characters characters

Cand faci prea multe lucruri in locul copilului sau neajutorarea invatata

Propus de: SuntParinte.ro   |   28 octombrie 2014    |   5663 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


*Sursa foto: https://www.flickr.com/photos/34547181@N00/8503405051/


Stii ca ai un copil care deja isi poate lega singur sireturile la pantofi, dar fiindca te grabesti, i le legi tu. Te-ai obisnuit sa faci multe din ce ar putea copilul tau sa faca numai pentru a economisi timp. In timp, este posibil ca cel mic sa se astepte tot timpul ca tu sa ii legi sireturile, chiar daca a ajuns la varsta la care merge la scoala. Acest fenomen poarta numele de “neajutorare invatata” si a fost descoperit de Martin Seligman.

Cum invata copiii sa fie neajutorati

Copiii invata sa fie neajutorati atunci cand sunt pusi in multe situatii in care ei nu au niciun control. Atunci cand nu este lasat sa faca anumite lucruri, desi s-ar putea descurca, va invata sa astepte ajutorul celorlalti, fara sa mai incerce singur.

Un copil care nu are incredere ca se poate descurca singur in situatii obisnuite poate deveni pesimist. Astfel:

  • Esecurile vor fi privite ca permanente si de nedepasit: “Niciodata nu am fost bun la matematica, mereu voi lua note mici.”
  • Copilul pierde speranta ca lucrurile pot fi imbunatatite: “Nu sunt suficient de inteligent, degeaba incerc sa invat.”
  • Isi va explica toate esecurile prin prisma defectelor personale: “Am luat o nota mica pentru ca nu am suficient talent.”

Ideea care sta la baza acestui mod de gandire este ca nu putem imbunatati sau schimba situatia in care ne aflam. Asadar, un copil care are note mici la scoala va incepe sa creada ca nu este capabil sa faca ceva pentru a imbunatati rezultatele sale.

Copilul invata sa fie neajutorat si daca parintii sau profesorii sunt prea critici in relatie cu copiii, etichetandu-i ca “lenesi”, “prosti”, “neatenti” etc..


Cum contribuie parintele la invatarea neajutorarii?

  • Sare in ajutorul copilului chiar daca acesta nu i-l cere.
  • Isi exprima ingrijorarea atunci cand copilul trebuie sa ia o decizie pe cont propriu.
  • Este frecvent obosit pentru ca rezolva numeroase sarcini care revin copilului: de exemplu, scrie temele in locul copilului.
  • Il protejeaza pe copil de orice sursa de stres sau frustrare, chiar si in situatiile in care acestea ar putea avea efecte pozitive asupra copilului. De exemplu, atunci cand copilul ia o nota mica, parintele cere explicatii cadrului didactic sau il consoleaza pe copil, in loc sa discute despre posibile solutii pentru a lua o nota mai mare in viitor.

Cum identifici copilul neajutorat?

  • Refuza deseori sa faca treburi pe care in mod normal un copil de varsta lui le face
  • Obisnuieste sa planga sau sa faca o criza de furie in timp ce cere ajutorul intr-o sarcina casnica sau la teme.
  • Evita competitia sau activitatile mai dificile si cere parintelui sa le realizeze in locul lui
  • Este descurajat.

Daca te regasesti in descrierile de mai sus sau daca il regasesti pe copilul tau, iata ce poti face”.

1. Constientizeaza felul in care ai contribuit la aceasta situatie. Identifica nevoile care te-au determinat sa faci prea multe lucruri in locul copilului: nevoia de a-l proteja, de a fi mai eficient, de a controla situatia etc. Retrage-te din incercarea de a face lucruri in locul copilului permitandu-i sa le faca el, chiar daca ii ia mai mult timp sau are momente de furie si dorinta de razbunare pe tine.

2. Vorbeste cu copilul tau despre felul in care isi explica esecurile si ajuta-l sa reformuleze termenii in care gandeste sau reactioneaza la probleme: “Nu voi reusi niciodata sa invat poezia asta!”, cu termeni mai realisti: “Inca nu am invatat toata poezia, mai trebuie sa repet sau sa gasesc o noua strategie pentru a o memora.”

3. Incurajeaza gandirea critica si rezolvarea de probleme.

4. Incurajeaza initiava si independenta copilului.

Un copil invata sa fie neajutorat, dar la fel de bine poate invata si sa aiba incredere in el. Asadar, nu ezita sa il lasi pe copil sa se confrunte cu situatii noi sau mai dificile, pentru a invata ca le poate face fata. Ai intalnit un copil care a invatat sa fie neajutorat?

Citeste si:

Cum se invata increderea in sine

Daca traiesc in incurajare, copiii invata sa fie increzatori

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe