characters characters

Copiii agresivi fata de parinti

Propus de: SuntParinte.ro   |   06 decembrie 2017    |   5918 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani.

copiii agresivi
Conflictele intre parinti si copii sunt inevitabile, iar tendinta copiilor de a incerca sa sfideze din cand in cand autoritatea parintilor este naturala. Insa cand testarea limitelor se transforma in violenta verbala asupra parintelui, lucrurile devin problematice si multi parinti aflati in aceasta situatie nu pot gasi solutiile potrivite.

Cand copilul se poarta agresiv fata de parinte, fiind violent verbal sau chiar si fizic in mod obisnuit, nu mai este vorba de testarea limitelor sau autoritatii, ci de un comportament de agresor.

Este dureros pentru orice parinte sa accepte ca propriul copil il agreseaza, insa aceasta problema nu este fara solutie. Sean Grover, psihoterapeut si autor de carti de parenting, a analizat acest tip de comportament care apare in relatia parinte-copil si ofera o perspectiva utila asupra subiectului.

Citeste si alte materiale pe aceasta tema:

Ce sa faci cand copilul iti vorbeste urat

Invata copiii violenta de la parinti?


Cum este bine sa reactionezi cand copilul se manifesta violent fata de tine

In fata violentei copilului tau, este bine sa nu:

  • Negociezi
  • Pedepsesti
  • Cedezi

Daca cedezi si ii oferi copilului ce isi doreste atunci cand este violent verbal fata de tine, ii transmiti ideea ca acest comportament este eficient si il va repeta. La fel si daca te arati dispus sa negociezi. Pedepsele, mai ales daca sunt insotite de furia si violenta ta verbala, nu fac decat sa stabileasca in familia voastra un tipar de comunicare violenta si sa incurajeze relatia bazata pe autoritate si control.

Arata-i copilului ca nu tolerezi un limbaj violent. Spune-i pur si simplu ca nu vei comunica cu el daca foloseste un limbaj jignitor sau ofensator. Pune accentul pe faptul ca nimeni din familia voastra nu este violent verbal si ca aceasta regula se aplica tuturor.

Daca simti ca te enervezi, ia o pauza pentru a te calma. Calmul tau este esential in fata violentei copilului tau. Autoritatea autentica de parinte sau de adult este intotdeauna insotita de calm.

Accepta si valideaza emotiile copilului tau. Cuvintele magice „Esti furios pentru ca nu sunt de acord cu tine.” pot sa il ajute pe copil sa se calmeze mai usor.

Explica-i apoi ca exista cuvinte acceptabile pentru orice emotie pe care o simtim. Ii poti vorbi de „filtrul gandirii”, care ne ajuta sa decidem ce cuvinte rostim cu voce tare si ce cuvinte decedem sa nu rostim.

Dincolo de aceste recomandari practice, este bine sa iti analizezi propriul comportament in fata violentei copilului tau. Copiii isi mentin un comportament violent atunci cand ceva din comportamentul parintilor ii incurajeaza sa faca acest lucru. Nesigurantele, temerile sau prejudecatile parintilor pot fi factori care incurajeaza comportamentul agresiv al copiilor.

Exista situatii in care parintii risca sa devina victime ale violentei copiilor:

Cand parintele se simte vinovat - acesta se invinovateste pentru o situatie in care se afla familia (divort, dificultati financiare in familie sau o boala). Pentru a-si reduce din starea de vinovatie va oferi mai multa libertate copilului si prea putine limite.

Cand parintele are probleme de anxietate.

Parintele care se ingrijoreaza prea mult si prea des poate transmite copilului mesaje precum „Nu cred ca esti capabil sa te descurci singur.”, „Nu cred ca vei reusi.” sau „Nu am incredere in tine.”.Acest tip de mesaje vor trezi furia si resentimentele copilului, care se vor manifesta prin agresivitate fata de parinte.

Parintele vrea sa isi protejeze copilul de orice dificultate

Cand parintele rezolva toate problemele copilului fara a-l incuraja pe acesta sa fie independent, cand face prea multe lucruri in locul copilului sau cand il protejeaza de orice emotie neplacuta, il invata sa fie neajutorat si ii impiedica evolutia. Copiii au tendinta naturala de a deveni independenti, de a creste din toate punctele de vedere, iar cand acest lucru nu se intampla, vor deveni agresivi fata de parinti, chiar daca nu vor sti sa isi explice astfel comportamentul. Pe de alta parte, copilul care nu este incurajat sa devina independent, va depinde de ajutorul parintelui iar eforturile acestuia nu vor fi niciodata suficiente.


In general, copiii devin si raman agresivi fata de parintii lor cand parintii au o dificultate in a stabili limite, din diverse motive. Limitele si regulile insa il ajuta pe copil sa isi controleze propriul comportament si ii ofera siguranta unor repere morale si de actiune.

*Sursa foto: Pixabay.com

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe