De ce neglijarea emotionala in copilarie poate duce la depresie la maturitate
”Astazi nu am chef nici sa respir.”
”Simt ca imi traiesc viata de pe o zi pe alta”
”Parca altcineva imi conduce viata.”
”Ma simt singur pe lume.”
Toate descrierile de mai sus ne duc cu gandul la o stare depresiva. Cu toate acestea, descrierile pot fi intalnite adesea si in cazul persoanelor care au fost neglijate din punct de vedere emotional, in copilarie.
Neglijarea emotionala in copilarie poate avea consecinte puternice asupra dezvoltarii emotionale a unei persoane si poate duce chiar la depresie in perioada de adult. Cu alte cuvinte, daca nevoile emotionale ale copiilor nu sunt satisfacute corespunzator de catre parinti sau adultii de referinta, riscul de a dezvolta depresie in perioada de maturitate este destul de ridicat. Iata de ce neglijarea emotionala din primii ani de viata poate duce la depresie mai tarziu:
- Copiii care nu primesc validare emotionala din partea parintilor pot ajunge sa creada ca emotiile si nevoile lor nu sunt importante. De aici si pana la o stima de sine scazuta, calea este foarte scurta. Stima de sine scazuta va declansa un dialog intern persistent negativ, dar si un sentiment profund de neadecvare.
- Copiii neglijati emotional internalieaza sentimente de vinovatie sau de rusine, are mai tarziu pot declansa simptome de depresie.
- Lipsa unui model de gestionare al emotiilor in mod sanatos poate duce la dificultati de a gestiona emotii si conflicte la maturitate, crescand riscul de a dezvolta depresie.
- Daca in familie suprimarea emotiilor este un obicei, copilul va invata sa faca acelasi lucru acumuland stres emotional continuu.
- Atasamentele nesigure cu parintii vor duce la dificultati de a forma relatii sociale si romantic rezultand relatii disfunctionale sau tendinta de autoizolare. Toate acestea alimenteaza sentimentele de depresie.
- Neglijarea emotionala din copilarie poate crea o sensibilitate fata de respingere sau critica, ceea ce va intensifica reactiile emotionale negative si pot contribui la aparitia simptomelor depresive.
- Evitarea sau autocritica excesiva ca reactii disfunctionale la stres se invata din copilarie in absenta unui sprijin emotional din partea parintilor, iar in perioada de adult ele pot agrava depresie.
- Copiii crescuti in medii in care sunt neglijati emotional isi formeaza adesea o imagine negative asupra vietii si vor dezvolta convingeri ca sunt lipisit de valoare sau ca nu merita sa fie iubiti. Aceste conviingeri stau la baza depresiei.
- Sentimentul de a nu fi intelesi de parinti poate duce la izolare, factor de risc major pentru depresie.
Nu in ultimul rand, studii recente arata ca neglijarea emotionala in perioada copilariei mici produce modificari la nivelul creierului, in zonele responsabile de reglarea emotiilor si generarea raspunsului la stres. Astfel, creste vulnerabilitatea de a dezvolta depresie. De asemenea, parintii care au fost la randul lor neglijati emotional de proprii parinti, vor repeat paternurile de comportament invatate, chiar si in mod inconstient si vor perpetua disfunctionalitatea emotionala.
Neglijarea emotionala in copilarie nu inseamna depresie in perioada adulta, ci creste riscul de aparitie al acesteia. Exista o multime de factori protectivi care pot preveni aparitia simptomelor depresive, in ciuda experientelor negative timpurii din copilarie. Dintre acestia amintim relatii semnificative cu adulti de incredere, mentori, indrumatori, capacitatea naturala sau dobandita de a face fata adversitatilor, autonomia s independenta la un nivel inalt, relatii sociale pozitive, acces la educatie etc.
*Sursa foto: Freepik.com
Citeste si alte articole din aceasta tema
-
De ce este necesara tristetea
Desi traim intr-o lume in care se promoveaza succesul, iar multi copii cauta doar sa obtina beneficii materiale, in realitate, tristetea este cea pe care o simtim cel mai des, iar asta nu este un lucru rau. Atat adultii, cat si copiii au nevoie sa simta din cand in cand tristetea ca si emotie.
-
Momentele mici de bucurie - de ce sunt importante pentru echilibrul emotional
Ti s-a intamplat ca privind un apus de soare, sa ramai fermecat de imagine? Sunt momente in care te opresti din ce faci pentru a-ti privi copilul cum rade si simti recunostinta intensa pentru familia ta? Astfel de clipe de incantare, momente scurte de bucurie intensa poarta numele de ”glimmers”, sau momente de bucurie pura.
-
Tehnica 5-4-3-2-1 pentru copii
In momentele in care suntem tensionati, mintea noastra isi imagineaza cele mai rele scenarii ceea ce ne acutizeaza starea de rau pe care o simtim. Totusi, exista exercitii simple care ne pot ajuta sa ne recastigam controlul asupra propriilor ganduri.
Adauga tu primul comentariu: