characters characters

Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   01 noiembrie 2024    |   981 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

tehnica 5-4-3-2-1
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri. Una dintre aceste tehnici poarta numele de tehnica 5-4-3-2-1, si este un exercitiu de mindfulness cu ajutorul caruia putem sa ne reducem anxietatea, sa indepartam gandurile neplacute si ingrijorarile si sa fim prezenti aici si acum, cu toate simturile.

Citeste si:


Tehnici de relaxare pentru copii


Exercitii de respiratie pentru copii


Ce inseamna tehnica 5-4-3-2-1?

  • 5 lucruri pe care le putem vedea
  • 4 lucruri pe care le putem simti
  • 3 lucruri pe care le putem auzi
  • 2 lucruri pe care le putem mirosi
  • 1 lucru pe care il putem gusta


Asadar, cand copilul este nervos, suparat sau anxios, propune-i aceasta tehnica:


1. ”Hai sa privim in jur si sa gasim 5 lucruri pe care le poti vedea. Spune-le cu voce tare sau soptit si descrie in detaliu fiecare lucru.” Poate fi vorba de un ghicevi cu flori, o lingura, un dulap, un burlan, o masina etc.


2. ”Inchide-ti copii si concentreaza-te pe ceea ce simti. Numeste 4 emotii/senzatii/trairi”. Poate fi vorba de caldura soarelui pe care o simte pe fata, bataia vantului in par, cum simte hainele pe piele, textura scaunului pe care sta etc.


3. ”Fii atent la ce auzi. Care sunt primele 3 sunete pe care le auzi?” Poate fi zgomotul de fundal al unei masini, al televizorului, ciripitul pasarilor, focul care arde in soba etc.


4. ”Inchide ochii si incearca sa ghicesti ce mirosuri sunt in aer.” Indiferent daca simte un miros de parfum, de iarba, se mancare, mirosul hainelor de pe el, ajuta-l sa se concentreze asupra mirosului ca simt.


5. ”Ghiceste ce gust ti-a ramas intiparit pe limba.” In cazul fetelor poate fi vorba de gustul unui balsam de buze sau baietii pot sa incerce sa isi reaminteasca gustul mancarii pe care au mancat-o inainte.

Tehnica 5-4-3-2-1 promoveaza constientizarea simturilor, activeaza noi cai neuronale prin observarea si descrierea detaliilor senzorile, intrerupe simptomele anxietatii si ajuta corpul sa se relaxeze. Scopul exercitiului este de a distrage atentia de la gandurile anxioase si de a ne concentra pe simturi. Ne indeparteaza de procesele de gandire si de ruminare, ne ajuta sa ne reglam mai bine emotiiile sis a reducem stresul si anxietatea, imbunatatindu-ne capacitatea atentionala.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • 3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    3 abilitati esentiale pentru rezilienta copiilor
    18 noiembrie 2024   

    Rezilienta este o super putere a copiilor care ii ajuta sa faca fata oricaror probleme in viata. Inca din primii ani de viata, ei se vad nevoiti sa rezolve probleme, sa isi gestioneze emotiile si sa isi asume riscuri, de aceea, e important sa incerci ca parinte sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte cat de timpuriu rezilienta.

  • De ce este necesara tristetea
    De ce este necesara tristetea
    06 noiembrie 2024   

    Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.

  • Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
    16 octombrie 2024   

    Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.

Mai multe