characters characters

Violenta copiilor fata de parinti

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 noiembrie 2024    |   45 vizualizări

Varsta: 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.

violenta copiilor fata de parinti
Violenta copiilor fata de parinti este o sub-categorie a violentei in familie care e adesea ignorata sau ramane neidentificata, desi este o problema serioasa. Violenta copiilor fata de parinti poate include comportamente agresive verbale si fizice, rele tratamente, distrugerea lucrurilor si obiectelor materiale, abuz financiar si chiar violenta fizica.

Citeste si:


Violenta verbala la copii


Violenta domestica: efectele psihologice asupra victimelor


Violenta copil-parinte pare sa se manifeste cel mai frecvent in familiile in care parintele a manifestat la randul lui comportamente violente asupra copilului. Studiile arata ca acei copii care au fost victime sau observatori ai unei forme de violent in familie si-au internalizat ideea ca violenta este cea care aduce controlul asupa situatiei si a celorlalte persoane. In plus, comportamentele violente ale copiilor apar mai frecvent asupra persoanei abuzate de catre celalalt parinte. De exemplu, daca tatal a fost violent cu mama si copilul cand va creste, va tinde sa fie violent cu mama si implicit, ulterior, cu alte femei.

Copiii violenti cu propriii parinti intampina probleme in reglarea propriilor emotii si tind sa raspunda mai des cu violenta si furie, in orice context.

Portretul copilului violent fata de parinte:

  • A fost victima violentei in familie
  • A fost martorul actelor de violenta in familie sau in alte medii
  • Are dificultati scolare
  • A avut cel putin un parinte cu un stil autoritar, foarte rigid sau mult prea permisiv
  • A fost umilit frecvent fie de unul din parinti, fie de alti copii
  • Are dificultati in gestionarea emotiilor
  • Are un nivel ridicat de impulsivitate si o toleranta scazuta la frustrare
  • Provine dintr-un mediu stresant si instabil
  • Uneori se adapteaza cu dificultate in medii sociale

Ce solutii exista?


Stabileste limite clare si aplica in mod consecvent regulile. Oricare ar fi varsta copilului, este important ca acesta sa inteleaga ca violenta de orice fel nu este acceptabila in familie si ca aceasta are consecinte - atat asupra lui insusi, cat si asupra celor din jur. 

Vorbeste-i copilului tau despre efectele violentei atat asupra victimelor, cat si asupra agresorului. Comportamentele violente arata ca persoana agresiva nu se afla intr-o stare emotionala benefica nici pentru ea insasi, nici pentru cei din jur. In asemenea situatii, parintii au rolul de a-l ajuta pe copil sa ajunga la o stare emotionala mai echilibrata, prin stabilirea de reguli, consecinte si strategii de gestionare a furiei sau a altor emotii.

Reflecta, impreuna cu copilul tau daca este posibil, asupra originii acestor comportamente. Unde a observat violenta initial? Unde a invatat ca violenta este acceptabila sau eficienta? Daca nu puteti identifica raspunsuri la aceste intrebari, cauza comportamentelor violente poate fi un grad ridicat de impulsivitate si intoleranta la frustrare, plus lipsa abiltiatilor de reglare a furiei.
 

Cauta sprijin emotional pentru tine insuti daca ai fost victima violentei din partea copilului tau sau daca ai fost martorul violentei copilului tau asupra partenerului tau. Ofera sprijin emotional si incearca sa protejezi siguranta fizica si emotionala a parintelui care a fost victima a violentei fizice sau emotionale din partea copilului.

Apeleaza la terapia de familie pentru a identifica ce sta la baza agresivitatii copilului (probleme de natura emotionala sau legate de dinamica familiei)

Apeleaza la terapie individuala pentru copil pentru a invata tehnici de gestionare a propriilor emotii si modalitati sanatoase de a-si exprima furia.

Ofera sprijin si pastreaza mereu comunicarea deschisa pentru a construi un mediu in care copilul sa se simta in siguranta.


Confruntarea cu violenta copilului este una dintre cele mai dureroase si dificile situatii pentru parinti. Oricat de dificil ar fi insa, a subestima gravitatea situatiei sau a reactiona prin violenta la randul tau nu reprezinta solutii constructive pentru niciunul dintre voi. Pentru a aborda aceasta problema in mod eficient si echilibrat, este important sa tii minte ca un copil sau un adolescent se afla inca in proces de dezvoltare si poate primi sprijin pentru corectarea acestor comportamente. La fel de important insa este si siguranta fizica si emotionala la nivelul intregii familii - de aceea, limitele, regulile si actiunea prompta in aceasta situatie sunt esentiale.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Violenta verbala la copii
    Violenta verbala la copii. Cand copilul iti vorbeste urat
    10 noiembrie 2022   

    Una dintre cele mai dureroase si dificile situatii cu care se pot confrunta parinti este violenta verbala a copiilor. Cand copiii isi insulta, ameninta sau ridiculizeaza parintii, acestia din urma pot ajunge sa se simta coplesiti, furiosi sau chiar vinovati.

  • 7 tipuri de abuz domestic
    Sapte forme ale abuzului domestic
    08 decembrie 2021   

    Abuzul, indiferent de forma pe care ar lua-o, afecteaza moralitatea, imaginea de sine si de multe ori, aspectul fizic al victimei. Abuzul in familie din pacate, are un impact devastator nu doar a victimei, ci si a copiilor-martori.

  • Atasamentul traumatic
    Ce inseamna atasamentul traumatic si cum ii afecteaza la maturitate pe copii
    28 septembrie 2021   

    Cand parintele are un comportament abuziv fata de copil (emotional sau fizic), apare atasamentul traumatic sau legatura specifica dintre victima si agresor.

Mai multe