characters characters

Disciplina fara rusine

Cum sa eviti sa spui "Ar trebui sa iti fie rusine!"

Propus de: SuntParinte.ro   |   20 august 2021    |   1341 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 0 - 3 ani.

disciplina fara rusine
A trezi rusinea sau vinovatia copilului este vazuta deseori ca ultima solutie pentru indreptarea comportamentului acestuia. Deseori insa, parintii sunt surprinsi de faptul ca nici aceasta metoda nu da rezultatele dorite. In asemenea momente, copiii deja au interiorizat etichete negative despre ei insisi si refuza sa mai fie influentati in vreun fel de cuvintele parintilor. Cum poti evita sa ajungi in aceasta situatie sau cum poti sa iesi din ea? Iata cateva idei care te pot ajuta sa disciplinezi fara sa apelezi la rusine.

Citeste si:

Disciplina fara pedepse

Cum sunt afectati copiii de disciplinarea prin rusine


Ofera-i un mediu predictibil si stabileste-ti asteptari realiste.
Rutinele sunt utile copilului fiindca ii arata ce se asteapta de la el, ajutandu-l sa isi reglaze comportamentul, dar si pentru ca ii ofera sentimental de siguranta emotionala. Acesta e punctul de inceput al disciplinei. Pe de alta parte, incearca sa ai asteptari realiste de la copilul tau. In primii ani de viata, casa este locul in care copilului isi petrece majoritatea timpului, de aceea nu este realist sa te astepti sa se descurce bine intr-un magazin, restaurant sau la o petrecere. Aminteste-ti ca in primii ani de viata, impulsivitatea si refuzul regulilor sunt comportamente normale in randul copiilor. Ajuta-l sa experimenteze si pregateste-l din timp pentru astfel de momente din afara casei. Afla daca ai in general asteptari prea ridicate de la copilul tau.

Evita sa iei lucrurile personal. In primii ani de viata, copiii descopera care sunt limitele pe care este nevoie sa le respecte. Deseori, descopera aceste limite prin comportamente pe care parintii pot fi tentati sa le eticheteze ca obraznice, agresive sau rasfatate. Aceasta tendinta de a eticheta negativ comportamentele copiilor mici duce la furie, frustrare excesiva si lipsa de rabdare in randul parintilor, emotii care dau nastere deseori la conflicte. In loc sa reactionam excesiv la comportamentele mai putin placute sau potrivite ale copiilor, este suficient sa le oprim sau sa le interzicem in mod calm si ferm, fara a insista prea mult asupra „greselii” copilului.

Asuma-ti rolul de lider bland, dar ferm. Acest lucru inseamna ca nu il rogi pe copil sa respecte o regula, nu il intrebi daca vrea sa respecte regula, nu dai semne de nesiguranta sau teama atunci cand ii explici o limita, nu negociezi regulile pe care nu vrei sa le negociezi si esti impacat cu decizia pe care o iei. Pentru anteprescolari si prescolari, aceasta siguranta a parintelui inseamna ca el insusi este in siguranta, pentru ca un adult se afla in control si poate lua decizii potrivite.

Evita sa il pedepsesti pe copil pentru ca plange sau isi exprima emotiile. Limitele, consecintele si regulile se refera la comportamente. Exprimarea emotiilor prin plans, tipat sau alte gesturi ar trebui incurajata, atat timp cat aceasta nu pune in pericol siguranta altor persoane. Putem incuraja exprimarea emotiilor intr-un mod adecvat inca din primii ani de viata. Permite-i copilului tau sa planga, sa aiba o criza de furie sau sa isi exprime frustrarea in fata refuzului tau. Aceste comportamente nu indica lipsa de respect a copilului, ci sunt modalitati prin care incearca sa isi recapete echilibrul emotional. Pentru a reveni la o stare de echilibru, copiii (si adultii) au nevoie sa isi exprime emotiile.

Aprecierea pozitiva neconditionata si iubirea neconditionata. Cand parintii reusesc sa isi priveasca propriii copii prin prisma respectului si aprecierii calitatilor pozitive, disciplina prin rusine sau prin violenta devine in mod natural o optiune lipsita de sens si in mod clar daunatoare. Insa pentru multi parinti, acest lucru este dificil, pentru ca la randul lor, multi dintre ei au crescut in lipsa iubirii neconditionate si in lipsa aprecierii pozitive neconditionate. Afla care sunt semnele iubirii conditionate in relatia parinte-copil

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe