Cand copilul loveste parintele
„Cum indrazneste copilul meu sa ridice tonul la mine?”
„Unde ai auzit tu copil care sa ridice mana la parintele lui?”
„Eu l-am facut? Atunci eu il ”rezolv”.”
Supararea, frustrarea, stresul acumulat, intr-un cuvant, ”nervii” ne fac sa credem ca numai noi avem dreptul sa ne enervam, sa tipam, sa vrem sa ne razbunam pe viata care nu vrea de nicio culoare sa fie asa cum vrem noi. Dar, uneori e bine sa privim lucrurile si din perspectiva altor oameni. Da, si copiii nostri se mai enerveaza pentru ca lucrurile nu ies asa cum vor ei, si ei incep sa tipe, sa tranteasca, sa planga de suparare si uneori chiar sa si loveasca. Cum reactionezi daca cel mic te-a lovit atunci cand s-a infuriat?
Cand se intampla sa-si loveasca cel mic parintele?
- Atunci cand este foarte suparat pe parinte.- Daca lucrurile nu ies asa cum vrea copilul, iar parintele este responsabil de asta.
- Cand vrea ceva si nu poate obtine fiindca se opune unul din parinti.
- Atunci cand parintii stabilesc reguli pe care copilul nu le agreeaza.
- Daca se loveste de interdictii din partea parintilor.
- Cand parintele nu isi respecta o promisiune.
Cel mai frecvent, un copil ajunge sa-si loveasca parintele in situatia in care apar si cunoscutele crize de furie. La varsta prescolara ele sunt foarte des intalnite, astfel ca reactia copilului de a se arunca pe jos, a tranti si chiar a te lovi sunt oarecum naturale. Copilul are nevoie de timp pentru a intelege ca exista reguli ce trebuie respectate, ca cei din jur nu pot sa faca in permanenta ce isi doreste el si care sunt modalitatile prin care isi poate exprima furia etc.
Cum ar fi indicat sa reactionezi atunci cand copilul te loveste?
1. Controleaza-ti propria reactie emotionala in aceasta situatie. Este posibil sa fii cuprins de furie la randul tau, sa fii speriat sau dezamagit de reactia violenta a copilului tau. Ia-ti cateva minute departe de copil pentru a te linisti si a avea grija eventual de rana provocata si intoarce-te cand esti linistit. A tipa la el sau a-l pedepsi nu va rezolva problema asa cum iti doresti.2. Vorbeste cu copilul despre emotiile sale. Fii pregatit sa te confrunti cu aceeasi furie din partea copilului. Este posibil ca in cateva minute, copilul sa nu se fi calmat, sa fie inca furios si sa nu reuseasca sa inteleaga ca ce a facut este gresit. Daca este furios pentru ca nu ii dai voie sa faca un anumit lucru, de exemplu, discuta despre emotiile sale, ajutandu-l sa si le exprime: „Esti suparat pentru ca nu te-am lasat la joaca.” Si arata-i ca intelegi motivele sale „Stiu ca ti-ai fi dorit sa te joci pe afara azi.”.
3. Vorbeste cu copilul despre actiunile sale. Dupa ce s-a calmat, vorbeste-i despre faptul ca te-a lovit, mentionand ca te-a durut, ca nu o sa ii mai permiti acest lucru niciodata, ca oamenii nu se lovesc intre ei si ca exista alte feluri in care isi poate exprima furia. Este important sa folosesti un ton apropiat, cald si calm cand ii spui aceste lucruri copilului tau.
4. Arata-i modalitati acceptabile prin care poate sa isi exprime furia: sa loveasca o perna, sa numere in gand pana la 10, sa respire adanc de mai multe ori sau sa foloseasca cuvintele pentru a-si exprima furia.
Este destul de dificil sa reactionezi rational in aceasta situatie, insa este spre binele copilului si al tau sa incerci sa faci asta, pentru ca astfel ii oferi un model de comportament adecvat. Copilul tau a fost violent pana acum fata de tine?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Violenta verbala la copii. Cand copilul iti vorbeste urat
Una dintre cele mai dureroase si dificile situatii cu care se pot confrunta parinti este violenta verbala a copiilor. Cand copiii isi insulta, ameninta sau ridiculizeaza parintii, acestia din urma pot ajunge sa se simta coplesiti, furiosi sau chiar vinovati.
-
Rusinea si experientele adverse din copilarie
Experientele adverse din copilarie (trauma, abuz, separarea de parinti, bullying-ul sau hartuirea) pot da nastere la rusine toxica pe termen lung, care nu dispare la maturitate fara un efort constient sau fara sprijin terapeutic.
-
Ce inseamna atasamentul traumatic si cum ii afecteaza la maturitate pe copii
Cand parintele are un comportament abuziv fata de copil (emotional sau fizic), apare atasamentul traumatic sau legatura specifica dintre victima si agresor.
Comentează:9 comentarii
Ii explic ca nu este bine cum procedeaza, insa cred ca este putin devreme sa inteleaga ceea ce ii explic.
Este greu sa te abtii in astfel de momente.
Cert este ca dupa o mica cearta copilul incepe sa ma mangaie.