characters characters

Furia la copilul sensibil

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 aprilie 2022    |   718 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

furia la copilul sensibil
Copiii sensibili din punct de vedere emotional pot avea reactii intense de furie, dificil de gestionat de catre cei mici, dar si de catre parinti. Cum poti ajuta copilul sensibil sa gestioneze furia?

Citeste si:


Copilul orhidee sau copilul foarte sensibil


Cum ajuti copilul sensibil sa supravietuiasca


Furia la copilul sensibil


Ca toate emotiile, cand vine vorba de temperamentul sensibil, furia poate fi coplesitoare si aparent imposibil de gestionat.


Parintii copiilor sensibili pot reactiona in fata furiei sau emotiilor puternice ale acestora prin:

  • ingrijorare si teama fata de reactiile emotionale ale copilului
  • frustrare si furie, atunci cand reactiile intense ale copilului sunt privite ca o forma de sfidare, de atragere a atentiei sau ca “obraznicie”
  • pedepsirea copilului pentru reactiile sale percepute ca excesiv de agresive si ca rezultat al lipsei de respect
  • decizia de a ceda in fata rugamintilor copilului sau de a renunta la o regula pentru a calma furia intense a acestuia.


Cum este mai benefic sa reactionezi in fata furiei copilului tau sensibil?


Constientizeaza propriile tale emotii in fata furiei copilului tau

Ce reactii ai la furia copilului tau? Te sperie, te ingrijoreaza, te infurie? Toate aceste emotii iti vor influenta deciziile pe care le iei in momentele in care copilul tau devine furios. Ideal este sa iti pastrezi calmul in fata furiei copilului tau, insa acest lucru nu este intotdeauna posibil. Asadar, inainte de a raspunde la furia copilului, este important sa te calmezi.


Evita sa il pedepsesti pe copil pentru furia simtita

Desi reactiile explozive ale copilului pot include violenta verbala sau comportament agresiv, pedepsele nu vor functiona pe termen lung, pentru ca nu il ajuta pe copil sa isi recastige echilibrul emotional si, in timp, autocontrolul.

Lasa-i spatiu si timp sa isi exprime furia si sa se calmeze

Orice explicatie sau incercare de discutie rationala este inutila atunci cand copilul tau este coplesit de emotii. Atat timp cat nu are comportamente violente si nu isi pune in pericol propria siguranta, lasa-l pe copil sa isi exprime furia.

Valideaza-i emotiile

Oricat de exagerate par reactiile copilului tau, incearca sa vezi lucrurile din perspectiva lui. Copilul tau are dreptul sa traiasca toate emotiile pe care le simte, inclusiv furie. Adultilor le este deseori dificil sa valideze cu adevarat emotiile copilului, atunci cand acestea sunt dificile (sunt intense, explozive, atrag atentia celor din jur, trezesc parintilor teama de a fi judecati sau respinsi de cei din jur etc.). Insa pentru echilibrul emotional al copilului tau, este necesar sa poti intelege si accepta cu adevarat reactiile emotionale ale acestuia.

Vorbeste copilului, cand este calm, despre metode eficiente de gestionare a emotiilor


Daca esti parintele unui copil sensibil, stii deja ca toate emotiile sale sunt intense. Asadar, felul in care reactionezi la furia lui va influenta si cat de vinovat sau rusinat se va simti din cauza comportamentelor avute in acele momente. De aceea, este important sa eviti pedepsele sau reactiile agresive cand copilul tau este furios.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Trei aspecte ale rezilientei
    Trei aspecte ale rezilientei
    03 iunie 2024   

    Rezilienta este un proces dinamic ce se dezvolta si se consolideaza de-a lungul intregii vieti.

  • Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
    Roluri disfunctionale pe care le adopta copiii in relatia cu parintii
    15 mai 2024   

    Relatia dintre parinti si copii influenteaza starea de bine personala pe termen lung si dicteaza dinamica emotionala a intregii familii. In functie de cat de dependenti, vulnerabili sau din contra, independenti si puternici sunt adultii, copiii vor castiga sau vor suferi de pe urma relatiei cu parintii lor.

  • Tatii indisponibili emotional
    Tatii indisponibili emotional
    01 aprilie 2024   

    Din pacate, din motive obiective sau nu, uneori tatii sunt indisponibili atat fizic, cat si emotional. Tatii indisponibili emotional sunt cei care evita conversatiile profunde cu copiii si nu creeaza un spatiu in care cei mici sa se simta in siguranta pentru a discuta despre ce simt.

Mai multe