Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.
Citeste si:
Cand este cazul sa te ingrijorezi in legatura cu furia copilului
Cum reactionezi la furia copilului sensibil
Copiii cu misofonie au o sensibilitate aparte la sunete precum mestecatul, sorbitul, respiratia, vorbitul sau chiar tastatul unor cuvinte pe telefon sau pe tastatura. Reactia emotionala pe care acestia o traiesc nu este doar o enervare de moment, ci se poate transforma in furie, iritare sau chiar anxietate. In general, copiii cu misofonie devin iritabili si frustrati si pot ajunge sa evite situatiie, persoanele sau stimulii care le declanseaza starea acuta de neplacere.
Misofonia apare frecvent printre copiii mai mici de 7 ani, dar poate sa fie diagnosticata si in randul adolescentilor si a adultilor. Din pacate, cei din jur pot interpreta reactiile copilului cu misofonie drept semn de proasta purtare sau un tantrum, fara vreun motiv specific. De aceea, e important daca identifici semne ale misofoniei la copilul tau, sa ceri evaluarea si sfatul unui medic. Pe langa ajutorul specializat, iata ce ai mai putea sa faci:
Ajuta-ti copilul sa se simta in siguranta. Uneori copiii pot fi deranjati de sunetele scoase de parinte, de aceea vorbeste deschis cu copilul tau pentru a intelege ce simte, ce il deranjeaza si cum puteti sa gasiti solutii impreuna. In acest mod, copilul se va simti sprijinit si in siguranta si va intelege ca se poate baza pe tine.
Identifica sunetele declansatoare pentru a fi constienti de situatiile in care ar putea sa fie expus.
Crede-l pe copil atunci cand iti spune ce il deranjeaza si nu ii raspunde cu un simplu ”va fi bine” sau ”va trece”. Copilul are nevoie sa stie ca il crezi si intelegi cat de greu ii este sa suporte zgomotele.
Ajuta-ti copilul sa isi inteleaga emotiile si gandurile, mai ales ca misofonia apare insotita de o multime de ganduri irationale si reactii puternice emotional. De exemplu ”Sigur ma voi infuria cand il voi auzi pe fratele meu cum mesteca mancarea.”, "Este nedrept sa scoata zgomote asa urate, iar eu sa trebuiasca sa stau sa mananc langa el.”, ”Simt ca sunt intr-o capcana si nu o sa ies niciodata din ea.”, ”Ar trebui sa nu scoata sunetele pe care le scoate.” etc. Majoritatea acestor ganduri sunt erori de judecata ce declanseaza reactiile emotionale. Astfel, copilul are nevoie sa fie ajutat sa inteleaga ca modul in care gandeste ii poate reduce reactiile misofonice. Foloseste recompense de fiecare data cand observi ca a reusit sa isi schimbe gandurile irationale, in unele rationale.
Gaseste solutii de reducere a sunetelor precum casti sau dopuri pentru urechi (cand situatia devine foarte deranjanta), muzica de fundal sau zgomot alb ce pot masca sunetele declansatoare.
Ajuta-ti copilul sa renunte la evitarea situatiilor sau a persoanelor care ii creeaza reactii misofonice, precum si comportamentele si ritualurile ce insotesc starea de disconfort creata de misofonie.Chiar daca copilul crede ca il ajuta, pe termen lung, comportamentele de evitare sau ritualurile nu se adreseaza sursei problemei, astfel ca aceasta nu va disparea. Explica-i copilului ca nu ii e util sa reactioneze astfel si cautati impreuna solutii.
Cautati impreuna strategii de distragere a atentiei in situatiile care ar putea declansa emotii neplacute copilului. Un mecanism important al acestei probleme emotionale consta in fixarea atentiei asupra surselor de zgomot neplacut. Cu cat copilul este mai implicat intr-o activitate care il intereseaza (de exemplu, o conversatie interesanta sau un joc distractiv), cu atat mai putin probabile sunt reactiile emotionale negative.
Consulta un specialist pentru ca misofonia adesea afecteaza calitatea vietii copilului. Se recomanda psihologul sau terapeutul cu specializare pe tulburari senzoriale sau comportamentale.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Urmari mai putin cunoscute ale neglijarii emotionale in copilarie
Atunci cand vorbim de neglijarea emotionala a copilului ne referim la lipsa unor raspunsuri adecvate din partea parintelui, la nevoile emotionale ale copilului.
-
Trei greseli ale parintilor care afecteaza stima de sine a copiilor
Unele comportamente ale parintilor pot afecta in mod negativ stima de sine a copiilor. Este vorba de corectarea constanta a eforturilor/greselilor copiilor, compararea cu altii si minimizarea sentimentelor pe care cei mici le au.
-
Cand parintii ofera copiilor prea multa putere
Prea multa libertate si prea multa putere data copiilor este reteta perfecta pentru a avea un copil care crede ca totul i se cuvine.
Adauga tu primul comentariu: