”. Alteori, in situatii in care copilul pune alte persoane in pericol sau se pune pe el insusi in pericol, este nevoie sa intervii pentru a opri comportamentul.

3. ”Du-te in camera ta!”

Spunem acest lucru cand copilul ne enerveaza la maxim, insa o astfel de replica poate afecta in timp atasamentul format intre tine si copil. In astfel de momente e mai bine sa inveti sa iti controlezi propriile emotii si sa luati o pauza amandoi ”Am sa iau o pauza ca sa ma linistesc si revin in 5 minute sa discutam”.

4. ”Linisteste-te!”.

O astfel de cerinta niciodata nu va functiona din prima si aproape intotdeauna va fi urmata de un conflict. Poti icnerca o abordare care implica o cooperare: ”Haide sa ne linistim impreuna” sau ”Imi dau seama ca suntem amandoi suparati asa ca ar fi mai bine sa ne gandim la ce am putea face pentru a ne reveni”.

5. ”Fii copil mare!”

Dezvoltarea e un proces care are loc treptat, cu urcusuri si coborasuri. Indiferent cat de repede ti-ai dori ca cel mic sa creasca, chiar si atunci cand e mare, se poate comporta copilareste. In loc sa il invinovatesti pentru ca este imatur, alege sa ii spui ”Stiu ca ti-e greu.”.

6. ”Foloseste cuvintele daca vrei sa te inteleg!”.

Daca cei mici ar putea sa spuna cu propriile cuvinte ce simt de fiecare data, ar face-o. La fel si adultii. Insa asemenea adultilor, nici copiii nu reusesc sa faca asta mereu. Alege sa ii spui copilului ”Iti multumesc pentru ca mi-ai aratat cum te simti”, ”Lacrimile tale imi arata cat de trist esti”, ”Pot sa te imbratisez?”.

7. ”Ce mare lucru?”

Copiii sunt sensibili, iar uneori ce pentru noi pare a nu fi mare lucru, pentru ei este. In loc sa ii devalorizezi sentimentele, spune-i copilului ”Inteleg de ce asta este atat de deranjant pentru tine”, ”Inteleg ca pentru tine a contat foarte mult asta”.

8. ”Nu spune asta! Nu vorbi asa cu mine!”.

Limbajul furiei este colorat atat la adulti, cat si la copii. Este important sa arati copilului tau ca nu incurajezi un limbaj agresiv sau nepoliticos, insa este mai eficient sa faci acest lucru dupa ce s-a calmat. In loc sa incerci sa ii interzici sa vorbeasca intr-un anumit fel, ii poti spune "Vad cat de furios esti acum, dupa cuvintele pe care le-ai spus. Luam o pauza si reluam discutia cand suntem calmi amandoi."

9. ”Nu iti cumpar asta!”

Copiii au nevoie sa invete sa accepte faptul ca uneori nu pot primi ceea ce isi doresc, insa emotional au nevoie de timp sa isi dezvolte toleranta la frustrare. Ofera alternative de genul ”Mi-ar placea sa iti pot cumpara aceasta jucarie. Nu este insa posibil.”.

10. ”De ce nu poti sa iti astepti randul?”

Desi ne-am dori ca cei mici sa isi astepte in mod rabdator randul, acest lucru nu se intampla fiindca pentru asta e nevoie de un nivel destul de ridicat de maturitate. Spune in schimb ”Stiu ca e greu sa astepti, insa pot sa te ajut sa astepti”.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe