characters characters

Violenta verbala la copii

Propus de: SuntParinte.ro   |   10 noiembrie 2022    |   1893 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

violenta verbala la copii
Una dintre cele mai dureroase si dificile situatii cu care se pot confrunta parinti este violenta verbala a copiilor. Cand copiii isi insulta, ameninta sau ridiculizeaza parintii, acestia din urma pot ajunge sa se simta coplesiti, furiosi sau chiar vinovati.

Citeste si:


Violenta verbala si efectele acesteia asupra copiilor


Bullying-ul intre frati


Violenta verbala la copii. Cauze frecvente


Cum ajung parintii in situatia de a fi agresati verbal de catre propriii copii? Exista mai multi factori care duc la aceasta situatie, de la personalitate, circumstante legate de mediu si strategii de parenting pana la istoricul personal al parintelui si abilitatile acestuia de a stabili limite interpersonale. Sean Grover, autorul cartii “Why Some Children Bully their Parents”, arata ca violenta verbala a copiilor apare atunci cand:

- parintele are un istoric de violenta verbala in propria copilarie (a fost agresat verbal de catre propriii parinti)

- parintele a fost neglijat in propria copilarie, emotional sau fizic, de catre parinti

- parintele a avut parinti narcisisti

- parintii adopta una dintre cele trei reactii in fata violentei verbale a copiilor:

  • cedeaza in fata cerintelor acestuia chiar daca a fost agresiv verbal,
  • reactioneaza cu pedepse si violenta verbala la randul lui 
  • negociaza cu copilul.


Cedarea si negocierea in situatiile in care copilul da dovada de lipsa de respect in comunicarea cu tine incurajeaza repetarea acestui comportament pe termen lung. Pedepsele excessive si violenta verbala a parintelui transmite copilului ideea ca a comunica violent este acceptabil in familie.

La baza acestor cauze se afla de cele mai multe ori probleme legate de stima de sine a parintelui. Cand aceasta este scazuta, creste riscul ca agresivitatea copilului sa il umileasca pe parinte, sa il sperie sau sa il intimideze. In timp, aceste reactii ale parintelui se repeta, iar copilul invata nu doar ca lipsa de respect este tolerata de catre parinte, ci si ca ii aduce ce isi doreste.

Violenta verbala la copii. Posibile solutii


Pentru ca o schimbare sa apara in relatiile cu cei din jur, mai intai trebuie sa schimbam felul in care actionam si reactionam noi insine. Acest lucru este cu atat mai valabil in relatia parinte-copil, in care exista un singur adult, capabil sa aiba o perspectiva mai flexibila si mai larga decat copilul, care are abilitati limitate de autoreglare emotionala si comportamentala.

De aceea, daca te confrunti cu aceasta problema, incepe prin a intelege mai bine propriile reactii in fata comportamentului violent al copilului tau.


Iata cateva semne ale unei stime de sine scazute care te face vulnerabil in fata abuzului emotional sau verbal:

In esenta, o stima de sine scazuta inseamna convingerea, rareori exprimata in cuvinte, dar profunda, ca lipsa de respect sau agresivitatea celor din jur este justificata sau chiar meritata.

Ia masuri pentru a-ti imbunatati stima de sine. Incearca sa intelegi care sunt sursele stimei de sine scazute si sa iti schimbi perspectiva asupra propriei tale persoane. Terapia, conversatiile cu persoanele dragi si de incredere sau scrierea terapeutica sunt doar cateva modalitati prin care poti reflecta, intelege si schimba felul in care te autoevaluezi si apreciezi.


Cere ajutor de la cei din jur. Impreuna cu partenerul de viata si de alte persoane implicate in cresterea copilului, schimbati felul in care reactionati in fata agresivitatii verbale a copilului tau.


In timp, vei reusi sa iti schimbi convingerile despre relatiile de familie, despre drepturile tale in relatiile cu cei din jur si despre optiunile pe care le ai in fata violentei verbale a copilului. Astfel, vei putea recastiga controlul in relatia cu acesta, protejandu-te pe tine, dar si pe copilul tau, de efectele agresivitatii verbale.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Violenta copiilor fata de parinti
    Violenta copiilor fata de parinti
    11 noiembrie 2024   

    Violenta copiilor fata de parinti poate include comportamente agresive verbale si fizice, rele tratamente, distrugerea lucrurilor si obiectelor materiale, abuz financiar si chiar violent fizica.

  • Abuzul psihologic
    Abuzul psihologic. Cum il recunosti si cum poate fi depasit
    29 noiembrie 2022   

    Abuzul psihologic poate sa apara in orice fel de relatie: de cuplu, parinte-copil, de munca sau de prietenie. Este important sa recunoastem semnele abuzului psihologic pentru a avea relatii sanatoase cu cei din jur.

  • Violenta domestica efecte
    Violenta domestica: efecte psihologice asupra victimelor
    23 noiembrie 2022   

    Victimele violentei domestice sufera nu doar consecinte fizice pe termen lung, ci si psihologice, care le face dificila eliberarea din situatia de abuz si recuperarea emotionala.

Mai multe