characters characters

Violenta impotriva copiilor este larg raspandita, afectand milioane de copii din intreaga lume

06 noiembrie 2024    |   141 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 0 - 3 ani.

UNICEF violenta impotriva copiilor
NEW YORK, 4 noiembrie 2024 — În timp ce liderii mondiali, societatea civila, sustinatorii, supravietuitorii si tinerii se reunesc in aceasta saptamana la Conferinta ministeriala globala inaugurala privind incetarea violentei impotriva copiilor in Bogota, Columbia, UNICEF face apel la actiuni urgente pentru combaterea violentei care devasteaza vietile a milioane de copii din intreaga lume.

Violenta fizica, emotionala sau sexuala reprezinta o criza globala care are loc acasa, in scoli, in comunitati si in mediul virtual. Efectele sale sunt grave, ducand la agresiuni, infectii cu transmitere sexuala, probleme de sanatate mintala, cum ar fi anxietatea si depresia, dar si decesul. Expunerea timpurie la acte de violenta poate genera stres toxic, afectand dezvoltarea creierului si conducand la agresivitate, abuz de substante si comportament infractional. Copiii victime ale violentei sunt, de asemenea, mai susceptibili de a fi afectati de cicluri de traume si violenta in viata adulta, ceea ce va avea un impact asupra intregii comunitati.

„Suntem prima generatie care intelege pe deplin prevalenta, cauzele si costurile violentei impotriva copiilor, dar si prima care cunoaste solutiile eficiente”, a declarat Sheema SenGupta, directorul UNICEF pentru protectia copilului. „Investind in preventie, educatie si servicii de sprijin, putem opri ciclul violentei si putem construi o lume in care copiii sa fie in siguranta.”

Conform celor mai recente date disponibile la nivel international:

  • La fiecare 4 minute, undeva in lume, un copil este ucis printr-un act de violenta.
  • Aproximativ 90 de milioane de copii care traiesc in prezent au fost victime ale violentei sexuale.
  • 650 de milioane de fete si femei (una din cinci) care traiesc in prezent au fost supuse violentei sexuale in copilarie, dintre care peste 370 de milioane (una din opt) au fost violate sau agresate sexual.
  • În mediile vulnerabile, fetele sunt expuse unui risc si mai mare, peste una din patru fete fiind violate sau agresate sexual in copilarie.
  • Aproape 50 de milioane de adolescente cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani (una din sase) au fost victime ale violentei fizice sau sexuale comise de sotii sau partenerii lor in ultimul an.
  • Între 410 si 530 de milioane de baieti si barbati (aproximativ unu din sapte) au fost victime ale violentei sexuale in copilarie, dintre care 240 pana la 310 milioane (aproximativ unu din 11) au fost violati sau agresati sexual.
  • 1,6 miliarde de copii (doi din trei) se confrunta in mod regulat cu pedepse violente acasa; mai mult de doua treimi sunt supusi atat pedepselor fizice, cat si agresiunilor psihologice.
  • În medie, in fiecare an violenta curma viata unui numar de aproximativ 130.000 de copii si adolescenti cu varste sub 20 de ani.
  • Baietii se confrunta cu un risc mai mare de deces din cauza violentei: trei din patru copii si adolescenti ucisi prin violenta sunt baieti.
  • Riscul de deces din cauza violentei creste brusc la sfarsitul adolescentei: sapte din zece copii care au murit din cauza violentei aveau intre 15 si 19 ani, majoritatea fiind baieti.
  • Aproape 550 de milioane de copii (aproximativ unu din patru) traiesc cu mame care sunt victime ale violentei comise de parteneri de viata.

Conferinta ministeriala marcheaza o oportunitate esentiala de a intensifica eforturile de a pune capat violentei si de a construi un viitor in care fiecare copil sa creasca in siguranta. UNICEF face apel la leadership politic puternic, la politici si interventii bazate pe dovezi si la o finantare adecvata, indemnand la actiuni in trei domenii esentiale 1) accesul universal la programe de sprijin pentru parinti care promoveaza o ingrijire atenta; 2) asigurarea universal a unor medii scolare sigure si favorabile; si 3) servicii specifice de interventie si sprijin pentru toti copiii care au nevoie de ele.

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu