characters characters

Cum putem preveni intensificarea conflictelor

Propus de: SuntParinte.ro   |   11 decembrie 2024    |   12 vizualizări

Varsta: 18 ani +.

cum putem preveni intensificarea conflictelor
Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna. Uneori insa, conflictele escaladeaza, se intensifica si in anumite cazuri se poate ajunge chiar si la violenta.

Citeste si:


Trei motive frecvente pentru care apar conflictele in relatia de cuplu


Tipurile de conflicte intre parinti si copii


Conflictele se intensifica pentru ca la baza lor se afla emotii puternice si apare fenomenul de contagiune emotionala. Asta inseamna ca preluam vrand nevrand, emotiile si stresul persoanei de langa noi, simtim furia celuilalt si daca nu avem un autocontrol suficient de bun, totul se amplifica.

Conflictele ne afecteaza pe toate planurile, indiferent daca ele au legatura cu viata de familie, viata sociala sau cu mediul de lucru. Conflictele nerezolvate scad creativitatea si productivitatea la locul de munca, iar pe plan social, pot distruge relatii romantice, prietenii si chiar casnicii.

Cum putem preveni intensificarea conflictelor?


Solutioneaza conflictele imediat ce apar. Pe masura ce amani sa faci acest lucru, vei acumula mai multe resentimente, iar pe termen lung, conflictele devin mai greu de solutionat pentru ca deja exista un istoric si mai multe emotii intense atasate subiectului care sta la baza conflictului.

Identifica problemele. Chiar daca am putea spune ca nu e bine sa cauti acul in carul cu fan, cand e vorba de conflicte, e important sa vezi exact cauza. Incearca sa intelegi perceptia celuilalt asupra problemei pentru a gasi cea mai buna solutie.

Pastreaza-ti calmul fiindca cu cat emotiile sunt mai puternice, cu atat vor fi mai greu de controlat. De obicei, in tumultul emotiilor, ne pierdem abilitatile de comunicare, astfel ca va fi mai greu sa ne adresam conflictelor intr-un mod productiv.

Practica ascultarea activa si invata sa iti astepti randul, sa oferi sansa celuilalt de a exprima ce simte si gandeste, fara sa intervii si abia apoi, sa spui si tu ce ai de spus.

Invata sa privesti obiectiv lucrurile pentru a lua cele mai bune decizii.

Accepta compromisul ca modalitate de rezolvare a conflictelor. 

Pastreaza un ton respectuos, adoptand comunicarea non-violenta.

Priveste lucrurile si din perspectiva celuilalt si cauta puncte comune care sa va ajute sa cooperati si sa gasiti solutii impreuna.


*Sursa foto: Freepik.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    02 decembrie 2024   

    Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.

  • Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    26 noiembrie 2024   

    Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.

  • Momentele mici de bucurie - glimmers
    Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
    04 noiembrie 2024   

    Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.

Mai multe