Cate tipuri de compasiune exista?
Stim ce inseamna compasiunea: intelegerea suferintei altei persoane si dorinta de a o ajuta. Exista insa mai multe feluri in care aceasta emotie se manifesta, iar Paul Ekman, psiholog, a realizat o clasificare a tipurilor de compasiune, care te poate ajuta sa intelegi mai usor aceasta notiune si sa o explici copilului tau.
Atunci cand simtim compasiune, apar modificari la nivel cerebral, bataile inimii scad, in creier se elibereaza ”oxitocina”, hormonul asociat relatiilor afective, iar zone din creier corelate cu empatia, grija sau placerea se activeaza. Astfel, rezultatul este apropierea noastra fata de oameni si grija pentru acestia.
De cate tipuri este compasiunea?
Paul Ekman psiholog si specialist in domeniul emotiilor, vorbeste despre urmatoarele tipuri de compasiune:
- Recunoasterea emotiei. Este considerata de Ekman ca cea mai simpla forma de compasiune, deoarece nu implica si pornirea de a-l ajuta pe cel care sufera.
- Rezonanta emotionala apare atunci cand simtim durerea celuilalt. Putem sa o simtim la nivel fizic si emotional sau putem reactiona mai mult la nivel verbal, de exemplu cu o replica precum „Oh, imi pare rau! Cum te pot ajuta?”, este vorba de rezonanta reactiva.
- Compasiunea familiala. Aceasta este ”samanta” compasiunii, plantata de catre primul adult cu care intra in contact copilul si care il va ingriji. Relatia cu parintele este contextul in care copilul invata ce inseamna compasiunea prin ingrijirea, atentia si afectiunea pe care le primeste din partea adultului.
- Compasiunea globala. Ea poate fi observata daca analizam cazuri de catastrofe naturale in care oameni din alte tari sau chiar continente au oferit ajutor persoanelor afectate de cutremur, tsunami sau tornade. Compasiunea globala este necesara fiindca in lipsa ei, omenirea nu ar fi supravietuit pana acum si nici nu va supravietui in viitor.
- Compasiunea constienta este compasiunea extinsa fata de toate vietatile de pe pamant, indiferent ca este vorba de un animal sau o planta. Aceasta este in conceptia lui Dalai Lama si a lui Darwin cea mai inalta forma de virtute.
- Compasiunea eroica are doua forme: compasiunea eroica imediata, care apare atunci cand actionam din impuls pentru a salva pe cineva aflat in pericol si compasiunea eroica planificata, ce se manifesta pe o perioada indelungata de timp, chiar ani de zile si nu apare impulsiv, fiind gandita si organizata.
Clasificarile ne ajuta sa intelegem mai bine anumite notiuni si sa descoperim nuante noi ale lor. Poti folosi aceste informatii pentru a-i da copilului exemple de situatii in care oamenii dau dovada de compasiune si pentru a cauta impreuna exemple de situatii in care ati simtit fiecare tip de compasiune in parte. Pentru cate tipuri de compasiune poti gasi exemple in randul celor apropiati tie?:)
*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/porsche-linn/7538401304
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cum il ajuti pe adolescent sa isi identifice valorile morale
Valorile sunt atitudini fundamentale ce ne ghideaza in procesul nostru mintal si comportamental ce ne ofera sens si semnificatie propriei vieti.
-
Provocarea lunii Decembrie. Incurajeaza bunatatea in familie si in jurul tau
Intr-o lume in care succesul, competitia si comparatiile cu cei din jur conduc sau influenteaza in mare parte interactiunile cu cei din jur, bunatatea poate deveni cu usurinta una dintre calitatile umane cele mai subestimate.
-
Cum se dezvolta gandirea morala in copilarie si adolescenta
Cum isi dezvolta copiii gandirea morala si cum ii putem sprijini in acest sens? Se poate vorbi despre 3 etape majore in dezvoltarea morala a copiilor si adolescentilor.
Adauga tu primul comentariu: