De ce plang copiii prescolari
Motive inedite pentru care plang copiii prescolari
Cerintele copiilor pot fi uneori foarte realiste si indreptatite, dar alteori par a fi cu totul absurde. Totusi, daca incerci sa te pui in locul copilului si sa vezi lumea prin ochii lui, vei realiza ca aceste comportamente sunt absolut normale pentru ca la baza lor stau schimbarile aduse de dezvoltarea sa.
Atitudinea parintilor conteaza foarte mult atunci cand copiii isi manifesta cerintele, spun specialistii. „Daca privim comportamentul copilului ca fiind unul de manipulare, cu siguranta vom simti ca ne pierdem mintile si ne vom comporta ca atare. Daca in schimb, vedem aceste comportamente drept o parte absolut normala a dezvoltarii, putem sa ne apropiem de ei cu empatie si sa ii invatam sa isi controleze emotiile”, adauga specialistii.
De ce se comporta irational prescolarii
Cei mici sunt condusi de emotii, asa ca nu te astepta la comportamente rationale si logice. De asemenea, prescolarii nu au capacitatea de a intelege timpul si nu inteleg mereu relatiile cauza-efect. Ei detin foarte putin autocontrol. Daca vor ceva, acea dorinta este traita ca o nevoie urgenta. Daca nu primesc ceea ce vor, resimt acest lucru ca pe o tragedie si reactioneaza in consecinta:).
Copiii devin constienti ca sunt fiinte separate de parinti care pot sa aiba ganduri si emotii diferite. Insistentele lor ca dorintele sau preferintele sa le fie respectate sunt manifestarea nevoii lor de control asupra situatiei.
Copiii au emotii puternice, insa nu au capacitatea de a le controla.
Ce poti sa faci ca parinte cand prescolarul are comportamente irationale?
Pastreaza-ti controlul atunci cand copilul tau il pierde. Invata-l sa isi gestioneze emotiile si reactiile. Evita sa devii foarte reactiv. Mentine-ti obiectivitatea.
Arata-i empatie si valideaza-i emotiile. „Stiu ca tricoul albastru este preferatul tau si ca esti dezamagit ca nu poti sa il porti astazi, dar acum e in masina de spalat.” Cu cat vei valida mai mult emotiile copilului, cu atat se va simti mai putin furios.
Stabileste limite si ofera posibilitatea de a alege. „Astazi poti sa alegi intre mazare si cartofi”. Atunci cand simti ca iti pierzi rabdarea, ia o pauza. Nu poate fi usor sa reactionezi mereu calm in asemenea situatii, asa ca atunci cand simti ca te enervezi, daca este posibil, lasa-l pe copil cu alta persoana si ia o pauza de cateva minute pentru a te calma.
Priveste situatia obiectiv. Multi parinti pot crede ca au facut ceva gresit daca cel mic incepe sa planga din senin pentru un motiv de neinteles sau ca este ceva in neregula cu copilul in general. Reactiile irationale ale copilului tau au de-a face cu varsta lui si nu inseamna ca nu esti un parinte bun.
Ca sa te convingi ca cerintele, nemultumirile si reactiile copilului tau la varsta de 2 sau 3 ani nu trebuie sa aiba neaparat sens, iti oferim cateva exemple. Jason Good, tata si comedian, a facut o lista cu 46 de motive pentru care copilul lui de 3 ani face o criza de nervi sau de plans. Iata cateva dintre acestea:
- Tricoul pe care il poarta are o eticheta.
- Scaunul de masina e ciudat.
- Ii este foame, dar nu isi aminteste cuvantul „foame”.
- Cineva i-a atins genunchiul.
- Nu are voie sa intre in cuptor.
- Fratele lui s-a uitat la el.
- Fratele lui nu s-a uitat la el.
- Parul lui e prea „greu”.
- Nu am inteles ce a vrut sa spuna.
- Nu vrea sa iasa din masina.
- Vrea sa iasa doar el din masina.
- Maneca ii atinge un deget.
- Nu mai gaseste un balon pe care l-am cumparat acum 6 luni.
Asadar, un pic mai multa rabdare si compasiune pentru starile emotionale ale copilului tau pot face minuni atunci cand are comportamente irationale. Completeaza si tu lista cu motive care il scot din minti pe copilul tau prescolar :).
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
Cand parintii ofera copiilor prea multa putere
Prea multa libertate si prea multa putere data copiilor este reteta perfecta pentru a avea un copil care crede ca totul i se cuvine.
-
De ce neglijarea emotionala in copilarie poate duce la depresie la maturitate
Neglijarea emotionala in copilarie poate avea consecinte puternice asupra dezvoltarii emotionale a unei persoane si poate duce chiar la depresie in perioada de adult.
-
Experientele pozitive din copilarie. De ce sunt importante
Experientele pe care o persoana le are in copilarie pot fi pozitive sau negative, iar nivelul de stress pe care il traim in aceste momente, difera de la persoana la persoana. Desi pana in prezent specialistii s-au concentrat mai mult asupra experientelor negative, cele pozitive pot avea un impact la fel de puternic.
Adauga tu primul comentariu: