characters characters

Compasiunea in perioada Sarbatorilor

Propus de: SuntParinte.ro   |   21 decembrie 2022    |   808 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

compasiunea in perioada sarbatorilor
In perioadele in care ne asumam multe responsabilitati, ne simtim presati de asteptari si standard ridicate, in care trebuie sa organizam si sa planificam activitati pentru mai multe persoane, este natural sa resimtim un nivel ridicat de stres. Perioada Sarbatorilor de iarna este o astfel de ocazie. Antidotul pentru un nivel excesiv de stres in pregatirile pentru Craciun si Anul Nou consta in adoptarea compasiunii fata de noi insine si fata de cei din jur.

Citeste si:


Autocompasiunea la parinti – de ce este importanta


Cate tipuri de compasiune exista


Compasiunea si stresul in perioada Sarbatorilor

Cand reusim sa renuntam la critica fata de noi insine si fata de cei din jur, cand acceptam ca nu putem controla tot ce se intampla in jurul nostru si cand nu luam personal comportamentele dificile ale altor persoane, nivelul de stres si frustrare scad semnificativ. Compasiunea fata de noi insine si fata de cei din jur ne ajuta sa aducem aceste schimbari in felul in care ii vedem pe cei din jur si in felul in care interactionam cu ei.

Iata cateva modalitati prin care poti incuraja compasiunea fata de tine si fata de alte persoane.

Vorbeste-ti tie insuti/insati asa cum ai vorbi unui prieten.

Cand suntem nemultumiti de noi insine, cand intampinam un obstacol sau avem un esec, multi dintre noi reactionam prin critica excesiva. “De ce nu am prevenit aceasta problema?”, “Trebuia sa stiu ca asa se va intampla.” Sau “Nu sunt destul de… pentru a reusi.”. Nu am spune insa aceste cuvinte unei persoane dragi care se confrunta cu aceeasi problema. Asadar, incearca sa adopti fata de tine insuti/insati acelasi ton pe care il adopti fata de un prieten sau o persoana apropiata, cand vrei sa o incurajezi sau consolezi.

Aminteste-ti ca stresul sau suferinta fac parte din experienta universal umana

Cand treci prin momente stresante, pe care iti este greu sa le gestionezi, in loc sa iti spui ca ar trebui sa te descurci mai bine, aminteste-ti ca toti oamenii trec prin experiente similar. Lipsa compasiunii fata de noi insine duce la convingerea ca problemele sau dificultatile cu care ne confruntam sunt unice si ca in general se datoreaza unui defect personal sau unui deficit in abilitati sau rezilienta. Adevarul este insa ca frustrarea, stresul, temerile sau tristetea fac parte din vietile tuturor, chair daca apar in momente diferite.

Redefineste “persoanele dificile” ca “persoane care sufera”

Multe reuniuni de familie presupun interactiuni dificile cu unii membri ai familiei. Deseori, acestia sunt etichetati mai mult sau mai putin explicit ca fiind persoane dificile sau predispuse la conflict. Iti poti schimba atitudinea si poti diminua efectul pe care aceste interactiuni le au asupra ta daca iti schimbi perspectiva asupra persoanelor respective. Deseori, persoanele “dificile” sufera la randul lor, fie ca recunosc sau nu acest lucru. Desigur, aceasta schimbare de perspectiva nu inseamna ca trebuie sa accepti abuzuri sau agresivitate, ci ca poti vedea nuante diferite ale comportamentelor celor din jur. Limitele interpersonale si compasiunea fata de cei din jur nu se exclude reciproc – putem spune nu si ne putem distanta de persoanele dificile intelegand ca poate si ele la randul lor sufera.

Ia pauze in care sa observi cum te simti

Pregatirile de sarbatori, comunicarea cu cei din jur pentru a planifica evenimente si responsabilitati sau relaxarea pe retelele de socializare inseamna ca foarte putini dintre noi au destule ocazii de-a lungul zilei sa constientizeze cum se simt de fapt. Poate stim ca suntem obositi, stresati sau nervosi in momentele de intensitate emotionala, dar in restul timpului atentia ne este distrasa catre exterior. Este insa benefic sa verifici din cand in cand propria stare interioara, pentru a vedea de ce ai nevoie in momentul respectiv. Poti preveni astfel epuizarea sau frustrarea si furia intensa. Poti sa iti faci un obicei din a lua o pauza de 5 minute de cateva ori pe zi pentru a te gandi la cum te simti fizic si emotional si la ce ai avea nevoie pentru a te simti mai bine.

*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe