Metoda RIE: respect si incredere in potentialul copilului
Cum sa fii un lider bland pentru copilul tau
Metoda de RIE (acronim pentru „Resources for Infant Educarers”), cunoscuta mai mult peste hotare decat la noi in tara, a fost creata de Magda Gerber, specialista in educatie timpurie, in anii '60-70. La baza metodei stau respectul fata de copil si increderea in capacitatea acestuia de a invata si de a se dezvolta. Acestea nu sunt insa posibile daca parintele nu depune eforturi pentru a constientiza si a intelege mai bine propriile reactii, dar si comportamentele copilului.
Citeste si:
Stilurile parentale - tu ce fel de parinte esti?
Teoria atasamentului. De ce sunt importanti primii 3 ani pentru relatia parinte-copil
Metoda RIE - principii pe care le poti aplica in relatia cu copilul tau
Metoda RIE vine in intampinarea parintilor si educatorilor care cauta:
- un echilibru intre respectul si iubirea acordate copilului si respectul pentru propriile nevoi si limite personale
- o modalitate de a pune in valoare potentialul copiilor si de a le dezvolta abilitatea de autocontrol
- solutii pentru probleme frecvente de comportament in primii trei ani de viata
La baza metodei stau cateva principii simple:
- Oferim copilului un mediu in care se simte in siguranta din punct de vedere fizic, provocat din punct de vedere cognitiv si sprijinit din punct de vedere emotional.
- Copilul este lasat sa se joace neintrerupt.
- Copilul este lasat sa interactioneze cu alti copii de aceeasi varsta inca din primii trei ani de viata.
- Copilul este implicat in activitatile de ingrijire (hranire, baie, imbracat etc.), incurajandu-l sa fie un participant activ, nu un observator pasiv al acestora.
- Parintele observa cu atentie comportamentele copilului pentru a intelege nevoile care stau la baza acestuia.
- Parintele sau educatorul da dovada de consecventa in privinta regulilor, stabileste limite clare si se asteapta de la copil sa isi dezvolte disciplina si autocontrolul.
Metoda RIE pune accentul nu doar pe nevoile copilului, ci si pe nevoile si tiparele de gandire ale parintelui. Acesta este incurajat sa faca diferenta dintre nevoile reale ale copilului si nevoile sau temerile proprii. De exemplu, parintele care este convins ca cel mic nu sta la masa decat daca se uita la desene animate in timp ce mananca, ii va forma copilului nevoia artificiala de a se uita la desene in timpul mesei.
Cum poti pune in aplicare aceste principii? Iata cateva recomandari:
Comunica autentic. Vorbeste cu cel mic cu vocea si tonul tau obisnuit (mai lent in primii doi ani de viata), folosind cuvinte simple, care insa descriu lucrurile, asa cum se desfasoara in realitate, mai ales cand este vorba de lucruri care I se intampla copilului in prezent. Pune intrebari copilului, dandu-i timp sa raspunda si aratandu-i ca ai inteles ce iti spune.
Acorda atentie totala copilului in activitatile de ingrijire si invita-l sa participe la acestea, pe cat posibil. Cand il schimbi, ii faci baie, il hranesti sau il imbraci, atentia si afectiunea ta sunt orientate catre copil, aceste momente fiind perfecte pentru a satisface nevoile emotionale ale copilului tau (implicit, ii incurajezi astfel autonomia si independenta – dupa ce primeste suficienta atentie si afectiune din partea ta, se va simti in siguranta si confortabil sa se joace independent si sa exploreze mediul inconjurator).
Exprima si intareste limitele personale si regulile intr-o maniera blanda si empatica. Devii astfel un lider bland in relatia cu copilul tau, care se va simti in siguranta stiind ca parintele poate sa ii opreasca un comportament neadecvat, il poate feri de actiuni periculoase si poate sa faca fata emotiilor sale intense. Aceasta abordare te ajuta si pe tine sa nu te simti coplesit, epuizat sau depasit ca parinte: poti opri sau refuza cu blandete copilul atunci cand nevoile tale sunt incalcate de dorintele sau nevoile lui. Esti un lider bland al copilului cand, de exemplu: refuzi sau amani cu blandete joaca impreuna cu copilul daca in momentul respectiv ai alte responsabilitati sau preferinte (este mai bine sa te joci mai putin, dar autentic cu copilul decat sa te joci foarte mult timp fara sa te implici cu adevarat), cand opresti cu blandete si calm un comportament care iti incalca limitele personale (cand te trage de par, de haine sau cand vrea sa intre in baie peste tine) sau cand formulezi clar si calm reguli. A fi liderul copilului tau nu inseamna sa folosesti rusinea, pedeapsa sau violenta fata de copil.
Observa cu atentie comportamentul copilului tau pentru a-i intelege nevoile. Toate comportamentele dificile ale copiilor apar pentru a implini o nevoie (de exemplu, crizele de furie sunt doar o modalitate de a exprima tensiunea si frustrarea acumulata in timp) sau pentru ca au fost incurajate involuntar de catre parinte care nu a stabilit reguli si limite ferme (de exemplu, refuzul copilului de a sta la masa).
Incearca sa intervii cat mai putin. Cand vine vorba de jocuri si joaca, relatiile cu alti copii si adulti, ofera copilului libertatea de a alege si de a actiona. Copiii pot invata din conflictele cu alti copii inca din primii ani de viata, daca sunt lasati liberi (parintii ar trebui sa intervina doar cand apar comportamente agresive) si se vor dezvolta armonios (cognitiv, emotional, dar si fizic) daca sunt lasati sa isi urmeze interesele si preferintele cand vine vorba de activitati si jocuri.
Poti afla mai multe despre metoda RIE pe MagdaGerber.org, in cartile scrise de aceasta: Your Confident Baby, The RIE Manual sau in cartile semnate de Janet Lansbury, specialist RIE: No Bad Kids: Toddler Discipline Without Shame si Elevating Child Care: a Guide to Respectful Parenting
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
10 lucruri care te surprind cand devii parinte
Care sunt lucrurile care se schimba cand devenim parinti, de care nu ne-a vorbit nimeni inainte?
-
Trei idei care te pot ajuta sa fii un parinte mai bun
O mare parte din problemele care apar in relatia parinte-copil se datoreaza intelegerii limitate pe care o avem despre reactiile si comportamentele copiilor.
Adauga tu primul comentariu: