characters characters

Controlul emotiilor

Cum sa iti pastrezi calmul cand copilul tau si l-a pierdut

Propus de: SuntParinte.ro   |   31 martie 2016    |   2916 vizualizări

Varsta: 3 - 6 ani, 6 - 11 ani, 11 - 15 ani, 15 - 18 ani, 18 ani +.

controlul emotiilor
Cine nu a avut parte de dimineti care au inceput deosebit de frumos si care pe masura ce treceau minutele se transformau in dezastru?

Te trezesti multumit de viata si vesel, te duci sa pregatesti micul dejun. Apar copiii: cel mic nu vrea sa manance, cel mare il impinge pe cel mic, care varsa din greseala paharul cu lapte pe jos. Iti pastrezi totusi calmul, pentru ca oricum nu rezolvi nimic daca te enervezi. Inainte sa urcati in masina, cel mare isi da seama ca a uitat echipamentul de sport, iar cel mic nu vrea sa poarte jacheta. Daca reusesti sa ramai calm si multumit de viata in continuare, felicitari! :) Esti un parinte care a invatat sa nu se lase coplesit de emotiile copilului lui.

Desigur ca exista situatii cu adevarat dificile in care vei fi coplesit de tristete sau anxietate pentru copilul tau, dar este important ca aceste situatii sa fie rare si sa nu fie ceva obisnuint. Cele mai frecvente situatii in care vei avea nevoie sa nu te lasi coplesit de emotiile copilului tau sunt cele asemanatoare celor descrise mai sus, cand copilul nu reuseste sa se organizeze, reactioneaza exagerat la probleme minore sau refuza sa coopereze cu tine pentru ca este obosit sau prost dispus.

A ramane calm in ciuda starilor emotionale ale copilului e o abilitate pe care foarte putini parinti si-au format-o in timp. A ramane calm atunci cand copilul tau e furios, trist sau nelinistit este una din cele mai bune modalitati pentru a oferi copiilor echilibrul de care au nevoie.

A-ti pastra calmul in fata tristetii sau furiei copilului tau nu inseamna a ramane insensibil la ceea ce i se intampla sau a da dovada de lipsa de iubire. Inseamna, dimpotriva, a avea disponibilitatea de a-i oferi mai multa intelegere si caldura decat ai putea sa ii oferi daca i-ai prelua starea emotionala. Caldura parintilor ii ajuta pe copii sa faca fata mai bine respingerilor sociale, sa treaca cu brio prin tentatia adoptarii comportamentelor de risc (consum de droguri, alcool, fumat) si prin situatiile stresante. In plus calmul tau in fata „catastrofei” pe care copilul tocmai ti-o povesteste ii poate da acestuia un plus de curaj si incredere ca poate depasi situatia dificila cu care se confrunta.

Calmul parintilor e asociat cu o stima de sine crescuta, cu o comunicare foarte buna intre parinti si copii si cu mai putine probleme de comportament, sustin specialistii.

Controlul emotiilor. Cum sa nu fii coplesit de emotiile copilului tau


Iata cateva sfaturi despre cum sa nu fii coplesit de emotiile copilului tau:

Observa.

Foloseste tehnici de mindfulness pentru a observa ce anume te asteapta, mai ales daca copilul intampina probleme sau trece prin momente mai putin placute. Observa transformarile din propriul tau corp, respira adanc si ia o pauza pentru a te calma. Concentreaza-te pe readucerea echilibrului in viata ta. Unii parinti se linistesc mai ales atunci cand asculta muzica, in timp ce altii practica sportul sau un hobby pentru a se deconecta.

Creste radacinile bunei dispozitii.

Descopera ce anume te face fericit si cauta sa cresti prezenta acelor situatii si lucruri in viata ta. Meriti sa te bucuri de viata, nu doar sa oferi celor din jur motive de bucurie. Parintii tind sa uite foarte usor acest lucru, dedicandu-si tot timpul si toata energia copiilor si problemelor acestora. Devotamentul acestora poate merge atat de departe incat sa considere ca nu sunt parinti buni sau sa se simta vinovati daca isi pastreaza timp si pentru ei. Dar, dimpotriva, pentru a fi un bun parinte, este important sa fii un adult echilibrat emotional. Citeste o carte care iti place, mergi la un film, la un meci sau la o plimbare, pune deoparte doua ore pentru hobby-ul tau sau pur si simplu savureaza o cafea in liniste. Desi pentru multi parinti aceste recomandari par nerealiste sau nerealizabile, te asiguram ca doar primul pas este mai greu:).

Aminteste-ti ca dezvoltarea inseamna si conflicte.

Copilul tau se va supara de foarte multe ori pe tine :), cu sau fara motive intemeiate. Limitele atat de necesare pentru dezvoltarea lui vor da nastere la frustrare si tensiuni, dar acest lucru este de cele mai multe ori un semn al evolutiei copilului tau. Drumul pentru autonomie, independenta si responsabilitate nu va fi intotdeauna lin :).

Vizualizeaza o stanca.

Ai vazut vreodata o apa curgatoare care ocoleste o stanca de mari dimensiuni? Sau un munte pe care niciun un excavator nu ar fi in stare sa il darame? Imagineaza-ti ca starea ta emotionala de calm e o stanca enorm de mare, pe care nimic nu o poate misca. Apa poate trece pe langa ea, dar nu o poate muta:).

Ai grija de tine.

Somnul insuficient ne face mai irascibili si mai predispusi la emotii negative. Sacrificiile repetate pe care le faci ca parinte se pot aduna si te pot face sa te simti frustrat si furios. Asigura-te ca dormi suficient, ca ai timp pentru relaxare.

In final, aminteste-ti ca este normal sa fii afectat de emotiile copilului tau, dar la fel de normal este sa evoluezi de la parintele constant ingrijorat in legatura cu copilul lui la parintele care simte ca are control asupra propriilor emotii.

Tu cum reusesti sa nu fii coplesit de emotiile copilului tau?


*Sursa foto:https://www.flickr.com/photos/breatheindigital/4935849679/

Adauga tu primul comentariu:

  • Numele tau
    *Camp obligatoriu
  • Scrie aici comentariul tau!
    (maxim 1000 caractere)
  • Introdu codul de securitate alaturat

    Nu înţeleg codul
    *Camp obligatoriu

Citeste si alte articole din aceasta tema

  • Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    Cum putem preveni intensificarea conflictelor
    11 decembrie 2024   

    Conflictele si neintelegerile sunt parte din viata de zi cu zi intre-un cuplu, insa indiferent care ar fi motivele ce stau la baza, important este sa reusim sa gasim solutii impreuna.

  • Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    Ce inseamna inflorirea psihologica si cum o putem incuraja
    02 decembrie 2024   

    Conceptul de ”inflorire psihologica” este unul multidimensional, propus de psihologia pozitiva in care se pune accent pe dobandirea fericirii si a starii de bine, a satisfactiei cu viata, a avea sanatate fizica si mentala, un sens si o semnificatie in viata, caracter si virtuti si relatii sociale aarmonioase.

  • Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    Semne care indica faptul ca esti un parinte inteligent emotional
    26 noiembrie 2024   

    Cine sunt parintii ideali? Exista o multime de carti si articole despre cum sa devii un parinte mai bun, iar toate resursele pe care le gasesti au in comun inteligenta emotionala. A creste copii inteligenti emotional incepe cu a fi un parinte inteligent emotional.

Mai multe