Conflictele si dramele de familie de Sarbatori. Cum le poti evita
Perioada sarbatorilor si a festivitatilor este una aglomerata, frumoasa dar si cu potential de a declansa crizele si dramele familiale. Acestea provin adesea din neintelegerile deja existente si conflictele mocnite care au fost mereu amanate, nediscutate si nerezolvate. Iata ce poti sa faci pentru a evita conflictele familiale in perioada sarbatorilor.
Citeste si:
Tristetea sau depresia de Sarbatori
Cum evitam conflictele in familie de Sarbatori
Seteaza-ti asteptari realiste. Daca familia ta extinsa de obicei ajunge la certuri in preajma sarbatorilor, nu te astepta ca de aceasta data, lucrurile sa stea diferit. Ceea ce poate fi diferit de aceasta data este felul in care reactionezi tu.
Identifica si stabileste-ti limite personale pentru a te mentine in siguranta. De asemenea, gandeste-te la solutii de rezerva pentru momentele in care simti ca incepi sa iti pierzi controlul sau conflictele escaladeaza.
Evita subiectele care stii ca vor declansa certuri si neintelegeri, divergente de opinii si de asemenea, daca tu esti gazda, asigura-te ca nu aduci la un loc, exact in acelasi moment, persoane care nu se inteleg intre ele.
Ce replici poti folosi pentru a preveni declansarea dramei familiale in preajma sarbatorilor?
”As prefera sa nu discutam despre acest subiect acum.”
”As vrea sa nu intru in prea multe detalii.”
”Nu am nimic nou de spus.”
”Suficient despre mine. As vrea sa stiu ce mai faci tu.”
”Chiar nu este treaba mea.”
”Nu cred ca face cuiva vreun bine daca discutam despre acest subiect, acum.”
”Eu am sa raman in afara subiectului de aceasta data.”
Aminteste-ti insa ca desi vei folosi aceste replici, ele nu pot sa controleze comportamentul celorlalte persoane, ci doar sa le avertizeze cu privire la ce limite exista. Limitele sunt importante fiindca te pot tine din punct de vedere emotional, in siguranta.
Cum gestionezi reactiile emotionale proprii in cadrul reuniunilor de familie de sarbatori?
Daca simti ca incepi sa simti furie, frustrare, tristete sau exasperare in interactiunile din familie, aminteste-ti ca poti sa iei o pauza:
Retrage-te pentru cateva minute intr-un colt, intr-o alta camera sau chiar in baie. Important este sa ai spatiu doar pentru tine, pentru a te putea linisti.
Incearca tehnica 5-4-3-2-1: concentreaza-te pe 5 lucruri pe care le poti vedea, 4 lucruri pe care le poti auzi, 3 lucruri pe care le poti simti, 2 lucruri pe care le poti mirosi si unul pe care il poti gusta.
Incearca sa observi detasat rolul pe care ti-l asumi - vrand sau nevrand - in interactiunile dificile. O abordare relativ simpla a interactiunilor umane o reprezinta triunghiul dramei, care descrie situatiile sociale in termeni de salvator/erou, victima si agresor. Alteori, chiar si la maturitate, revenim la rolurile disfunctionale pe care le-am jucat in copilarie in relatia cu parintii nostri. Intelegand mai bine ideea de rol social si observand propriul comportament cu atentie, putem reusi sa ne detasam de situatiile dificile si sa alegem sa reactionam diferit fata de cum am reactionat in trecut.
Exprima-ti emotiile cu o persoana de incredere. Daca ai pe cineva cu care poti comunica deschis, vorbeste-i despre gandurile si emotiile tale. Reprimarea emotiilor nu ajuta decat pe termen scurt (cand reusim sa evitam un conflict, de exemplu), insa pe termen lung contribuie la stres si alte probleme emotionale.
Asigura-te ca ceilalti iti cunosc limitele interpersonale. Acestea se refera la subiectele pe care nu vrei sa le discuti, la comportamentele pe care nu esti dispus sa le accepti din partea celor din jur sau la activitatile in care nu vrei sa te implici. Chiar daca cei din jur nu sunt dispusi sa iti respecte limitele, focusul ar trebui sa fie pe ceea ce poti face tu pentru ca acestea sa fie respectate: de exemplu, poti decide sa nu continui o conversatie dificila si sa parasesti camera sau locul in care te afli.
Foloseste tehnici de relaxare si de mindfulness pentru a-ti mentine o stare de calm. Nu apela la relaxare doar cand simti ca iti pierzi rabdarea, ci foloseste tehnicile de relaxare in mod regulat, pentru a mentine o stare emotionala de baza echilibrata. Cu cat exersam mai bun tehnicile de calmare si cu cat reusim sa fim mai prezenti emotional, cu atat mai mult control avem asupra reactiilor in relatiile cu cei din jur.
Desi ne-am dori ca reuniunile de familie de Sarbatori sa fie doar prilej de bucurie, de multe ori, acestea devin surse de tensiune si frustrare. Acest lucru se intampla in multe familii, iar un lucru important pe care il poti tine minte este ca nu poti controla felul in care se comporta alte persoane, poti controla doar felul in care tu reactionezi la comportamentul lor.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Tristetea de sarbatori. Cand sarbatorile de iarna trezesc emotii negative
Din pacate, pentru unii dintre noi, sarbatorile de iarna nu vin cu bucurie, ci cu emotii negative, sentimente de tristete, anxietate sau de singuratate.
-
Un alt fel de rezolutii pentru Anul Nou
Fiecare inceput de an aduce in prim plan sperante, planuri, dorinte si obiective. Deseori insa rezolutiile pentru Anul Nou raman neimplinite, din diferite motive - sunt prea numeroase, prea generale sau prea putin planificate. Iti propunem un alt fel de rezolutii pentru 2023.
-
Compasiunea in perioada Sarbatorilor
Antidotul pentru un nivel excesiv de stres in pregatirile pentru Craciun si Anul Nou consta in adoptarea compasiunii fata de noi insine si fata de cei din jur.
Adauga tu primul comentariu: