Copilul sensibil – cum il ajuti sa supravietuiasca
Copilul sensibil este cel care ajuta pe oricine, oricand, care observa repede cand cineva este trist sau se intristeaza si el atunci cand altuiva se intampla ceva rau. Isi doreste ca toata lumea sa fie fericita, sa primeasca aprobarea celor din jur si reactioneaza mereu intens din punct de vedere emotional.
Copiii sensibili resimt totul mai intens decat restul: atat bucuriile, cat si tristetea. De aceea, atunci cand se intalnesc cu rautatea, furia sau violenta celor din jur, se pot simti devastati si derutati.
Cum cresti un copil sensibil intr-o lume rea si nepasatoare? Cum il ajuti sa se descurce la scoala si in grupul de prieteni, cand impunsaturile si rautatile sunt la ordinea zilei?
Invata-l ca rautatea celor din jur nu are legatura cu persoana lui.
La fel cum nu toti copiii pot deveni sportivi de performanta, nici inteligenta emotionala nu este distribuita in mod egal tuturor. Unii copii au din plin aceasta abilitate, in timp ce altii, mai putin. Copiii foarte sensibili nu inteleg acest lucru de la inceput, de aceea se vor mira si vor trece prin stari profunde de tristete si dezamagire cand alti copii sunt rai cu ei. Vorbeste-i despre faptul ca unii copii si adulti, atunci cand sunt speriati, confuzi sau obositi, devin violenti, fie verbal, fie fizic. Acest lucru se intampla pentru ca nu isi pot manifesta emotiile altfel, pentru ca nu au invatat cum sa faca acest lucru. Dar reactiile agresive sau rautacioase ale celor din jur nu au legatura cu persoana copilului tau, sunt doar modalitatile prin care acesti copii sau adulti stiu sa comunice. Atunci cand copilul tau invata sa nu se raporteze la replicile si atitudinile celor din jur ca la surse infailibile de informatii despre el insusi, va suferi mai putin.
Vorbeste-i copilului si despre faptul ca va intalni persoane care sa comunice mai prietenos, care sa ii arate simpatie si cu care se va putea intelege mai bine.
Invata-ti copilul sa nu devina o tinta pentru ceilalti copii.
Sensibilitatea poate fi interpretata foarte usor ca slabiciune. Copiii sensibili deseori nu au o armura pentru a se proteja de rautatile celor din jur, iar reactiile lor emotionale sunt usor vizibile. Copiii agresori cauta exact persoanele care nu risposteaza si care isi arata suferinta. Astfel, copiii sensibili pot ajunge tinta bullying-ului. Va fi nevoie sa iti inveti copilul sa isi dezvolte abilitati de a face fata comentariilor rautacioase, sa cunoasca replici si metode de a evita conflictele si de a le solutiona.
Invata-l ca cea mai importanta arma pe care o au fata de cei care il hartuiesc este sa isi pastreze calmul si sa raspunda fara a lasa sa se vada ca este afectat de vorbele acestora. Pentru copiii sensibili, acest lucru poate parea imposibil, dar exersand, poate reusi. Explica-i faptul ca nu este nevoie sa nu fie deloc afectat emotional (este normal sa fie trist sau ranit de vorbele celorlalti), dar este important sa nu arate acest lucru in fata copilului agresor. Altfel, agresorul se va intoarce la el, pentru ca stie ca poate obtine o reactie din partea lui.
Vorbeste-i si despre motivele pentru care alti copii ajung sa recurga la bullying: agresorii pot fi la randul lor victime ale violentei, au stima de sine scazuta, probleme de integrare in grupuri sociale si simt teama de a fi ridiculizati.
Atunci cand copilul tau invata sa nu se raporteze la replicile si atitudinile celor din jur ca la surse infailibile de informatii despre el insusi, va suferi mai putin.
Diferenta dintre tonul ferm al vocii si tipatul
Un alt lucru ce trebuie luat in considerare este acela de a-ti ajuta copilul sa faca diferenta intre un ton ferm al vocii si tipat. Deseori, fermitatea tonului sau indicatiile date de catre parinte atunci cand copilul greseste pot fi interpretate de copilul sensibil ca cearta sau agresivitate verbala.
Copiii sensibili sunt mult mai deschisi din punct de vedere emotional, iar experientele pe care le traiesc sunt mult mai intense. Chiar daca pentru tine, tonul folosit nu a fost agresiv, pentru cel mic poate fi ingrozitor. Pentru a-l ajuta sa faca diferenta intre o comunicare ferma si una agresiva, puteti inventa un joc: tipat sau ton ferm. Regulile sunt ca unul dintre voi sa tipe sau sa foloseasca un ton ridicat, iar celalalt sa identifice intentia acestuia. Apoi schimbati rolurile:).
Copiii sensibili sunt puternic influentati si de ceea ce vad. Daca pentru restul, a se uita la un film de groaza poate fi interesant si distractiv, copiii sensibili ar putea incepe sa planga, sa aiba cosmaruri si la un moment dat, dupa cateva zile, inca sa spuna ca isi mai aduc aminte imaginile din film si continua sa fie speriati din cauza lor. Pana cand copiii vor fi suficienti de mari incat sa evite singuri filmele sau jocurile care ii sperie, e bine sa acorzi tu ca parinte, o mai mare atentie la continutul vizual ce intra in aria vizuala a copilului.
Copiii sensibili sunt extrem de frumosi la suflet, ei au doar nevoie sa fie ajutati, putin mai mult decat restul copiilor, sa treaca peste obstacolele care apar in drumul lor. Tu ai un copil sensibil? Ce sfaturi ii dai?
Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/huwt/5758276428/
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
-
Ce inseamna misofonia si cum il poti ajuta pe copil
Pentru unii copii, mesele luate in familie sau zgomotul din clasa pot insemna o adevarata tortura. Misofonia este fenomenul in care sunete mici, repetitive precum mancatul sau respiratul pot sa fie extrem de deranjante si imposibil de ignorant. Deranjul auditiv este insotit intodeauna de a reactie emotionala puternica.
Adauga tu primul comentariu: