Articole
-
Abuzul psihologic. Cum il recunosti si cum poate fi depasit
Abuzul psihologic poate sa apara in orice fel de relatie: de cuplu, parinte-copil, de munca sau de prietenie. Este important sa recunoastem semnele abuzului psihologic pentru a avea relatii sanatoase cu cei din jur.
-
Violenta domestica: efecte psihologice asupra victimelor
Victimele violentei domestice sufera nu doar consecinte fizice pe termen lung, ci si psihologice, care le face dificila eliberarea din situatia de abuz si recuperarea emotionala.
-
Violenta verbala la copii. Cand copilul iti vorbeste urat
Una dintre cele mai dureroase si dificile situatii cu care se pot confrunta parinti este violenta verbala a copiilor. Cand copiii isi insulta, ameninta sau ridiculizeaza parintii, acestia din urma pot ajunge sa se simta coplesiti, furiosi sau chiar vinovati.
-
Rusinea si experientele adverse din copilarie
Experientele adverse din copilarie (trauma, abuz, separarea de parinti, bullying-ul sau hartuirea) pot da nastere la rusine toxica pe termen lung, care nu dispare la maturitate fara un efort constient sau fara sprijin terapeutic.
-
Sapte forme ale abuzului domestic
Abuzul, indiferent de forma pe care ar lua-o, afecteaza moralitatea, imaginea de sine si de multe ori, aspectul fizic al victimei. Abuzul in familie din pacate, are un impact devastator nu doar a victimei, ci si a copiilor-martori.
-
Ce inseamna atasamentul traumatic si cum ii afecteaza la maturitate pe copii
Cand parintele are un comportament abuziv fata de copil (emotional sau fizic), apare atasamentul traumatic sau legatura specifica dintre victima si agresor.
-
Cum rupem cercul abuzului in familie
Chiar si cand este vorba de violenta fizica, multi adulti considera ca aceasta nu a fost atat de grava, ca nu i-a afectat pe termen lung si ca nu este un subiect care merita atentia lor. Este important sa discutam si sa acceptam ca violenta asupra copiilor este extrem de daunatoare.
-
Copilul meu ma loveste. Ce ar trebui sa fac?
Chiar daca stii ca este mic si nu vrea sa te raneasca, este dureros si socant sa fii lovit de copilul tau, pe care il iubesti si pe care vrei sa il aperi de orice pericol.
-
Sapte feluri in care prevenim violenta la copii
Violenta apare in urma interactiunii dintre factorii genetici si mediu. Nu putem schimba ADN-ul cu care ne-am nascut, insa putem sa influentam modul in care se exprima genele care predispun la violenta.
-
Actele de cruzime fata de animale in copilarie – cand sa te ingrijorezi
Cruzimea fata de animale a copiilor este considerata un factor care prezice comportamente delincvente, violente si chiar criminale, mai tarziu in dezvoltarea copiilor.