characters characters

Primul pas spre independenta. Incurajeaza-ti copilul sa aiba initiativa

Propus de: SuntParinte.ro   |   29 august 2011    |   5539 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani.

Incurajeaza-ti copilul sa aiba initiativa„Data viitoare sa imi ceri voie inainte sa faci asta!” sau „Nu te poti descurca singur!” sunt cateva dintre replicile adresate copiilor atunci cand au initiative de diverse feluri.  La varste mai mici, aceste reactii sunt  justificate pentru ca vizeaza siguranta copilului. Pe masura ce creste insa, este util pentru copil sa il incurajezi sa aiba initiative.

Majoritatea personalitatilor care au influentat cultura sau stiinta au fost copii care, incurajati de parinti, au avut initiative si le-au putut pune in aplicare. De exemplu,  George Enescu s-a aratat interesat de studiul viorii la varsta de 3 ani, iar la dorinta copilului, tatal sau i-a cumparat o vioara adevarata la care sa cante, desi posibilitatile financiare ale familiei nu erau extraordinare.

Recomandari pentru a stimula initiativa copilului tau


1. De cate ori este posibil, ofera-i posibilitatea de a alege: hainele pe care le va purta (pantaloni sport sau rochia rosie? ), sportul pe care il practica (baschet sau volei?), cum petrece timpul liber (merge la plimbare in parc sau prin magazine cu prietenele?), ce responsabilitati isi asuma in casa (te ajuta sa gatesti sau te ajuta sa speli vasele?)  sau ce carti citeste (autori romani sau autori straini  etc).

2. Incurajeaza-ti copilul sa incerce lucruri noi: modalitati noi de a petrece timpul liber, o noua limba straina sau legarea de noi prietenii. Multi copii evita lucrurile pe care nu le cunosc, din teama ca nu vor reusi sa le invete. Daca si copilul tau se incadreaza in aceasta categorie, incurajeaza-l sa inceapa cu activitati usor de realizat. Treptat, increderea copilului in el insusi va creste si se va indrepta singur catre lucruri noi.

3. Permite-i sa isi stabileasca singur scopuri. Fie ca este vorba de scopuri mici, legate de viata de zi cu zi (sa termine de citit o carte, sa realizeze cateva treburi casnice), fie ca au legatura cu viitorul (sa intre la un anumit liceu, sa participe la un anumit concurs), este bine sa se obisnuiasca sa planifice activitati care il ajuta sa isi indeplineasca scopurile. Sfatuieste-l sa treaca toate obiectivele sale intr-o agenda, pentru a-si planifica activitatile de fiecare zi mai usor: scoala, teme, activitati extrascolare, timp liber.

4. Incurajeaza-l sa-si aleaga un sport pe care sa-l practice. De obicei sportul educa orice persoana, il face sa fie mai organizat atat la nivel comportamental, cat si la nivel mintal. In plus ii contureaza o disciplina interioara, ii da incredere in sine si il ajuta sa se cunoasca mai bine.

5. Implica-l in activitati de voluntariat pentru a intelege ca orice ajutor, orice implicare, indiferent cat de nesemnificativa ar parea este foarte importanta pentru altii si poate aduce beneficii negandite pentru cei aflati la nevoie.

6. Incurajeaza initiativele copilului. Poate si-a decorat camera intr-un anumit fel sau si-a schimbat tunsoarea fara sa te anunte in prealabil. In situatiile in care initiativa copilului nu l-a pus in pericol si activitatea realizata este potrivita varstei copilului, este benefic sa il incurajezi pe copil si sa il lauzi pentru idee. Astfel, va invata treptat ca poate lua decizii singur si ca poate actiona independent.

7. Puterea cuvintelor. Felul in care comunicam este important, deoarece ne influenteaza atitudinea si actiunile. Asadar, foloseste in comunicarea cu fiul sau fiica ta verbe care il incurajeaza sa aiba initiative: „experimenteaza”, „incearca”, „actioneaza”, „alege”, „creeaza”.

Asadar, copilul tinde sa ia initiativa atunci cand:
  • ii oferi libertate de alegere,
  • ii permiti sa experimenteze si sa incerce diferite actiuni cu riscul de a gresi,
  • ii dai dreptul la creativitate si la independenta in miscare.
 







Copilul tau ce initiative are?

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

Mai multe