characters characters

Sapte lucruri pe care sa nu le spui cand disciplinezi copilul

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 iunie 2023    |   1432 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

7 replici pe care sa le eviti cand il disciplinezi pe copil
In incercarea de a-l disciplina pe copil si de a opri comportamentele inadecvate ale acestuia, emotiile parintilor pot deveni suficient de intense incat cuvintele rostite de acestia sa faca mai mult rau decat bine. Iata 7 replici pe care este bine sa le eviti cand il disciplinezi pe copil.

Citeste si:


De ce replica "Ar trebui sa iti fie rusine!" nu este benefica


Cauze frecvente pentru care nu functioneaza disciplina pozitiva


7 replici pe care sa nu le spui cand disciplinezi copilul


"Semeni cu mama/tatal tau!"

A sugera ca partenerul tau de cuplu are calitati negative similare cu cele ale copilului tau este o dubla agresiune emotionala, atat fata de copil, cat si fata de partenerul tau. Copilul va percepe lipsa de respect implicita si va invata ca aceasta este permisa in familie, cel putin cand vine din partea adultilor.


"Lasa ca vezi tu cand vine tatal tau/mama ta acasa!"

Aceasta replica poate contribui la teama copilului fata de celalalt parinte, dar si la o dinamica ineficienta in familie, in care doar unul dintre parinti are cu adevarat autoritate sau capacitatea de a disciplina copilul. Implicit, aceasta replica il invata pe copil ca parintele care interactioneaza in prezent cu el nu este capabil sa ia decizii sau nu are autoritatea sa faca acest lucru.


"Ma enervezi/ scoti din sarite!"

Cand folosim replici asemanatoare, transmitem copiilor, involuntar, ca sunt responsabili pentru emotiile noastre, dar si ca suntem incapabili sa le gestionam in mod independent. Responsabilitatea pentru propriile emotii ne revine in intregime noua, iar cand copiii invata in copilarie lectia opusa, risca sa isi asume responsabilitatea pentru reactiile si emotiile altor persoane, limitandu-si libertatea si negandu-si propriile nevoi. 

Desigur, comportamentul copilului tau iti trezeste anumite emotii, pe care le poti exprima astfel incat copilul sa invete ca fiecare persoane este responsabila de propriile reactii (de exemplu, "Sunt nervos acum, trebuie sa ma calmez."). O asemenea abordare il incurajeaza pe copil sa adopte o atitudine similara, care incurajeaza limitele interpersonale in relatiile cu cei din jur.


"E ultima data cand iti spun!"

Cel mai probabil, nu va fi ultima data cand ii vei repeta copilului aceeasi informatie, asa ca folosind aceasta replica, ii arati copilului tau ca nu ai suficienta autoritate in fata lui. In plus, ii amintesti ca este nevoie sa repeti acelasi lucru in mod insistent.

Cicaleala in familie nu functioneaza si, in timp, duce la conflicte repetate. Afla cum sa eviti sa fii un parinte cicalitor.


"Esti un obraznic!"

In timp, etichetarea negativa a copilului duce la interiorizarea acestor calitati negative. Cu alte cuvinte, copiii devin convinsi ca sunt intr-adevar obraznici, incontrolabili sau agresivi si adopta comportamente care confirma aceste etichete. Aminteste-ti ca in timp, vocea parintilor se transforma in vocea interioara a copilului.

Cum poti sa explici copilului ca are un comportament inadecvat? Concentreaza-te asupra descrierii comportamentului, nu asupra persoanei copilului - "Comportamentul tau nu a fost potrivit. Cum poti reactiona mai bine data viitoare?" sau "Nu toleram violenta in familie. Nu te pot lasa sa il lovesti pe fratele tau. Cum ai putea sa iti exprimi furia mai adecvat data viitoare?"


"Iti dau eu un motiv sa plangi daca nu te potolesti!"

Plansul este o reactie naturala, care ajuta la gestionarea si exprimarea tristetii. Emotiile copilului nu ar trebui sa fie subiectul criticii, respingerii sau ironiei parintilor, deoarece rezultatul pe termen lung consta in invalidare emotionala. Cand copiii sunt pedepsiti pentru emotiile pe care le traiesc, invata ca acestea sunt o sursa de rusine sau vinovatie si ca trebuie evitate sau negate cu orice pret. Fara constientizarea propriilor emotii insa, pe termen lung, copiii pot ajunge sa aiba probleme emotionale sau de comportament. Cu cat validam emotiile copiilor, cu atat ii ajutam sa devina constienti de ele si sa le gestioneze mai bine. Cu cat le gestioneaza mai bine, cu atat pot lua decizii mai benefice pe termen lung.

"M-am saturat!/ Nu mai suport!"

Desi este foarte natural sa simti frustrare si lipsa de rabdare in momentele tensionate, felul in care exprimi aceste emotii conteaza pe termen lung, pentru relatia cu copilul tau si pentru echilibrul sau emotional. Cand parintii exprima in termeni absoluti asemenea emotii, copiii risca sa dezvolte teama de abandon sau sa invete ca sunt o povara coplesitoare pentru parinti. Pe termen lung, simptomele de depresie, problemele legate de stima de sine si de asertivitate sunt cateva dintre consecintele posibile.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe