Ce inseamna iubirea conditionata in parenting
Iubirea de parinte nu ar trebui sa se retraga atunci cand nu sunt indeplinite o serie de criterii.
Iubirea pentru copilul tau nu este un Yo-Yo.
De ce ne este greu sa iubim neconditionat?
Rebeca Eanes in cartea sa Parenting pozitiv explica de ce nu suntem obisnuiti “sa livram” iubire neconditionata mereu, de ce nu suntem setati sa functionam asa. Pe de o parte, se datoreaza modului de comunicare la care am fost expusi inca din copilarie, modului in care parintii comunicau, se certau, isi imparteau responsabilitatile etc. Pe de alta parte, ne comportam ca si cum am fi pe pilot automat: serviciu contra serviciu. Ma comport asa, daca si tu faci asta. Chiar si cu copiii nostri.
Iubirea conditionata este o forma de control!
Copiii care cresc in familii in care se practica iubirea conditionata pot avea mai tarziu probleme cu increderea in propria persoana, cu propria valorizare.
Ce este iubirea neconditionata? Copilul este iubit pentru ceea ce este, nu pentru ce face!
Este bine sa invatam sa oferim iubire neconditionata, sa ne dezvatam de obiceiurile iubirii conditionate! Cum? Inlocuind tiparele de comunicare negative cu unele sanatoase. Alegand empatia, conectarea.
In plus:
Alege sa renunti la invinuiri. Exprima-te mereu la persoana I. Cand tu ai facut x, m-am simtit y.
Reseteaza-ti asteptarile in functie de nivelul de varsta al copilului!
Da-i copilului sentimentul ca el conteaza. Conteaza ce crede, ce simte, daca a procedat corespunzator sau nu.
Exploreaza-ti propriile sentimente. Ti-ai pus intrebarea daca atunci cand copilul nu se comporta asa cum ti-ai fi dorit, este cumva vorba si de propriile tale emotii?
Depisteaza momentele, provocarile care te fac sa reactionezi pe tiparul de iubire conditionata. Nu uita ca: iubirea conditionata este oferire atunci cand sunt indeplinite anumite conditii si respingere atunci cand nu sunt indeplinite! Nu este o solutie sa ignori copilul dupa ce a facut o „boacana” sau sa te manifesti curaceala catre junior cand nu ne face pe plac. Iubirea conditionata inseamna privare de iubire in toate momentele in care nu sunt indeplinite asteptarile.
Te pot ajuta:
Zambeste-i mai mult copilasului tau! Vorbeste-i prin “starea ta”, prin limbajul corpului!
Apleaca-te sau chiar aseaza-te in genunchi atunci cand ii vorbesti. Cu atat mai mult, in momentele in care este suparat, plange, are o nevoie suplimentara de tine.
Uita-te in ochii lui! Contactul vizual ii va da sentimentul ca este inteles, ascultat, acceptat.
Daca a inceput sa vorbeasca, intreaba-l cum se simte, spune-i si tu cum te simti!
Declara-i iubirea ta. Generatiile trecute de parinti credeau ca e bine sa-i declare copilului iubirea, doar atunci cand acesta din urma doarme. Lucrurile s-au schimbat si generatia prezenta lucreaza in a-si exprima iubirea.
Ca parinte, o singura zi te poate trece prin multe stari, multe experiente. In toate, ar trebui sa ramana aceeasi constanta: iubirea pentru copilul tau!
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Parentingul constient. Ce inseamna si de ce este important
Parentingul constient se refera la un stil de a creste si educa copilul, cu accent pe constientizarea si atentia parintelui in relatia cu copilul sau.
-
10 lucruri care te surprind cand devii parinte
Care sunt lucrurile care se schimba cand devenim parinti, de care nu ne-a vorbit nimeni inainte?
-
Trei idei care te pot ajuta sa fii un parinte mai bun
O mare parte din problemele care apar in relatia parinte-copil se datoreaza intelegerii limitate pe care o avem despre reactiile si comportamentele copiilor.
Adauga tu primul comentariu: