Violenta verbala si efectele ei asupra copiilor
Violenta fizica este usor de identificat deoarece lasa urme vizibile. Violenta verbala insa nu este tot timpul considerata un abuz, mai ales pentru ca nu este usor de identificat. Totusi, atat intre copii, cat si intre adulti, este destul de frecventa. Iti propunem sa afli mai multe despre violenta verbala.
Cum se manifesta violenta verbala
Fie ca apare in familie, fie ca apare la scoala sau in grupul de prieteni, violenta verbala se manifesta prin:
1. Amenintari sau intimidari pentru a obtine unele beneficii sau pentru a-si demonstra superioritatea. Acestea sunt destul de frecvente intre copii, dar si in relatia adulti-copii, atunci cand adultul nu reuseste sa isi impuna autoritatea si sa convinga copilul sa urmeze un anumit comportament.
2. Critica neconstructiva, folosirea sarcasmului sau a insultelor atunci cand sunt exprimate pareri referitoare la rezultatele obtinute de victima. “Nu ai facut nimic bine, nu esti in stare de nimic!” este un mesaj care poate fi incadrat in ceea ce numim “violenta verbala”.
3. Poreclele care jignesc si care fac referire la infatisarea fizica, la clasa sociala sau la apartenenta etnica. Toate acestea, folosite de fata cu alte persoane, dar si in conversatiile private, sunt modalitati de a umili si a micsora stima de sine a copilului.
4. Tipetele sau cuvintele spuse pe un ton rastit. Pentru multi oameni, un ton ridicat pare o urmare fireasca a frustrarii sau a furiei. Cand apare frecvent in relatia cu un copil, poate avea efecte foarte puternice asupra echilibrului emotional al copilului.
5. Invinuirile si reprosurile repetate. Apare frecvent tendinta de a acuza victima pentru comportamentul pe care il are agresorul. De exemplu, ”Daca m-ai asculta, nu m-as comporta asa cu tine, dar o meriti.”.
6. Manipularea emotionala. Atunci cand victima incearca sa iasa din relatia cu persoana care o agreseaza verbal - sa intrerupa prietenia, sa il ignore sau sa iasa din grupul respectiv -, agresorul poate face apel la diverse modalitati de manipulare a victimei. “A fost doar o gluma.”, “Stii ca asa vorbesc eu, nu era nimic serios.” etc. sunt mesaje prin care o persoana victima a violentei verbale poate fi convinsa sa ramana in continuare in relatia respectiva.
7. Neincrederea in deciziile victimei si descurajarea continua:“Nu vei reusi niciodata acest lucru, poti sa incerci oricat vrei!”, “Sigur vei esua la fel ca data trecuta cand ai incercat acest lucru” etc. Desi cuvintele in sine pot sa nu fie considerate neaparat “agresive” sau “jignitoare”, iar tonul pe care sunt spuse nu denota agresivitate, ele au acelasi efect ca formele mai evidente de violenta verbala. Aceste mesaje repetate afecteaza in timp echilibrul emotional al unui copil, dar si al unui adult.
8. Glume si/sau farse repetate, realizate atunci cand aceasta se afla intr-un mediu social larg. In grupurile de copii, apar frecvent asemenea situatii in care, de obicei, copilul cel mai vulnerabil sau cel mai timid din grup este ironizat si supus farselor care au ca scop umilirea lui.
9. Diminuarea meritelor persoanei. „Mare lucru, ai luat 10 la matematica, ai avut si tu noroc!” Cand o asemenea atitudine apare in mod frecvent, putem vorbi de violenta verbala. Asemenea mesaje repetate au ca rezultat scaderea stimei de sine, a increderii in sine si, in timp, duce la izolarea sociala a copilului.
10. Transmiterea ideii ca victima nu valoreaza nimic fara agresor. „Fara mine nu ai reusi nimic/ Daca nu as fi fost eu, nu ai fi ajuns aici.” sunt mesaje care au ca scop crearea unei relatii de dependenta intre victima si agresor. Astfel, agresorul isi exprima superioritatea si isi satisface nevoia de putere. Acest tip de relatie poate sa apara intre colegi de clasa, dar si intre sot si sotie sau intre frati.
Victima deseori gaseste scuze celui ce o manipuleaza, cauta explicatii pentru comportamentul pe care il are si le gaseste, intotdeauna cu referire la propria persoana. De exemplu, ”Tipa la mine pentru ca eu nu reusesc sa ma concentrez si sa inteleg din prima ceea ce-mi spune”, ”Am meritat palma primita, fiindca nu am facut ceea ce a zis.” etc.
De asemenea, un copil care a fost victima a violentei verbale poate prelua cu usurinta aceasta modalitate de exprimare in relatie cu alti copii sau cu alte persoane adulte, atunci cand va creste.
Cum il ajuti pe copil sa faca fata violentei verbale?
Este recomandabil sa il inveti pe copil urmatoarele lucruri:
- Abuzul nu e niciodata din vina victimei. Nimeni nu merita sa i se vorbeasca urat sau sa fie jignit, oricat de mult ar fi gresit.
- Nu e indicat sa raspunzi inapoi cu aceeasi moneda. A raspunde violent inseamna doar a contribui la raspandirea violentei si a-l incuraja pe agresor. Evitarea acestuia si apelul la un adult de incredere reprezinta cea mai buna solutie.
- Violenta verbala poate fi urmata destul de usor de cea fizica. Este bine ca fiul sau fiica ta sa se indeparteze de persoana care foloseste violenta verbala si sa o evite pe viitor.
- Explica-i faptul ca orice persoana poate deveni un agresor sau o victima a violentei verbale. De aceea, este important sa poata identifica in mod corect semnele violentei verbale si sa fie atent din cand in cand la felul in care atat el, cat si ceilalti vorbesc.
Tu ai vorbit copilului tau despre violenta verbala?
Dar despre incredere in propria persoana?
O alta metoda de a diminua riscul ca juniorul tau sa devina victima a violentei verbale este de a ii spori increderea in propria persoana. Ofera-i sansa ca in mai multe medii sa se manifeste, sa ia decizii, sa raporteze reusite consecutive. Cand va realiza ca stie sa indeplineasca anumite cerinte, mai usor si mai placut, va prinde mai mult curaj. Descopera aici o platforma educationala care va contribui la dezvoltarea creativitatii, a curiozitatii, a ambitiei, a autonomiei si a increderii in propria persoana.
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Violenta verbala la copii. Cand copilul iti vorbeste urat
Una dintre cele mai dureroase si dificile situatii cu care se pot confrunta parinti este violenta verbala a copiilor. Cand copiii isi insulta, ameninta sau ridiculizeaza parintii, acestia din urma pot ajunge sa se simta coplesiti, furiosi sau chiar vinovati.
-
Rusinea si experientele adverse din copilarie
Experientele adverse din copilarie (trauma, abuz, separarea de parinti, bullying-ul sau hartuirea) pot da nastere la rusine toxica pe termen lung, care nu dispare la maturitate fara un efort constient sau fara sprijin terapeutic.
-
Efectele bullying-ului. Cum sunt afectate victimele, dar si agresorii si martorii acestuia
Bullying-ul sau hartuirea intre elevi nu le afecteaza doar pe victimele acestuia, ci si pe agresori si pe copiii care asista la aceste interactiuni.
Comentează:20 comentarii
I-am cedat totul , mi-am construit o alta viata , copilul chiar daca i-ar fi incredintat nu-l poate/stie creste , ba chiar i se opune. Cand incearca sa preia controlul vietii mele il ignor . Ura aceasta vine din alta parte , iar eu nu cred ca o intretin .
Un divort aduce cu sine multe sentimente negative, furie, dorinta de razbunare, iar conflictul ajunge sa se amplifice atat de mult incat partenerii, cum probabil este si cazul fostului tau sot, sunt centrati numai pe a avea controlul asupra situatiei si a-l domina pe celalalt. Aceasta se face insa din pacate prin intermediul copilului, care devine centrul acestor conflicte, ceea ce poate avea consecinte serioase asupra comportamentului sau si asupra dezvoltarii sale emotionale. E important sa o sustii pe fetita ta si sa atenuezi socul emotional, cum spui tu, si la fel de important ca si tu sa ai parte de sustinere in aceasta perioada - de la familie, prieteni, psiholog.
De multe ori stau si ma gandesc de ce vrea cu atata disperare sa ia fetita la el ? Isi da si el seama ca nu e un parinte bun (cred ). Chiar si o data la doua saptamani in weekend cand o ia , striga la ea si isi varsa numai veninul asupra ei . Nu are rabdare cu ea , nu stie cum , nu a avut niciodata grija decat de el .Fetita face scoala in limba germana , limba pe care el nu o cunoaste . Pur si simplu i-ar fi o povara .
Fetita are o personalitate puternica si ies scantei de fiecare data cand stau impreuna .
Si cand a fost mica nu a stat nicidata cu ea . Pur si simplu pentru el fetita era un 'Pampers mare si plangacios ' .
Nu inteleg ! Nu inteleg ce il motiveaza sa-si distruga copilul si pe mine ?