Copilul independent
Copilul capabil sa se descurce singur in situatiile dificile, care stie sa ia decizii corecte si stie ce vrea, pare sa fie copilul „perfect”. Toti parintii si-ar dori ca fiul sau fiica lor sa aiba aceste calitati. Insa din dorinta de a-l proteja de pericole, din convingerea ca „este prea mic acum, mai are timp sa invete ce inseamna responsabilitatea” sau din teama ca „nu se va descurca”, multi parinti le refuza copiilor, fara sa isi dea seama, ocaziile de a deveni independenti.
Portretul copilului independent
- isi cunoaste punctele forte si stie sa se foloseasca de ele atunci cand e cazul
- se bazeaza pe resursele pe care le are
- gaseste repede solutii la problema
- reuseste sa se mobilizeze, oricat de dificila sau complicata ar fi situatia in care se afla
- are o stima de sine ridicata
- stie ce poate sa faca, este ambitios sa invete si sa faca mai mult
- isi cunoaste bine preferintele si le urmeaza atunci cand are de ales
- isi manifesta liber curiozitatile si nedumeririle
Cum cresti un copil independent
2. Invata-l sa ia decizii singur. Explica-i care sunt pasii in rezolvarea unei probleme, invata-l sa caute alternativele pe care le are la dispozitie, sa identifice avantajele si dezavantajele, iar apoi sa ia cea mai buna decizie. De exemplu, daca tu i-ai cerut sa-ti achizitioneze o anumita marca de ulei, iar aceasta nu mai este in magazin, permite-i sa hotarasca singur ce va face, ce solutii va gasi (fie cumpara alta marca, fie merge intr-un alt magazin ori te suna sa te intrebe).
3. Pune-l in fata unor situatii in care sa fie nevoit sa reactioneze pe moment si sa-si asume responsabilitatea pentru decizia pe care a luat-o.
4. Vorbeste cu copilul tau despre ce inseamna un lider si cum anume se comporta el. A fi independent nu inseamna neaparat a fi lider, dar liderul are capacitatea de a putea raspunde si a-si asuma o hotarare luata, in fata grupului. Analizati comportamentul unui lider pe care copilul tau il cunoaste. Poate fi directorul de la scoala, profesorul de sport, capitanul unei echipe de fotbal a scolii sau a nationalei etc. Scoateti in evidenta calitatile pe care le are si discutati despre cum pot fi ele dobandite de catre alte persoane.
5. Invata-l sa rezolve problemele si prezinta-i etapele pe care trebuie sa le parcurga pentru acest lucru.
6. Ofera-i sarcini pe care sa le rezolve singur. In acest mod va invata din fiecare succes ca poate sa faca mai mult si se va arata deschis pentru alte responsabilitati. De aceea, e bine sa incepi cu sarcini mai usoare si pe parcurs sa cresti dificultatea lor, dar si sa le variezi. Motiveaza-l sa le realizeze oferindu-i din cand in cand recompense sociale, materiale sau activitati, dar aminteste-ti sa le retragi in timp, pe masura ce observi ca sarcinile sunt deja realizate fara prea mare efort.
7. Propune-i sa-si asume roluri de conducere in cadrul unor proiecte la scoala, a unor excursii sau actiuni in care sunt implicati toti elevii. Incet, incet se va obisnui, chiar daca la inceput va avea nevoie de ajutorul tau.
8. Invata-l sa isi gestioneze in mod independent banii. Ii poti oferi o suma de bani pentru o saptamana sau doua, pe care va trebui sa o imparta pentru fiecare zi, in functie de nevoile si dorintele lui. Gasesti mai multe idei despre cum il poti invata pe copil sa gestioneze responsabil banii in Ghidul banilor. Acesta ofera solutii pentru cele mai frecvente probleme legate de bani si ofera recomandari de educatie financiara pentru fiecare nivel de varsta.
Tu cum il inveti pe copilul tau sa fie independent?
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Hiper independenta - ce inseamna si cum apare inca din copilarie
Hiper independenta inseamna determinarea deseori exagerata a unei persoane de a fi independent intru totul, chiar si atunci cand ar fi cazul sa accepte ajutorul sau sprijinul celor din jur.
-
De ce copiii care primesc totul risca sa esueze la maturitate
Atunci cand oferim totul copiilor, oferim cu siguranta o multime de avantaje, insa nu garantam succesul pe termen lung, chiar daca aceasta este intentia.
-
Nevoia de spatiu personal la adolescenti
Inca din preadolescenta, copiii incep sa isi apere intimitatea si spatiul personal fata de incercarile parintilor de a afla sau cerceta toate detaliile despre experientele, gandurile sau emotiile propriilor copii.
Comentează:4 comentarii