characters characters

Parentingul bazat pe rusine

Rusinea ca metoda de disciplinare. Cum este afectata dezvoltarea copiilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   17 martie 2021    |   1460 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani.

parentingul bazat pe rusine
Rusinea este o emotie naturala, pe care o simt atat copii, cat si adultii, in momente in care isi dau seama ca au incalcat o valoare morala, au facut o alegere pentru care cei din jur ii judeca sau au inselat asteptarile proprii sau pe cele ale oamenilor din jur. Exista o varietate larga de situatii in care simtim rusine, iar rolul acestei emotii este de a ne ajuta sa intelegem ce am gresit si sa evitam aceeasi greseala in viitor. Astfel, teoretic, rusinea ar trebui sa ne ajute. In anumite conditii insa, mai ales in copilarie, rusinea ne poate invata ca este ceva profund in neregula cu noi insine, afectandu-ne imaginea de sine pe termen lung. Cum putem evita ca parinti sa avem acest efect asupra copiilor nostri?

Citeste si:

Rusinea toxica la copii – cand copiii se simt lipsiti de valoare

Cum il ajuti pe copil sa faca fata sentimentului de rusine


Parentingul bazat pe rusine


Uneori rusinea este folosita ca strategie de parenting si poate aparea sub forma de:

  • Etichete: „Esti obraznic!”, „Te comporti ca un copil mic!”, „Nu fi plangacios!”
  • Morala: „Copiii cuminti nu se comporta ca tine.”, „Ai fost un copil rau.”
  • Asteptari bazate pe varsta: „Maturizeaza-te odata!”, „Baietii mari nu plang!”
  • Asteptari bazate pe gen: „Nu fi plangacios ca o fetita!”, „Fii barbat!” sau „Poarta-te ca o domnisoara.”
  • Asteptari bazate pe competenta: „Esti irecuperabil!”
  • Comparatii: „De ce nu poti sa fii la fel ca fratele tau?”, „Nimeni nu se comporta ca tine!”

Parentingul bazat pe rusine nu este ceva iesit din comun, ci chiar o practica frecvent intalnita in multe familiii si chiar medii scolare. Un studiu realizat printre scolari arata ca doar 4% din ei sustin ca nu au fost tinta parintilor din punct de vedere al rusinii, incluzand aici respingerea, critica, asteptari exagerate si etichete. Parintii adesea recurg la parentingul bazat pe rusine cand se simt coplesiti, iritati sau frustrati si cand simt nevoia sa isi controleze copiii.

Adesea a-l face de rusine pe copil inseamna o eliberare pentru frustrarea parentala si eliberarea de furia interna. Pe moment, parintele se simte mai bine, insa ulterior va fi si el incercat de emotii negative. Cand un copil simte ca a fost facut de rusine, va depune mai mult efort pentru a-si multumi parintii, ceea ce inseamna pentru parinte, ca metoda sa de parenting a functionat. In realitate insa, parentingul bazat pe rusine aduce nenumarate efecte negative atat asupra copilului, a parintelui, cat si a relatiei parinte-copil.

Printre efectele parentingului bazat pe rusine asupra copiilor se numara:

Simptomele de anxietate (retragere sociala, evitarea situatiilor dificile, stare interioara de tensiune).

Interiorizarea etichetelor si ideilor parintilor – copiii vor incepe sa creada ca sunt cu adevarat rai, incompetenti, lipsiti de valoare etc.

Neglijarea emotionala – copiii care sunt frecvent facuti de rusine nu primesc sprijinul si acceptarea emotionala de care au nevoie din partea parintilor.

Limitarea curiozitatii si a curajului – copiii au o curiozitate naturala, pe care, la varste mici, nu o vor exprima intotdeauna adecvat. Daca sunt facuti sa simta rusine frecvent, isi vor inhiba curiozitatile si nevoia de explorare.

Izolarea sociala – pentru a evita rusinea, copiii pot alege sa nu interactioneze asa mult cu cei din jur.

Dificultati de exprimare a emotiilor – atunci cand emotiile copilului sunt primite de parinte prin critica, minimalizare a importantei acestora sau chiar dispret, copilul invata ca a avea emotii inseamna a fi slab. Pe termen lung, copiii pot invata sa nu isi exprime nicio emotie si vor izbucni doar in momentele de maxima tensiune (precum furie sau frustrare), pierzand controlul asupra propriului comportament.

Cand rusinea este traita la un nivel extrem sau sever, contribuie la dezvoltarea tulburarilor psihice. Spre exemplu, rusinea in copilaria timpurie este asociata cu depresia, anxietatea, tulburarile de personalitate si tulburarile obsesiv-compulsive, mai tarziu in adolescenta sau perioada de adult.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
    01 noiembrie 2024   

    In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.

Mai multe