Copilul meu ma loveste. Ce ar trebui sa fac?
Chiar daca stii ca este mic si nu vrea sa te raneasca, este dureros si socant sa fii lovit de copilul tau, pe care il iubesti si pe care vrei sa il aperi de orice pericol. Violenta copiilor in primii ani de viata nu sunt neaparat un semn al unor probleme grave, ci doar o urmare a impulsivitatii si a capacitatii copilului tau de a comunica.
Un copil care se straduie sa gaseasca cuvintele pentru „Nu imi place” sau „Opreste-te” sau „Fii atent la mine”, va incepe sa loveasca, sa impinga ori sa muste pentru a se face auzit. Incepand cu varsta de 2-3 ani si chiar mai tarziu, comportamentele agresive in randul copiilor nu sunt ceva neobisnuit. Copiii traiesc intr-o lume fizica in care comunicarea se face deseori fara a folosi cuvintele. Intre 4 si 7 ani, comportamentele agresive continua sa apara, dar mai rar si in general cand copiii sunt obositi, frustrati sau cand doresc sa se faca auziti de catre parinti.
Citeste si:
Cand copilul loveste parintele
Trei comportamente prin care parintii incurajeaza violenta copiilor fata de ei
Motivul principal pentru care un copil va lovi, va impinge sau musca pe altcineva este pentru ca este coplesit de emotii pe care nu le poate exprima si controla la varsta lui. Poate fi vorba de frica, furie, frustrare sau nevoie de control. Deseori, toate acestea apar in acelasi timp, iar lovind, copilul incearca sa schimbe sau sa opreasca o situatie care ii trezeste aceste emotii. De aceea, cand ii vei spune copilului sa se opreasca sau cand il vei intreba de ce anume loveste, va manifesta mai multa agresivitate.
Cum poti actiona cand copilul te loveste pe tine sau loveste alte persoane?
Lovitul, muscatul sau impinsul intre copii nu sunt niciodata acceptabile, chiar daca le intelegem cauzele. Adultii din jurul copiilor trebuie sa opreasca aceste comportamente atunci cand apar, preferabil cu empatie si calm.
Iata trei pasi simpli pe care ii poti face cand copilul devine violent:
Opreste-l pe copil. De fiecare data cand observi un comportament agresiv, cauta sa intervii fara a folosi forta fizica. Daca este vorba de doi copii, acest lucru inseamna sa te pozitionezi intre ei, astfel incat sa nu se mai atinga deloc. Daca te loveste pe tine, ii poti pune usor mainile pe langa corp si te poti indeparta de el, in timp ce continui cu urmatorii pasi.
Spui ceea ce vezi: „Il lovesti/impingi/musti si nu ii place” sau „Te-ai enervat, dar nu este in regula sa lovesti/impingi/musti. Il doare/Ma doare.”
Indeparteaza-l pe copil de situatia care l-a frustrat. Daca devine violent la locul de joaca, este important sa il iei la cativa metri distanta de ceilalti copii. Daca devine violent acasa, asezati-va impreuna pe o canapea pentru a va linisti impreuna. Daca nu reuseste sa se calmeze si continua sa te loveasca, te poti indeparta tu de el, ramanand la o distanta de la care sa il vezi, spunandu-i ca vei astepta sa se linisteasca si apoi veti vorbi despre ce s-a intamplat. Chiar daca este prea mic pentru a intelege cuvintele in totalitate, din tonul si atitudinea ta, copilul va invata treptat ca loviturile, muscaturile sau alte gesturi violente nu sunt acceptate.
Oferi alternativa: Invata-l ca atunci cand ceva il deranjeaza, sa spuna „Nu mai vreau!”, sa plece din situatia respectiva sau sa iti spuna tie (sau unui alt adult) ce vrea. Este important sa ii explici aceste alternative pe rand, incet, astfel incat sa le inteleaga si sa le exersati impreuna. „Data viitoare cand nu mai vrei sa te joci, cum o sa vorbesti cu blandete? Arata-mi!”.
A da alternative sanatoase unui copil in loc sa loveasca, sa impinga sau sa muste este cea mai usoara cale de a-l ajuta sa inteleaga ca poate avea control si se poate mentine in siguranta.
E important sa intelegi ca in realitate, un copil care loveste, impinge sau musca nu doreste sa raneasca pe nimeni si nici sa fie „rau”. In astfel de momente, el nu are nevoie sa fie pedepsit, ci inteles. Lovindu-l la randul tau sau tipand la el, il vei invata ca de fapt violenta este o modalitate acceptabila de a interactiona cu alti oameni.
Alteori, comportamentele agresive apar pentru ca cel mic experimenteaza si vrea sa vada care sunt efectele unor actiuni precum loviturile, muscaturile sau ciupiturile. Cand acesta este motivul pentru care copilul tau se poarta violent, acest comportament dispare de la sine. In aceste situatii, este de ajuns sa explici calm copilului ca a lovi sau a musca produce durere.
Nu in ultimul rand, aminteste-ti sa punctezi calitatile pe care le are copilul, de fiecare cand ai ocazia si sa ii oferi atentie pozitiva. Aceasta metoda functioneaza in timp, daca este aplicata frecvent.
Daca cel mic are comportamente violente si la varste mai mari (5-6 ani) fara sa gasesti o cauza evidenta (o suparare la locul de joaca, oboseala sau frustrarea) si fara sa observi ameliorari, poate fi vorba de cauze mai ascunse, precum expunerea la comportamente violente in locurile in care petrece timpul in absenta ta (la gradinita sau la cresa, de exemplu) sau de pedepse violente fata de copil, aplicate in familie sau in afara familiei.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Violenta verbala la copii. Cand copilul iti vorbeste urat
Una dintre cele mai dureroase si dificile situatii cu care se pot confrunta parinti este violenta verbala a copiilor. Cand copiii isi insulta, ameninta sau ridiculizeaza parintii, acestia din urma pot ajunge sa se simta coplesiti, furiosi sau chiar vinovati.
-
Rusinea si experientele adverse din copilarie
Experientele adverse din copilarie (trauma, abuz, separarea de parinti, bullying-ul sau hartuirea) pot da nastere la rusine toxica pe termen lung, care nu dispare la maturitate fara un efort constient sau fara sprijin terapeutic.
-
Sapte forme ale abuzului domestic
Abuzul, indiferent de forma pe care ar lua-o, afecteaza moralitatea, imaginea de sine si de multe ori, aspectul fizic al victimei. Abuzul in familie din pacate, are un impact devastator nu doar a victimei, ci si a copiilor-martori.
Adauga tu primul comentariu: