characters characters

Cum se invata increderea in sine

Propus de: SuntParinte.ro   |   16 februarie 2014    |   23217 vizualizări

Varsta: 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani.


Sursa foto: Flickr.com

Increderea in sine este primul pas catre succes. O persoana sigura pe sine inspira incredere si celor din jur: colegilor, prietenilor si profesorilor. Increderea in sine ii ajuta pe oameni sa actioneze independent, sa nu fie descurajati de critica, sa isi accepte greselile si sa invete din ele si sa se bucure din plin de viata.



Iata cateva exemple de povesti care arata de ce increderea in sine este importanta pentru a avea succes. Acesti oameni au fost criticati, respinsi sau chiar concediati, dar nu au renuntat la visul lor:


  • la inceputul carierei sale actoricesti, lui Harrison Ford i s-a spus ca nu o sa aiba niciodata succes in acest domeniu; persoana care i-a spus acest lucru era vicepresedintele companiei de productie Columbia
  • Beethoven a fost descurajat de profesorul sau de muzica, acesta spunandu-i ca nu are nicio sansa sa devina compozitor
  • Walt Disney a fost concediat din redactia unui ziar in care lucra pe motiv ca “nu are imaginatie si idei originale”

Persoanele cu o scazuta incredere in sine sunt afectate de critica, nu sunt dispuse sa incerce lucruri noi sau sa isi spuna parerea atunci cand nu sunt de acord cu ceilalti, se simt singure si de obicei pornesc de la premisa: “Nu pot sa fac asta.” sau ”Nu voi reusi”. De aceea, dezvoltarea unei atitudini pozitive este foarte importanta pentru copilul tau.

10 metode de a-l invata pe copil increderea in sine

1. Identifica impreuna cu el momentele sale de succes si bucurati-va de ele. Invata-l sa vada un succes chiar si in nota 10 de la cea mai usoara materie. Cele mai mici lucruri pe care le facem bine ne ajuta sa ne construim treptat increderea in noi insine. Daca a lucrat la un proiect de grup si au primit punctaj maxim, aminteste-i copilului ca rezultatul se datoreaza si muncii depuse de el si felului in care a reusit sa comunice si sa coopereze cu prietenii sau colegii lui.

2. Incurajeaza-l sa vorbeasca cu cei dragi, cu persoanele in care are incredere. Arata-i ca a trece cu succes peste o zi nu inseamna a evita lucrurile care nu ii plac si care il deranjeaza. Inseamna a vorbi despre ele si a incerca sa le rezolvi. A evita confruntarea sau a incerca “sa uiti” nu  sunt decat solutii temporare. Nu va putea scapa de situatiile dificile la nesfarsit. De aceea, cand simte ca nu poate sa rezolve singur o problema, invata-l sa ceara ajutorul celor in care are incredere.

3. Aminteste-i ca nimeni nu este perfect. Perfectiunea nu exista. Chiar si individul care pare a fi extrem de sigur pe el, ca si cum nimic nu ar putea sa-i darame increderea in propriile forte, are momente dificile. Ajuta-l sa isi seteze niste standarde pe care poate sa le atinga. Invata-l sa accepte ca uneori, chiar daca a facut tot ce a putut, nu a fost suficient si lucrurile nu au iesit asa cum a vrut. Se mai intampla.  Recomanda-i sa priveasca in jur cu atentie pentru a observa aceste lucruri: colegii, prietenii, uneori parintii, toti din jur au parte la un moment dat de esecuri si fac greseli. Se intampla peste tot, oricand si oricui.

4. Un pas important este de a identifica punctele slabe. Ii poti propune copilului sa inceapa prin a scrie pe o foaie de hartie ce anume ar vrea sa schimbe la el insusi. De exemplu,  faptul ca nu reuseste sa vorbeasca la fel de deschis si cursiv in fata clasei cum fac altii, faptul ca ii este frica sa nu fie evaluat de ceilalti, sa greseasca, sa fie considerat incapabil. Apoi este nevoie sa se gandeasca la felul in care ar putea sa le corecteze si sa scrie solutiile, alaturi de punctele slabe. Nu ezita sa ii propui si tu solutii, lasandu-l sa aleaga el in final modul in care va actiona. Treptat, poate incepe sa puna in aplicare solutiile gasite.

5. Invata-l sa fie multumit cu ceea ce are. Atunci cand trecem prin momente dificile, avem impresia ca nimic nu ne poate ajuta sa le depasim sau sa ne simtim mai bine. Acest lucru se intampla deoarece ne concentram pe emotiile negative pe care le traim si uitam si lucrurile sau persoanele care ne fac viata mai frumoasa. De aceea, recomanda-i sa faca o lista cu lucrurile si oamenii pe care ii are langa el. Parintii, notele bune, prietenii sai, fratii si surorile, toate acestea sunt motive pentru care merita sa se bucure de viata. Aminteste-i ca majoritatea supararilor vin din modul in care noi interpretam lumea: de multe ori uitam lucrurile bune si le vedem doar pe cele care nu ne plac.

6. Recomanda-i sa zambeasca, chiar si atunci cand nu se simte bine. S-a descoperit ca zambetul, chiar daca nu este natural, determina in creier aceeasi activitate care are loc atunci cand oamenii se simt bine si zambesc. Astfel,  a zambi chiar si atunci cand nu are chef poate fi o modalitate prin care isi creeaza o stare de bine, care il va ajuta sa depaseasca situatiile dificile.

7. Invata-l sa accepte complimentele si laudele celor din jur. Spune-i ca atunci cand i se face un compliment, sa multumeasca frumos pentru el si sa nu incerce sa isi diminueze meritele.

8. Aminteste-i ca performanta se obtine prin multa munca. Pentru a avea incredere in sine, o persoana are nevoie de rezultate care sa ii confirme faptul ca dispune de abilitati si calitati valoroase. Aceste rezultate se obtin prin efort si disciplina. La baza increderii in sine sta convingerea ca persoana respectiva are destule resurse si motive de a munci suficient pentru a reusi in ceea ce isi propune sa realizeze. Asadar, incearca sa ii construiesti copilului aceasta atitudine inca de la cele mai mici varste.

9. Arata-i importanta aspectului fizic. Invata-l sa aiba grija la vestimentatie si la postura. Chiar si atunci cand are o stare emotionala proasta, sfatuieste-l sa acorde atentie felului in care se imbraca si sa aiba grija sa mentina o postura dreapta. Aspectul fizic este important in crearea unei imagini si in modul in care se percepe el insusi.

10. Ajuta-l sa isi formeze competente. Alegeti impreuna o activitate sau un domeniu care ii place copilului si informati-va in legatura cu ele. Poate invata sa picteze sau sa creeze web site-uri, daca aceasta e pasiunea lui. Fiecare rezultat obtinut intr-o activitate care ii face placere ii consolideaza increderea in sine. In plus, a dezvolta o pasiune este un prilej de a cunoaste oameni noi, de a lega prietenii sau chiar de a se orienta catre o viitoare profesie.

11. Cand stapanesti un domeniu, ai din ce in ce mai multa incredere in propria persoana. Pregateste-l pentru scoala si examene, cu metode educationale moderne si interactive precum ExamenulTau.ro si ScoalaIntuitext.ro

Copilul tau are incredere in sine? In ce mod il incurajezi sa se dezvolte si sa se exprime?


Comentează:
10 comentarii

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu
  • Fără foto
    Petronela    04.01.2017 - 19:28
    Copiii mei sânt cam obraznicuti la școala și au scăzut la învățătură.Au 12ani.Cum aș putea să îi aduc pe linia de plutire?
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    08.05.2012 - 08:37
    @ cristina: Bine ai venit! Nu ezita sa ne adresezi o intrebare, sa ne spui ce alte subiecte ai dori sa abordam sau orice altceva te intereseaza:)
  • cristina tihan
    cristina tihan    08.05.2012 - 07:15
    buna ziua. este un articol bun. am un baietel de 8 ani si de curand am descoperit acest site. am sa pun in aplicare ceea ce am citit, deoarece si noi ne confruntam cu destule problemutze. am sa aplic si eu ceea ce am citit si sper sa fie ok la capitolul incredere. o zi buna va doresc tuturor.
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    27.09.2011 - 11:48
    Ioana, e important sa stii ca procesul de "consolidare" a increderii in sine poate dura destul de mult timp. te asteptam sa ne spui ce rezultate ai obtinut:) mult succes!
  • Utilizator Anonim
    IOANA    26.09.2011 - 09:08
    Avem si noi probleme in acest sens.Voi incerca sa pun in practica ce am citit . Va tin la curent.
  • Utilizator Anonim
    jeican    31.08.2011 - 07:20
    Da chiar foarte bun acest articol!
  • Delia Lungu
    Delia Lungu    01.03.2011 - 19:07
    @marilena: te invitam sa incerci :). Te rugam sa ne tii si pe noi la curent cu ce ai incercat sa aplici si ce rezultate ai obtinut.
  • Utilizator Anonim
    marilena    01.03.2011 - 17:36
    as vrea sa aplic ceea ce am citit in acest articol, cred ca-mi ajuta copilul sa reuseasca.
  • Utilizator Anonim
    Ramona    27.02.2011 - 15:27
    Bravo! Am sa dau informatia mai deprate!
  • Gabriela Vochescu
    Gabriela Vochescu    16.02.2011 - 14:59
    Foarte bine punctat!Foarte bun articol!
Vezi toate comentariile

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    Cand copilul spune frecvent "Nu pot!"
    09 octombrie 2024   

    Copilul care spune deseori ”Nu pot!”, ascunde probleme diverse ce pot sa aiba legatura cu dezvoltarea sa de natura emotionala, increderea in sine sau cu modul in care percepe situatia cu care se confrunta.

  • Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    Descurajarea la copii - cum o poti reduce
    24 noiembrie 2023   

    Copiii nu au nevoie de multe pentru a se descuraja: o simpla privire dezaprobatoare din partea parintilor, un deget ridicat sau un cuvant ironic sunt suficiente pentru a-i face pe cei mici sa isi piarda speranta in propriile puteri.

  • 6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    6 moduri de a-i ajuta pe copii sa evite problemele legate de imaginea corporala
    30 octombrie 2023   

    Studiile sustin ca inca de la varsta de 3-5 ani, copiii incep sa dezvolte ingrijorari cu privire la aspectul fizic si la greutatea corpului si implicit sentimente de nefericire

Mai multe